3 ciekawostki o Yerba Mate

23 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Yerba Mate to doskonała alternatywa dla kawy czy napojów energetycznych. Jest to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, dlatego Yerba Mate zaliczana jest gatunkowo do herbaty. Napój zyskał popularność na całym świecie ze względu na swoje właściwości pobudzające, zdrowotne, a także niesamowity aromat. To tylko jedne z wielu korzyści picia. Oto najciekawsze informacje o naturalnym energetyku z naturalnych składników.

1. Pochodzenie nazwy Yerba Mate

Często Yerba Mate nazywana jest herbatą, ze względu na sposób przygotowania naparu. Liście suszonego i rozdrobnionego ostrokrzewu zalewane są ciepłą lub zimną wodą. Jego miejscem pochodzenia jest Ameryka Południowa. Napój na szerszą skalę został dopiero odkryty w XVII wieku, kiedy zaczęła się kolonizacja Ameryki przez Europejczyków.  Misjonarze jezuiccy odkryli, że ulubioną używką plemion zamieszkałych dorzecza Parany jest ostrokrzew paragwajski. Rodzimi mieszkańcy żuli liście, gdyż miały działanie pobudzające. Jezuici rozpowszechnili suszone liście ostrokrzewu  w Europie jako alternatywę sprowadzanej z Azji herbaty, po czym szybko zdobył popularność w wielu krajach europejskich, którzy byli zachwyceni smakowitym aromatem napoju i jego korzystnym działaniem, . Najprawdopodobniej nazwa została wymyślona przez zakon jezuitów i pochodzi od przekształconych łacińskiego wyrazu  “Herba”, co oznacza “ziele” i “Mati”, co w języku miejscowego plemienia Guarani znaczyło – “tykwa”. W Polsce jednak  ten aromatyczny napar pojawił się dopiero na początku lat 90. Staje się on doskonałą alternatywą dla kawy czy czarnej herbaty, a Polacy doceniają Yerba Mate między innymi za pobudzające właściwości, obecność przeciwutleniaczy i przyśpieszanie procesu spalania tłuszczu.

2. Założycielem, jednej z największych firm produkujących Yerba Mate był Polak.

Zdawałoby się, że nasz kraj ma niewiele wspólnego z herbatą, która pochodzi z dalekiej Ameryki Północnej. Nic bardziej mylnego. Założycielem największej firmy produkującej na szeroką skalę Yerba Mate jest Jan Szychowski. Założył on przedsiębiorstwo “La Cachuera”, które produkuje herbatę Yerba Mate pod marką “Amanda”. Był on polskim emigrantem w Argentynie. Właśnie tam rozwinął rodzinną produkcję Yerba Mate, ale jego działalność nie kończyła się tylko na biznesie. Znany jest także jako wybitny wynalazca.  Był on synem młynarza, a swoją edukację w szkole zakończył już w wieku jedenastu lat, kiedy z rodziną wyemigrował do Argentyny. Zamieszkał w osadzie Apóstoles. Swoje braki w wykształceniu młody człowiek nadrabiał niebywałą przedsiębiorczością i kreatywnością. Już w wieku 18 lat założył warsztat kowalski, jednak nie prosperował on zbyt dobrze, dlatego też Szychowski postanowił zrobić karierę w Buenos Aires. Tam zafascynował się maszynami tokarskimi. Przestudiował ich budowę i zasady działania, i ostatecznie postanowił sprowadzić tokarki do Argentyny. Skonstruował najpierw prosty kierat, którego napęd stanowił źródło energii dla jego pracowni. Po trzech latach, w 1919 Jan Szychowski dysponował już w swojej posiadłości odpowiednim sprzętem i rozpoczął działalność firmy “La Cachuera”.  Zaczął wprowadzać rozwiązania tokarek do Argentyny. Pierwszą tokarkę wykonał z drewna i dopiero przy pomocy tej pierwszej prymitywnej tokarki w ciągu 3 lat skonstruował tokarkę całkowicie wykonaną z metalu. To była pierwsza tokarka wykonana w Argentynie tokarka. W 1936 roku uruchomił maszynę, której zadaniem było cięcie liści i gałązek yerba mate. W dalszych latach rozbudował firmę “La Chachuera”, która do dziś zajmuje się produkcją Yerba Mate pod marką “Amanda” .

3.Yerba Mate pomaga w odchudzaniu.

Yerba Mate to napar, który jest bardzo skuteczny w walce z kilogramami.  Zmniejsza uczucie głodu, a także poprawia i przyśpiesza pracę układu pokarmowego. W składzie suszu jest kwas chlorogenowy, który hamuje przyswajanie cukrów, a także zapobiega zamianie komórek macierzystych na tłuszczowe, co ma pozytywny wpływ na redukcję tycia. Natomiast katechiny w Yerba Mate blokują rozpuszczanie tłuszczów w żółci, sprawiając że jest on mniej przyswajalny dla organizmu. Jednocześnie herbata podnosi wydolność organizmu, przyśpiesza spalanie kalorii oraz zapobiega kumulacji kwasu mlekowego, co jest bardzo ważne podczas intensywnych treningów.  Picie naparu z yerba mate w trakcie diet redukcyjnych sprzyja szybszemu wyrównywaniu poziomu elektrolitów.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz