Słodkie ciasto bez pieczenia

17 listopada 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Idealne dla osób, które tak jak ja uwielbiają słodkości, a nie posiadają piekarnika :(

składniki:

duża paczka herbatników

opakowanie słonych krakersów

pół kostki masła

mleko

3 budynie śmietankowe

mleko skondensowane słodzone w puszce

orzechy włoskie

bita śmietana (w aerozolu lub do ubicia)

Mleko gotujemy w garnku przez 3 godziny.

Pod koniec tego czasu robimy masę budyniową:

Pół kostki masła gotujemy w mleku (o 1/3 mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 3 budynie i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając.

W naczyniu (ja używam podłużnej wąskiej wysokiej blachy) rozkładamy papier do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na to wylewamy gęstą gorącą masę budyniową. Kolejna warstwa to słone krakersy. Zalewamy je gorącym mlekiem (w tej chwili już karmelem :). Możemy ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników i ponownie zalać karmelem, posypać orzechami włoskimi. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Przed podaniem od góry nakładamy bitą śmietanę i posypujemy resztką pokruszonych orzechów i herbatników.

Uwaga! Ciasto najlepiej smakuje po odstaniu jednego  lub dwóch dni – wtedy herbatniki mają sznasę zmięknąć, nie będą się kruszyć, a całość ładnie się sklei.

file1258496723