Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

17 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

936535_162306260616841_656432389_n

Miło nam ogłosić wyniki w konkursie kulinarnym z firmą PRIMAVIKA! Dziękujemy za wspólną zabawę i podzielnie się z nami wszystkimi smakowitymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami.

Do wygrania były 3 bogate zestawy składające się z 10  pysznych i wyjątkowych produktów – zdrowa żywność bez dodatków i konserwantów:

– masło migdałowe
– masło sezamowe słodzone agawą
– masło orzechowe z kawałkami czekolady
– musztarda ekologiczna BIO
– ketchup bez cukru dla dzieci BIO
– buraczki pychota BIO
– hummus paprykowy
– paprykarz wegetariański
– sznycelki
-pulpety w sosie pomidorowym

Aby wygrać kosz pełen smakołyków od firmy PRIMAVIKA wystarczyło  polubić funpage firmy na Facebooku oraz zamieścić w komentarzu pod tym artykułem lub na naszym funpage TUTAJ przepis na ulubione danie wegetariańskie.

 

kechup-dla-dzieci-305x319migdałowe-305x319

W tej edycji konkursu nagrody wędrują do autorek następujących przepisów:

Baśka:

PRZEPIS NA ORIENTALNE PIEROŻKI Z PIEKARNIKA

Składniki na ciasto:
– 2 szkl. mąki orkiszowej
– 1 szkl. mąki kukurydzianej
– łyżeczka kurkumy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. wody

Mąkę mieszamy w misce wraz z przyprawami i olejem. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Składniki farszu:
– filiżanka soczewicy
– 1 cebula
– 3 marchewki
– pół selera
– 3 niewielkie ziemniaki
– pół brokułu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka przyprawy garam masala
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Namaczamy soczewicę przez 30 min., a następnie gotujemy przez około 20 min. Marchewkę, ziemniaki, seler i brokuł gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie blendujemy soczewicę  i ugotowane warzywa z dodatkiem oleju. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Pierożki podajemy z ulubionym sosem – ja uwielbiam je z sosem czosnkowym, ale wyśmienicie smakują również z pastą z avocado.
SMACZNEGO!

 

gadulka:

domowy wegetariański burger

zrobiłam dwa dni temu tu zdjecie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204869410644586&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

puszka ciecierzycy w puszce. chilli, 3 ząbki czosnku, pieprz, sos sojowy – to wszystko miksujemy
garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, papryka drobno pokrojoną
dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej – formujemy kotlety i smażymy na oleju. bierzemy bułkę pełnoziarnistą smarujemy pastą marchewkową
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204839566258495&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

12 średniej wielkości marchewek
1-2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli, szczypta pieprzu
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 ziarna kardamonu
Kilka ziarenek kolendry

1/4 papryczki chili

1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
pyszna z chlebem

, dodajemy sałatę, pomidor

i mamy hamburgera

 

primavera77:

Jesienna chrupiąca wegetariańska tarta

Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza…tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej…i oddałam się słodkiej nostalgii.

Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- dlatego spód jest ciemny!
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody

Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon

Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.
Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.

Smacznego jesiennego chrupania !

 

Serdecznie gratulujemy!

 zobacz również:

  1. Pozostałe konkursy
  2. Kulinarne Inspiracje
  3. Przepisy Czytelników
  4. Strefa Wegetariańska

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

84 komentarzy do Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

  1. avatar Laura pisze:

    Moja druga propozycja wegetariańskiego dania to rewelacyjna sałatka z makaronem, rukolą, truskawkami i winogrono w balsamicznym dressingu:
    Składniki:
    – 1 opakowanie makaronu penne
    – 1 czerwona cebula
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Laura

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...