Każda kobieta oczekująca na urodzenie dziecka pragnie, aby przyszło na świat z ciąży donoszonej, zdrowe, silne, prawidłowo rozwinięte, o odpowiedniej wadze urodzeniowej, bez wad rozwojowych i powikłań ciążowych. Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety, jej organizm podlega wtedy licznym przemianom, dostosowując się do potrzeb rozwijającego się płodu.
Powoduje to powstawanie dokuczliwych dolegliwości, z którymi trzeba się oswoić oraz umieć im przeciwdziałać. Warto też wiedzieć które z objawów występujących podczas ciąży zalicza się do stanów fizjologicznych, a które stanowią sygnał alarmowy i kiedy konieczna jest konsultacja lekarza.
Nawet, jeżeli ciąża przebiega bez problemów, zwykle towarzyszy jej szereg dolegliwości i różnych nieprzyjemnych objawów. Niektóre z nich pojawiają się tak często, że są nawet uważane za zjawisko normalne świadczące o ciąży. Objawy typu: nudności, wymioty, zgaga, zaparcia, wzdęcia, wiatry i obrzęki to dolegliwości nie ułatwiające wcale kobiecie pogodnie znosić ten stan. Świadomość, że objawy te są w ciąży powszechne, nie oznacza że kobieta musi je znosić bez próby zapobiegania ich występowaniu, zwłaszcza że takie dolegliwości utrzymując się przez długi czas, mogą niekorzystnie wpływać na stan odżywienia przyszłej matki, jej samopoczucie, kondycję, a tym samym zakłócić prawidłowy rozwój dziecka.
Nawet, jeżeli ciąża przebiega bez problemów, zwykle towarzyszy jej szereg dolegliwości i różnych nieprzyjemnych objawów. Niektóre z nich pojawiają się tak często, że są nawet uważane za zjawisko normalne świadczące o ciąży. Objawy typu: nudności, wymioty, zgaga, zaparcia, wzdęcia, wiatry i obrzęki to dolegliwości nie ułatwiające wcale kobiecie pogodnie znosić ten stan. Świadomość, że objawy te są w ciąży powszechne, nie oznacza że kobieta musi je znosić bez próby zapobiegania ich występowaniu, zwłaszcza że takie dolegliwości utrzymując się przez długi czas, mogą niekorzystnie wpływać na stan odżywienia przyszłej matki, jej samopoczucie, kondycję, a tym samym zakłócić prawidłowy rozwój dziecka.
Nudności


Zapobieganie – łagodzenie:
1) głęboki oddech w pierwszej fazie,
2) unikanie bodźców stymulujących,
3) odwrócenie i skupienie uwagi na innych doznaniach,
4) w przypadku nudności wywołanych czynnikami kojarzonymi z przewodem pokarmowym: zmiana czasu spożywania posiłków, gdy nudności pojawiają się o tej samej porze dnia, spożywanie małych ilościowo posiłków ze zwiększoną częstotliwością, obniżenie objętości spożywanego posiłku poprzez wyeliminowanie napojów podawanych po posiłku lub w czasie jego spożywania, unikanie smażonych oraz tłustych potraw, unikanie ekspozycji na zapachy pochodzące z gorących, parujących potraw,
5) poranne nudności najlepiej łagodzi podwyższenie poziomu glukozy w organizmie poprzez przyjęcie węglowodanów (np. suchego herbatnika) tuż po przebudzeniu w łóżku, a po wstaniu zjedzenie lekkiego śniadania, dopiero w późniejszej porze dnia bardziej treściwego posiłku,
6) zastosowanie naturalnego środka, jakim jest imbir jako dodatku do potraw lub herbaty,
7) herbatki ziołowe zawierające takie zioła jak: melisa, mięta, rumianek, tymianek, kozłek, lawenda, które mają działanie rozkurczowe, uspokajające i usprawniające trawienie,
8) regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak otręby pszenne, owoce ze skórką, chleb pełnoziarnisty oraz picie dużych ilości wody,
9) ubieraj się ciepło. Wychłodzenie organizmu i gwałtowana zmiana temperatury może nasilać torsje.
