Dania kuchni włoskiej są dziś jednymi z najpopularniejszych. Trudno się dziwić – nie dość, że są proste w wykonaniu, to jeszcze większość składników potrzebnych do ich przyrządzenia, jest powszechnie dostępna. Ty też należysz do fanów potraw ze słonecznej Italii? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz najnowszy tekst! Przedstawiamy w nim 3 przepisy, które z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe!
Risotto z owocami morza
Uwielbiasz połączenie ryżu z morskimi smakami? Koniecznie przyrządź risotto z owocami morza! Co potrzebujesz? Przede wszystkim 200 g ryżu carnaroli, gotową paczkę owoców morza (krewetek, małż, kawałków kraba i ośmiornic), litr bulionu, oliwę z oliwek, masło, cebulę, czosnek, białe wino oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano). Zacznij od podsmażenia owoców morza na łyżeczce masła. W osobnym rondelku, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekane 3 ząbki czosnku oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potem wsyp ryż i całość zalej 2 szklankami białego wina (możesz wymienić je na wermut jeśli wolisz). Następnie wlej bulion (może być z kostki, ale smaczniejszy będzie ten ugotowany przez Ciebie). Ryż wchłonął wino i bulion? Dodaj podsmażone owoce morza i przypraw według uznania. Potrawa 2 w 1 – smacznie i zdrowo!
Penne z suszonymi pomidorami
Dania makaronowe zawsze były bliskie Twojemu sercu? A może marzysz o przyrządzaniu tak dobrego makaronu jak ten serwowany w http://www.estella.pl? Przygotuj paczkę penne (zdrowsze będzie to w wersji bezglutenowej), dużą pierś z kurczaka, słoiczek suszonych pomidorów (mogą by takie z dodatkiem pestek słonecznika lub dyni), kilka ząbków czosnku, małe opakowanie śmietany 18%, dwie kulki mozzarelli oraz przyprawy – bazylię, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Najpierw ugotuj makaron. Potem podsmaż na oliwie z oliwek pokrojonego w kostkę kurczaka. Lekko zarumieniony? Dodaj odcedzone z zalewy pomidory (nie wyrzucaj jej – możesz wykorzystać ją do smażenia) i posiekany czosnek. Następnie dodaj poszarpaną mozzarellę i śmietanę. Ser się rozpuścił? Całość połącz z makaronem i przypraw łyżeczką słodkiej papryki, solą, pieprzem oraz bazylią.
Pizza Sfincione
Z kuchni włoskiej zawsze najbardziej smakowała Ci pizza? W takim razie na pewno pokochasz tradycyjną, sycylijską pizzę – Sifincione! Zacznij od wyrobienia ciasta. Do miski wsyp 600 g mąki, 20 g drożdży, szczyptę soli oraz wlej kilka łyżek oliwy z oliwek i 300 ml mleka. Całość ugnieć i wyrabiaj rękami – będzie gotowe gdy masa stanie się gładka. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzinkę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj sos. 2 puszki pomidorów zmiksuj z paczką oregano oraz bazylii. Na osobnej patelni, na oliwie z oliwek, podduś dwie pokrojone w piórka cebule i dodaj pomidorowo-ziołowy sos. Ciasto gotowe? Wyłóż nim formę do pieczenia i polej sosem. Następnie ułóż na wierzch opakowanie anchois, ser (każdy włoski rodzaj się sprawdzi) oraz oliwki (ciemne lub zielone – wybierz te, które wolisz). Piecz przez co najmniej 30 minut w temperaturze 180ºC