Od firmy Tarsmak otrzymałam do testowania trzy sosy, z czego jeden jest mi znany i regularnie używany w moim domu. Mowa tu o sosie czosnkowym. Pozostałe dwa to sos musztardowo-paprykowy i sos do kanapek.
Sos czosnkowy
Sos jest koloru białego z widocznymi kawałkami czosnku. Jest lekko leisty, nie gęsty. Smaczny! Do tej pory nie jadłam lepszego sosu.
Sos dostępny jest w sprzedaży w sieci sklepów Netto za cenę ok. 2,39zł za 450ml.
Butelka sosu jest bardzo wygodna. Bez problemu można wycisnąć sos. Jedynym problemem jest zamknięcie, który należy zdjąć przed pierwszym użyciem. Jest troszkę za mocno zgrzane.
Skład: woda, olej roślinny, cukier, ocet spirytusowy, czosnek 2%, skrobia modyfikowana, sól, gorczyca, stabilizatory: guma guar i guma ksantanowa, żółtko jaja kurzego w proszku, substancje konserwujące: benzoesan sodu i skrobinian potasu, szczypiorek suszony, aromat czosnkowy, barwnik beta karoten, przeciwutleniacza E 385
Sos czosnkowy użyłam do pizzy i rollkebaba.
Sos musztardowo-paprykowy
Skład: woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, papryka czerwona 7%, cebula, sól, olej roślinny, stabilizator guma ksantanowa, papryka chili, substancja konserwująca benzoesan sodu, barwnik kurkumina.
Sosu musztardowo-paprykowego nigdy nie miałam okazji próbować. Nigdy też nie widziałam go w sklepie. Jest to dla mnie zupełna nowość, ale połączenie smaku musztardy z ostrą papryką jest dobre. Lubię pikantne potrawy i dodatki, dlatego też jestem z tego sosu zadowolona.
Co do zabezpieczenia butelki to jest ono, że tak to nazwę normalne. Nie tak mocno zgrzane jak w przypadku sosu czosnkowego.
Sos ma kolor a’la pomarańczowy z widocznymi kawałkami czerwonej papryki. W smaku wyraźnie czuć musztardę, mniej paprykę. Jest pikantny.
Sos użyłam do wzbogacenia smaku mojego rollkebaba.
Sos do kanapek
Sos znajduje się w plastikowej butelce do wyciskania. Zamknięcie takie samo jak w przypadku sosu czosnkowego, czyli nie łatwe do otwarcia. Butelka praktycznie identyczna, ale z inną naklejką.
Masa netto produktu to 450g.
Skład: olej roślinny, woda, marchew marynowana (marchew, ocet spirytusowy, cukier, sól), ocet spirytusowy, cukier, koncentrat pomidorowy, gorczyca, sól, skrobia modyfikowana, żółtko jaja kurzego w proszku, stabilizatory (guma ksantanowa, guma guar), substancje konserwujące (benzoesan sodu, skrobian potasu), szczypiorek suszony, papryka chilli, przeciwutleniacz (E385).
Sos kolorem przypomina wymieszany majonez z ketchupem (choć barwę nadała mu zapewne marchew) i bardzo podobnie smakuje. W sosie widoczny jest posiekany szczypiorek. Sos smaczny. Jest gęsty, co nie powoduje spływania z kanapki.
Sosy są godne polecenia, a sądząc po dobrej jakości testowanych produktów, pozostałe produkty w ofercie Tarsmak pewnie są równie smaczne.
Testowała:
Karolina – Kuchnia to moja pasja. Tak naprawdę to dopiero uczę się sztuki kulinarnej, która stała się moją pasją od czasu posiadania własnej kuchni. W niej bowiem mogę się realizować. Pomimo faktu, że jestem dopiero na początku tej niesamowitej drogi, postanowiłam założyć blog z moimi przepisami. W kuchni Caroline znajdziecie przepisy, które są przede wszystkim smaczne i łatwe w przygotowaniu. Każda z potraw gościła na moim stole, każda jest sprawdzona. Zachęcam zatem do korzystania z moich doświadczeń. Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do kubków smakowych. Ponadto na blogu będę recenzować produkty spożywcze, których użyłam w swojej kuchni. Życzę miłej lektury.
Prowadzi bloga: http://www.kuchniacaroline.pl
http://www.kuchniacaroline.pl/