2) unikanie bodźców stymulujących,
3) odwrócenie i skupienie uwagi na innych doznaniach,
4) w przypadku nudności wywołanych czynnikami kojarzonymi z przewodem pokarmowym: zmiana czasu spożywania posiłków, gdy nudności pojawiają się o tej samej porze dnia, spożywanie małych ilościowo posiłków ze zwiększoną częstotliwością, obniżenie objętości spożywanego posiłku poprzez wyeliminowanie napojów podawanych po posiłku lub w czasie jego spożywania, unikanie smażonych oraz tłustych potraw, unikanie ekspozycji na zapachy pochodzące z gorących, parujących potraw,
5) poranne nudności najlepiej łagodzi podwyższenie poziomu glukozy w organizmie poprzez przyjęcie węglowodanów (np. suchego herbatnika) tuż po przebudzeniu w łóżku, a po wstaniu zjedzenie lekkiego śniadania, dopiero w późniejszej porze dnia bardziej treściwego posiłku,
6) zastosowanie naturalnego środka, jakim jest imbir jako dodatku do potraw lub herbaty,
7) herbatki ziołowe zawierające takie zioła jak: melisa, mięta, rumianek, tymianek, kozłek, lawenda, które mają działanie rozkurczowe, uspokajające i usprawniające trawienie,
8) regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak otręby pszenne, owoce ze skórką, chleb pełnoziarnisty oraz picie dużych ilości wody,
9) ubieraj się ciepło. Wychłodzenie organizmu i gwałtowana zmiana temperatury może nasilać torsje.
Zgaga


Zapobieganie – łagodzenie:
1) częste spożywanie posiłków,
2) wyłączenie z diety potraw wysokotłuszczowych,
3) unikanie ostrych przypraw (pieprz, papryka, cebula, czosnek),
4) wyeliminowanie kawy naturalnej, która powoduje silne wydzielanie kwasu żołądkowego,
5) wyeliminowanie alkoholu i zwyczaju palenia papierosów,
6) unikanie jedzenia przed snem,
7) płyny należy przyjmować przed i po posiłkach, a nie w trakcie posiłku,
8) picie wywaru z siemienia lnianego (1 łyżeczkę zalewamy szklanką zimnej wody, gotujemy do uzyskania konsystencji rzadkiego kisielu), naparu z rumianku (1 kopiastą łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 15 min., cedzimy i pijemy małymi łyżeczkami),
9) picie wody mineralnej niegazowanej, która nie powoduje wzdęć przewodu pokarmowego,
10) jeść należy powoli, długo przeżuwając, wydziela się wtedy większa ilość śliny wzmacniającej mechanizm obronny błony śluzowej przewodu pokarmowego,
11) jeżeli posiłek (wbrew zaleceniom) był obfity, koniecznie trzeba iść na spacer; jelita wtedy szybciej i efektywniej pracują, dzięki naturalnemu masażowi jakim jest ruch.
12) Jeśli nie jesteś uczulona – spróbuj migdałów lub suszonych fig.
2) wyłączenie z diety potraw wysokotłuszczowych,
3) unikanie ostrych przypraw (pieprz, papryka, cebula, czosnek),
4) wyeliminowanie kawy naturalnej, która powoduje silne wydzielanie kwasu żołądkowego,
5) wyeliminowanie alkoholu i zwyczaju palenia papierosów,
6) unikanie jedzenia przed snem,
7) płyny należy przyjmować przed i po posiłkach, a nie w trakcie posiłku,
8) picie wywaru z siemienia lnianego (1 łyżeczkę zalewamy szklanką zimnej wody, gotujemy do uzyskania konsystencji rzadkiego kisielu), naparu z rumianku (1 kopiastą łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 15 min., cedzimy i pijemy małymi łyżeczkami),
9) picie wody mineralnej niegazowanej, która nie powoduje wzdęć przewodu pokarmowego,
10) jeść należy powoli, długo przeżuwając, wydziela się wtedy większa ilość śliny wzmacniającej mechanizm obronny błony śluzowej przewodu pokarmowego,
11) jeżeli posiłek (wbrew zaleceniom) był obfity, koniecznie trzeba iść na spacer; jelita wtedy szybciej i efektywniej pracują, dzięki naturalnemu masażowi jakim jest ruch.
12) Jeśli nie jesteś uczulona – spróbuj migdałów lub suszonych fig.
