Sezon na chłodniki w pełni. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, czy chłodniki owocowe. Z czym, poza klasycznym jajkiem czy makaronem, podawać tę letnią potrawę, aby urozmaicić jej smak oraz wygląd?
Chłodnik to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest bardzo zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z wieloma, różnymi dodatkami – wszystko zależy tutaj tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych.
Chrupiące przekąski
Gotowy chłodnik możemy zaserwować przede wszystkim z grzankami pod każdą postacią – czosnkowymi, serowymi, czy z dodatkiem ostrych przypraw. Chłodniki inspirowane kuchnią śródziemnomorską, np. gazpacho, możemy podawać z paluszkami grissini lub krakersami. Wakacyjną zupę o konsystencji kremu warto również posypać wypiekami z ciasta ptysiowego. – Najbardziej klasycznym dodatkiem do zup jest oczywiście groszek ptysiowy, ale jako ciekawą alternatywę polecamy też słomkę ptysiową w wersji „na słono”, czyli z dodatkiem nasion – mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć, produkującej słodkie i słone przekąski. Nasiona same w sobie, np. prażone płatki migdałowe, słonecznik, czy pestki dyni, to kolejny sprawdzony pomysł na wykończenie orzeźwiającego chłodnika. Bardzo zdrowym i niestandardowym dodatkiem są też chipsy warzywne – można je przyrządzić m.in. z buraka, pietruszki, marchewki lub batatów.
Dla miłośników mięsa i ryb
Jeżeli zależy nam na wyostrzeniu smaku chłodnika, postawmy na dodatki z mięsa, wędzonych ryb i owoców morza. Letnią zupę brokułową, z białych warzyw bądź zielonego groszku możemy podawać z chipsami z boczku. Grillowane, mięsne kąski lub gotowane w rosole pulpeciki z drobiu – najlepiej z kurczaka czy indyka – sprawdzą się jako dodatek do chłodnika ogórkowego. Wielbiciele ryb oraz owoców morza mogą, z kolei, urozmaicić ulubiony chłodnik np. wędzonym łososiem lub pstrągiem, a także gotowanymi krewetkami. Co ciekawe – w pierwotnej, klasycznej wersji chłodnik litewski był serwowany z gotowanymi szyjkami rakowymi. Aby nasz chłodnik był jeszcze bardziej aromatyczny, ale i wpływał pozytywnie na nasz układ trawienny, warto posypać go ulubionymi i pasującymi do naszej zupy ziołami – koperkiem, szczypiorkiem, kolendrą, miętą, oregano, czy bazylią.
Coś dla łasuchów
Chłodnik owocowy to propozycja szczególnie popularna wśród dzieci. Lato to idealny okres na przyrządzanie orzeźwiających chłodników „na słodko”, zwłaszcza że mamy do wyboru całą gamę bardzo zdrowych, sezonowych owoców – truskawki, maliny, jagody, porzeczki czy jeżyny. Równie bogata jest pula dodatków, które możemy serwować wraz z owocowymi, letnimi zupami. Każdy mały niejadek z ochotą zabierze się za zjedzenie chłodnika z dodatkiem lodów czy startą czekoladą. Do schłodzonej zupy owocowej możemy też wrzucić płatki kukurydziane, jadalne kwiaty lub gofry. – Dobrym pomysłem jest też dodatek w postaci biszkoptów, wafli czy słomki ptysiowej – dodaje Arkadiusz Drążek z firmy Brześć. Aby pogłębić smak naszego chłodnika, warto przyprawić go dodatkowo cynamonem lub wanilią.
Nie sposób doliczyć się wszystkich zalet chłodników – czy to w wersji „na słodko”, czy „na słono”. To nie tylko zupy zdrowe, lekkie, dodające energii oraz przynoszące ukojenie w upalne dni. Przyrządzanie letniego chłodnika to również okazja do uruchomienia pokładów wyobraźni co sprawia, że gotowanie tej potrawy staje się kreatywną i przyjemną zabawą.