Przeciwutleniacze – rewolucja w medycynie XX wieku
Autor przedstawia jasno i precyzyjnie dobrze udokumentowaną syntezę dzisiejszego stanu wiedzy na temat wolnych rodników. Są one przyczyną wielu problemów zdrowotnych: od przedwczesnego starzenia się do najcięższych chorób trapiących współczesnego człowieka (choroby Parkinsona, Alzheimera, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca tętnic i jej powikłania sercowo-naczyniowe, itp.). Organizm ludzki w natura lny sposób produkuje zarówno wolne rodniki, jak i niektóre przeciwutleniacze, które je zwalczają. Zanieczyszczenie środowiska, stres i niedobory pokarmowe zakłócają jednak równowagę między wolnymi rodnikami a ich naturalnymi antagonistami, a to prowadzi do wielu s chorzeń. Przywrócenie tej równowagi wymaga stosowania się do stosunkowo prostych zasad, spośród których główną jest dostarczanie organizmowi naturalnych przeciwutleniaczy. Z tej książki dowiemy się, w których pokarmach znajdziemy ich najwięcej.
Książkę można zakupić na: www.kdc.pl