Wzdęcia


Zapobieganie – łagodzenie:
1) wprowadzenie czasowo (1-2 tygodnie) diety o możliwie najniższej zawartości węglowodanów i kontrolowanej zawartości tłuszczu, a zawierającej głównie białka,
2) eliminacja z diety wzdymających produktów takich jak: kapusta, brukselka, szparagi, świeże pieczywo, pieczywo razowe,
3) pozbycie się związków gazotwórczych z roślin strączkowych (fasola, groch, soja itp.) poprzez odpowiednie techniki kulinarne np. usunięcie znacznej części cukrów rozpuszczalnych wraz z wodą w której się moczyły oraz z wodą świeżą, w której się gotowały,
4) ograniczenie spożycia słodyczy, miodu oraz przetworów i napojów słodzonych,
5) unikanie przypraw korzennych, suszonych owoców, orzechów,
6) dla osób ze schorzeniami wątroby lub pęcherzyka żółciowego dieta o stałej kontrolowanej zawartości tłuszczu,
7) odpowiednie ćwiczenia odwykowe zapobiegające połykaniu powietrza i wolne jedzenie, długie żucie produktów przy zamkniętych ustach,
8) częste spożywanie posiłków,
9) można stosować koper włoski, kminek, rumianek, czopki rozkurczowe,
10) doraźną ulgę przynosi masaż brzucha i ogrzewanie go ciepłą poduszką.
2) eliminacja z diety wzdymających produktów takich jak: kapusta, brukselka, szparagi, świeże pieczywo, pieczywo razowe,
3) pozbycie się związków gazotwórczych z roślin strączkowych (fasola, groch, soja itp.) poprzez odpowiednie techniki kulinarne np. usunięcie znacznej części cukrów rozpuszczalnych wraz z wodą w której się moczyły oraz z wodą świeżą, w której się gotowały,
4) ograniczenie spożycia słodyczy, miodu oraz przetworów i napojów słodzonych,
5) unikanie przypraw korzennych, suszonych owoców, orzechów,
6) dla osób ze schorzeniami wątroby lub pęcherzyka żółciowego dieta o stałej kontrolowanej zawartości tłuszczu,
7) odpowiednie ćwiczenia odwykowe zapobiegające połykaniu powietrza i wolne jedzenie, długie żucie produktów przy zamkniętych ustach,
8) częste spożywanie posiłków,
9) można stosować koper włoski, kminek, rumianek, czopki rozkurczowe,
10) doraźną ulgę przynosi masaż brzucha i ogrzewanie go ciepłą poduszką.
Zaparcia


Długotrwała tendencja do zaparć powoduje wyraźne zwiększenie zagrożenia takimi chorobami jak uchyłki jelita grubego, czy rak jelita grubego. Najlepszą metodą zapobiegania występowaniu zaparcia jest odpowiedni sposób żywienia, zapewniający dzienne spożycie od 20 do 40 g błonnika. Regularne wydalanie z organizmu „resztek” pokarmowych jest jednym z głównych czynników decydujących o prawidłowej przemianie materii. W przypadku kobiet ciężarnych nie należy jednak przesadzać z ilością błonnika w diecie, pamiętając o tym, że zmniejsza on wchłanianie wielu cennych i tak potrzebnych w tym czasie kobiecie składników odżywczych – witamin i składników mineralnych np. wapnia, cynku i żelaza. Stąd też przy podawaniu diety bogatej w błonnik, należy szczególnie uważnie zabezpieczyć podaż tych składników.
Zapobieganie – łagodzenie:
1) wprowadzenie do diety produktów wysokobłonnikowych – świeże warzywa w formie surówek, świeże owoce (jadać raczej surowe wraz ze skórką), suszone owoce, produkty zbożowe – razowe pieczywo, kasza gryczana, pęczak, płatki i otręby),
2) spożywanie niesłodzonych fermentowanych napojów mlecznych – świeżego kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu i kefiru, soków ze świeżych owoców i warzyw, warzyw w formie surówek oraz namoczonych lub ugotowanych suszonych owoców (śliwki, morele, gruszki, figi) szczególnie bogatych w błonnik,
3) dodatkowe wypijanie niesłodzonych płynów (6-8 szklanek dziennie),
4) wypicie 1 szklanki ciepłej wody po przebudzeniu i przed śniadaniem,
5) można pić kolejno następujące zioła: senes, kruszynę i rzewień,
6) dwa razy dziennie zjadać łyżeczkę siemienia lnianego zmielonego z cukrem (3 łyżki siemienia + 1 łyżeczka cukru),
7) regularne spożywanie posiłków w spokoju,
8) wyrobienie nawyków regularnych wypróżnień.
