Pyszne, zdrowe i pożywne, a jednocześnie lekkie i szybkie w wykonaniu – takie powinno być letnie jedzenie. W ciepłych miesiącach zwykle nie mamy ani czasu, ani ochoty na skomplikowane przepisy i długie posiedzenia w kuchni. Ma być prosto i sprawnie. Na szczęście jest kilka dań, które można stworzyć w parę chwil, a wolny czas poświęcić na rozmowy z przyjaciółmi i spotkania z rodziną przy najlepszym jedzeniu. Oto one!
Królowa pizza
Któż z nas nie kocha pizzy? To doskonałe danie powstało we Włoszech i tam zaczęła się jego kariera. Szybko jednak popularność tego prostego placka rozprzestrzeniła się na cały świat. Dziś nie ma chyba kraju ani miasta, w którym nie znajdziemy pizzerii. W Katowicach, Moskwie, Rzymie na egzotycznych, tajskich wyspach – potrawą tą możemy cieszyć się wszędzie tam, gdzie jesteśmy.
Urok pizzy tkwi w jej prostocie. Drożdżowe ciasto, sos z pomidorów i dowolne dodatki – nic więcej nie trzeba tutaj do szczęścia. Wykonanie całego przepisu jest proste i szybkie. Ciasto co prawda musi swoje odstać, ale do tego nie trzeba już naszej pracy. A później pomidorowa passata, jedwabista mozzarella i wybrane przez nas warzywa. Dla tych, którzy wolą jeść na mieście – pizza w Katowicach w lokalu sieci Dominium. Pyszna i pożywna.
Makarony dla każdego
Dużo pyszności przyjechało do nas z Włoch. Południowcy nie mają czasu ani ochoty na długie posiedzenia w kuchni, dlatego ich dania stosunkowo łatwo przygotować. Drugim hitem tamtejszej tradycji kulinarnej są makarony. Nic dziwnego. Mnogość sosów i wielka dowolność w ich przygotowaniu do najlepsza droga do smakowitego i pożywnego obiadu w kilka minut.
A sos taki może powstać właściwie ze wszystkiego. Ser, pomidory, mięso, warzywa, a w wersji na słodko nawet owoce. Każdy bez wątpienia znajdzie tutaj smak, który będzie mu odpowiadać. Makaron gotuje się dosłownie kilka minut, a połączony z gładkim sosem jest najlepszym obiadem w letnie, ciepłe dni.
Letnia sałata
Ostatnim hitem obiadowym letniego popołudnia jest sałatka. Choć wydaje się mało syta, to – dzięki różnymi, pożywnym dodatkom – może stać się pełnoprawnym daniem. Żeby przygotować idealną sałatkę, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w warzywa. Wybierajmy te, które najbardziej lubimy – obiad to przede wszystkim wielka smakowa przyjemność! Dojrzałe pomidory, sprężysta sałata, świeży ogórek, delikatny arbuz – wszystkie one sprawdzą się doskonale.
Żeby wzbogacić naszą potrawę o nieco białka, dodajmy do środka podpieczoną pierś z kurczaka, tuńczyka lub różne rodzaje sera. Dodadzą one daniu odżywczej siły i sprawią, że nawet niepozorna sałata stanie się sytym obiadem.