3 przepisy na dania z liofilizowanymi owocami

31 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce mogą występować pod różnymi postaciami. Jedną z nich są liofilizaty, które świetnie smakują, są lekkie, kolorowe i pachnące. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, a większość koncentruje się oczywiście na deserach. Te mogą przybierać rozmaite formy – od efektownych babeczek przez domowej produkcji czekoladę, aż po modną owsiankę. Zainspiruj się i zaserwuj swoim bliskim coś nowego!

Liofilizacja to ceniona metoda obróbki warzyw i owoców, polegająca na suszeniu ich mrozem. W ten sposób zachowuje się wszystkie składniki odżywcze produktów, pozbywając się zarazem z nich wody. To oznacza znaczne zmniejszenie objętości poszczególnych artykułów oraz zdecydowane zredukowanie ich wagi. Jakość pozostaje jednak na wysokim poziomie, podobnie jak atrakcyjny wygląd, wyjątkowy smak oraz zapach. Co możesz przyrządzić przy pomocy liofilizowanych owoców? Same pyszności!

1. Owsianka z owocami liofilizowanymi

Owsianka to ekspresowe danie śniadaniowe, które równie dobrze sprawdzi się w ramach kolacji. Jest pożywne i na tyle uniwersalne, że przyjmie niemal wszystkie dodatki! Liofilizaty zmielone na drobny pył nie tylko podniosą wartości odżywcze dania, ale też podkręcą jego prezencję. Czerwona czy zielona owsianka wygląda znacznie bardziej apetycznie od zwyczajnej i na pewno przekona do degustacji nawet największego niejadka.

Do tego możesz dołożyć świeże owoce, ale też bakalie – orzechy, rodzynki, żurawinę. Smak owsianki będzie jeszcze lepszy, gdy dosłodzisz ją miodem albo innym naturalnym słodzidłem.

2. Placki i naleśniki

Placki, naleśniki, omlety, racuszki i inne tego typu wypieki cieszą się dużą sympatią najmłodszych. Warto wykorzystać tę wiedzę i przyrządzić im danie bardziej wartościowe niż zazwyczaj. Uzyskanie tego efektu jest możliwe dzięki dodaniu do ciasta (na etapie jego wyrabiania) sproszkowanych owoców. Zabarwią one całą konsystencję, a po wypieczeniu sprawią, że naleśniki czy placuszki będą smaczne, estetyczne, a przy tym pełne wartościowych składników odżywczych.

3. Kolorowe bezy i muffinki

Zastanawiasz się czasem, w jaki sposób zastąpić sztuczne barwniki naturalnymi? Dla uzyskania doskonałych rezultatów warto sięgnąć po owoce liofilizowane o sproszkowanej konsystencji. Są one na tyle lekkie, że nie zagrażają powstaniem zakalca. Ciasto pięknie wyrośnie, a Ty będziesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem oraz kolorem. Takie wypieki są doskonałe na wszystkie okazje, zwłaszcza na kinderbale.

Liofilizowane owoce Helpa mają jeszcze więcej zastosowań. Jako lekka i smaczna forma przekąski nadają się też do posypywania jogurtów, omletów na słodko, robienia gofrów oraz jako dodatek do kaszki. Sięgając po wysuszone mrozem truskawki, maliny, śliwki czy czarne porzeczki, zyskujesz wyselekcjonowane dodatki do dań i deserów. Warto uwzględnić je w swoich zakupach, aby potem mieć zawsze pod ręką w razie chęci wyczarowania nietuzinkowego smakołyku dla młodszych i starszych.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.