2 pomysły na energetyczne śniadanie: acai bowl i aromatyczna owsianka

15 czerwca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Brak pomysłu na śniadanie i nuda zapanowała w Twojej kuchni? Lodówka pełna, lecz na nic nie masz ochoty? Poranne menu, tak samo jak zawartość szafy, warto odświeżyć nowym dodatkiem. W tej roli świetnie sprawdzą się morwa biała oraz jagody acai, czyli superfoody, które sprawią, że posiłek nie tylko uzyska inny smak, ale i zdobędzie wiele witamin, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań np. acai bowl czy aromatycznej owsianki według przepisu Ani Starmach.

ACAI BOWL – JAGODOWA PEŁNA MICHA
SKŁADNIKI na 2 porcje:
• 2 łyżeczki acai Purella
• 2 zamrożone banany
• 6 łyżeczek mrożonych malin i jagód
• 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
• 2 łyżki musu kokosowego
• 200 ml dowolnego mleka
• 1 kiwi
• 2 łyżki migdałów bez skórki
• 2 łyżki chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella
• 10 świeżych truskawek

Przygotowanie:
1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao

Ciekawostka: Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, ponieważ posiadają piękną, nasyconą fioletową.

AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA
Składniki na 1 porcję:
• 4 łyżki płatków owsianych górskich
• 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
• 1 jabłko
• 2 łyżeczki rodzynek
• 2 łyżeczki morwy białej (suszone owoce) Purella
• 2 łyżeczki jagód goji Purella
• 2 łyżeczki miodu
• 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:
1. Wieczór wcześniej zalej płatki sokiem, to przyspieszy poranne gotowanie
2. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
3. Owsiankę gotuj 5-7 min (jeśli masa będzie za gęsta dodaj kilka łyżek wody). Dodaj cynamon, tarte jabłko i rodzynki, gotuj dalej 2-3 minuty.
4. Ciepłą owsiankę przełóż do miseczki, posyp goji, morwą, polej miodem

Ciekawostka: Owoce morwy białej dodają energii. Polecane są osobom uprawiającym sporty wyczynowe, wymagające sporo wysiłku. Regenerują po wyczerpujących treningach. Dodają witalności i siły. Ponadto działają oczyszczająco na nerki i cały układ moczowy.
Smacznego!