W upalne dni i kiedy uprawiamy sport, szczególnie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Na pewno każdy zna zasadę wypijania 2 litrów wody dziennie. I, jak pokazują badania, coraz więcej osób sięga po wodę mineralną nawet wtedy, gdy nie odczuwa szczególnego pragnienia. Czy jednak woda to najlepsze, co można pić latem?
Nie tylko sama woda
Jeszcze dziesięć lat temu Polacy kupowali o połowę mnie wody mineralnej. Po prostu piliśmy tyle, na ile czuliśmy zapotrzebowanie. Wszak w każdym pożywieniu jest trochę wody – nawet w świeżym chlebie jest jej ok. 30 %. Nie zapominajmy, że pochłaniamy często kilka filiżanek kawy lub herbaty dziennie. Pijemy jogurty, jemy zupy, owoce i warzywa. To także źródła wody. Latem oczywiście potrzebujemy jej więcej, ale czy faktycznie powinna to być czysta woda? W gorących rejonach świata rdzenni mieszkańcy wcale nie piją litrów czystej wody. W największe upały Marokańczycy wolą… herbatę z miętą i cukrem! I to się sprawdza, bowiem mięta orzeźwia, a cukier krzepi. Natomiast czysta woda pita w dużych ilościach – co często zdarza się nam, gdy jesteśmy spoceni i spragnieni – może doprowadzić do rozcieńczenia elektrolitów, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.
Zdrowie w owocach i warzywach
Co więc pić, gdy z nieba leje się żar? Koktajle! Będzie to nie tylko sposób na orzeźwienie, ale też bardzo zdrowy pomysł na chwilę przyjemności. Zmiksowane owoce i warzywa to najlepsze źródło wody, potrzebnych mikroelementów i witamin. Koktajle mogą być także doskonałym napojem dietetycznym. Jeśli wybierzemy dobrą kombinację dojrzałych owoców, nie będziemy musieli ich słodzić. A jeśli wolimy słodsze napoje, użyjmy zdrowego cukru zawartego np. w miodzie. Koktajle można komponować samemu z ulubionych składników – mogą to być zarówno sezonowe owoce, jak i warzywa, również te, których nie podejrzewamy o to, że mogą się sprawdzić w koktajlu. Zielona pietruszka, szpinak czy jarmuż są nie tylko zdrowe, ale również świetnie smakują po zmiksowaniu. Pyszne letnie koktajle można zrobić w domu – oto kilka sprawdzonych przepisów.
Lenie nawilżenie
Smoothie ananas i mango
Zmiksuj ananas, mango, dodaj syrop z cukru trzcinowego i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.
Lenie orzeźwienie
Lemoniada arbuzowa
Zrób blenderem mus z arbuza, dodaj syrop truskawkowy, wodę mineralną i syrop z cukru trzcinowego. Podawaj z kruszonym lodem.
Uspokojenie
Zimna jagodzianka
Zrób blenderem mus z czarnych jagód i banana, dodaj mleko i syrop klonowy. Podawaj z listkami mięty i kruszonym lodem.
Energia
Moc pietruchy
Zrób blenderem mus z natki pietruszki, dodaj sok z cytryny, miód i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem, udekoruj plasterkiem cytryny.
Witalność i regeneracja
Koktajl ze szpinakiem
Zrób blenderem mus ze szpinaku, jabłka, mandarynki i banana, dodaj sok z cytryny i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.
Zielony detoks
Koktajl z jarmużem
Zrób blenderem mus z jarmużu, jabłka i ananasa, dodaj sour mix (syrop z cukru z sokiem z cytryny) i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.
Te, jak również wiele innych koktajli oraz dań na upalne dni proponuje restauracja Halka w Warszawie www.restauracjahalka.pl