2) spożywanie niesłodzonych fermentowanych napojów mlecznych – świeżego kwaśnego mleka, naturalnego jogurtu i kefiru, soków ze świeżych owoców i warzyw, warzyw w formie surówek oraz namoczonych lub ugotowanych suszonych owoców (śliwki, morele, gruszki, figi) szczególnie bogatych w błonnik,
3) dodatkowe wypijanie niesłodzonych płynów (6-8 szklanek dziennie),
4) wypicie 1 szklanki ciepłej wody po przebudzeniu i przed śniadaniem,
5) można pić kolejno następujące zioła: senes, kruszynę i rzewień,
6) dwa razy dziennie zjadać łyżeczkę siemienia lnianego zmielonego z cukrem (3 łyżki siemienia + 1 łyżeczka cukru),
7) regularne spożywanie posiłków w spokoju,
8) wyrobienie nawyków regularnych wypróżnień.
Obrzęki


Zapobieganie – łagodzenie:
1) należy zlikwidować zwyczaj dosalania gotowych potraw – nie używamy solniczki,
2) podczas gotowania zastępujemy tradycyjną sól kuchenną tzw. solą dietetyczną lub niskosodową,
3) sporządzamy potrawy bez dodatku soli kuchennej zmieniając ich smak poprzez dodatek naturalnych przypraw i ziół (koperek, ziele angielskie, liście pietruszki, majeranek, szczypiorek, cebula, czosnek, sok cytrynowy, kminek),
4) wyłączamy spożycie produktów wędliniarskich (wędzonki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne), a tradycyjne dodatki do pieczywa zastępujemy np. gotowanym mięsem, pastą mięsno-warzywną,
5) unikamy kiszonek (ogórki kwaszone i kapusta kwaszona), solonych śledzi, ryb wędzonych, konserw rybnych,
6) nie używamy przypraw na bazie glutaminianu sodu (magii, vegeta, jarzynka),
7) znacznie ograniczamy spożycie serów żółtych i topionych ze względu na zawartość dużych ilość sodu,
8) skuteczna w nowej metodzie terapii obrzęków kończyn dolnych i bólów kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego jest aplikacja specjalnego, elastycznego plastra-taśmy; w celu przeciwdziałania lub zmniejszenia obrzęków limfatycznych, plaster powinien zostać nałożony spiralnie wokół kończyny dolnej, obejmując udo, następnie łydkę, aż do stawu skokowego.
2) podczas gotowania zastępujemy tradycyjną sól kuchenną tzw. solą dietetyczną lub niskosodową,
3) sporządzamy potrawy bez dodatku soli kuchennej zmieniając ich smak poprzez dodatek naturalnych przypraw i ziół (koperek, ziele angielskie, liście pietruszki, majeranek, szczypiorek, cebula, czosnek, sok cytrynowy, kminek),
4) wyłączamy spożycie produktów wędliniarskich (wędzonki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne), a tradycyjne dodatki do pieczywa zastępujemy np. gotowanym mięsem, pastą mięsno-warzywną,
5) unikamy kiszonek (ogórki kwaszone i kapusta kwaszona), solonych śledzi, ryb wędzonych, konserw rybnych,
6) nie używamy przypraw na bazie glutaminianu sodu (magii, vegeta, jarzynka),
7) znacznie ograniczamy spożycie serów żółtych i topionych ze względu na zawartość dużych ilość sodu,
8) skuteczna w nowej metodzie terapii obrzęków kończyn dolnych i bólów kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego jest aplikacja specjalnego, elastycznego plastra-taśmy; w celu przeciwdziałania lub zmniejszenia obrzęków limfatycznych, plaster powinien zostać nałożony spiralnie wokół kończyny dolnej, obejmując udo, następnie łydkę, aż do stawu skokowego.


Dodała: Marta