Niemal każdy z nas wie, co kryje się pod hasłem „zdrowe odżywianie”. Co rusz trąbią o tym ogólnopolskie media. Dietetycy przekonują, iż racjonalne i prawidłowe odżywianie jest podstawą naszego dobrego samopoczucia, nie tylko fizycznego, ale także psychicznego.
Przeciętny Polak, co prawda nie sypie z rękawa wartościami odżywczymi poszczególnych produktów, ale wie, iż powinien jeść regularnie pięć posiłków dziennie. Wiemy także o tym, iż nie powinniśmy zapychać naszych żołądków fastfoodami, chipsami, batonikami, czy pączkami. Niestety, teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką… Ciągłe życie w biegu i nieustannagonitwa powodują często, że nie mamy czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków i jemy cokolwiek, byle tylko dużo i szybko. Bo czasu na II śniadanie też brakuje.

Wprowadzenie przerwy nie może oznaczać skrócenia dobowego wymiaru czasu pracy, czyli opuszczenia pracy wcześniej o 15 minut. Jest ona niezależna od innych przewidzianych prawem przerw w pracy. Pracodawca może wyraźnie określić czas korzystania przez pracowników z tej przerwy, np. przy pracach, które nie mogą być przerywane i konieczne jest zastąpienia pracownika korzystającego z przerwy przez inna osobę albo ustalić, że pracownicy mogą z niej korzystać w dowolnym czasie. Przerwa nie może być jednak rozbijana np. na dwie po 7,5 minuty – przepis wyraźnie mówi, że jej czas to minimum 15 minut. Pracodawca może za to – jednostronnie lub w porozumieniu z załogą – wydłużyć ją do 20 minut, np. w drodze zapisu w regulaminie pracy lub zakładowym układzie zbiorowym.Ponadto firma może wprowadzić dodatkowo jedną przerwę niewliczaną do czasu pracy, trwającą nie dłużej niż 60 minut. Z założenia ma ona służyć spożywaniu posiłków lub załatwianiu spraw osobistych. W praktyce taką przerwę stosują firmy w dużych miastach.

Przerwę tę, pracownik może wykorzystać na zjedzenie posiłku. Najefektywniej – zarówno dla bezpieczeństwa biurowego sprzętu jak i dla samego pracownika – jest zjeść śniadanie poza bezpośrednim miejscem pracy, czyli np. poza zakładem pracy lub w pomieszczeniu socjalnym. Opcja na lunch jedzony na zewnątrz biura, to dobry i wpływający korzystnie na nasze samopoczucie i zdrowie pomysł. Aby jednak móc wyjść na zewnątrz, trzeba mieć odpowiednio długą przerwę – 15 minut tego nie załatwi. Nie każdy też pracownik będzie skłonny jeść poza zakładem pracy. Byle jaka zapiekanka i tak będzie droższa niż przygotowane w domu kanapki. W samej pracy też bywa różnie. W niektórych firmach istnieje zakaz „jedzenia przy biurku”.W innych, jest to dozwolone, a w jeszcze innych konieczne, bowiem pomieszczenia socjalnego nie ma. Jak zatem jedzą w pracy Polacy?
Serwis jejkuchnia.pl przeprowadził ankietę wśród użytkowników, mającą na celu zbadanie tego, jak w Polsce jemy w pracy. Wyniki nie są chyba zaskakujące, choć świadczą o tym, że spora cześć z nas zdrowo się w pracy na pewno nie odżywia.
Jak jedzą Polacy w pracy?
1) 32% ankietowanych spożywa w czasie przerwy przyniesione przez siebie kanapki. Do jedzenia wykorzystują oni pomieszczenia socjalne dostępne w biurze.
2) 27% je przy biurku, ale nie pracuje w trakcie spożywania posiłku.
3) 18% pracowników je przy biurku, a nadmiar obowiązków nie pozwala im na to, by w tym czasie odpocząć od pracy.
4) Na lunch na zewnątrz biura wychodzi zaledwie niespełna 7% pracowników.
5) 16% pracowników nie je nic przez całe 8 godzin pracy.
2) 27% je przy biurku, ale nie pracuje w trakcie spożywania posiłku.
3) 18% pracowników je przy biurku, a nadmiar obowiązków nie pozwala im na to, by w tym czasie odpocząć od pracy.
4) Na lunch na zewnątrz biura wychodzi zaledwie niespełna 7% pracowników.
5) 16% pracowników nie je nic przez całe 8 godzin pracy.
Prawo do 15 minutowej przerwy przysługuje pracownikowi niezależnie od innych obowiązkowych przerw wliczanych do czasu pracy.
Należą do nich:
1) Przerwy dla pracowników zatrudnionych w „warunkach szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia” – art. 145 par. 1 K.P.,
2) Przerwy na karmienie dziecka piersią: 2 x 30 minut w przypadku 1 dziecka, 2 x 45 minut w przypadku więcej niż 1 dziecka – art. 187 par. 1 i 2 K.P.
3) Przerwy w pracy dla pracowników, zatrudnionych przy pracy monotonnej lub „(…) w ustalonym z góry tempie” – art. 145 K.P.
4) Czas przerwy młodocianych w wymiarze 30 minut , jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika młodocianego jest dłuższy niż 4,5 godziny – art. 202 par. 3 [1] K.P.,
5) Przerwy dla pracowników niepełnosprawnych, przeznaczone na ćwiczenia gimnastyczne (przerwa wynosi 30 minut ) – art. 17 Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Czas przerwy wynosi codziennie 30 minut i jest wliczany do czasu pracy.
Należą do nich:
1) Przerwy dla pracowników zatrudnionych w „warunkach szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia” – art. 145 par. 1 K.P.,
2) Przerwy na karmienie dziecka piersią: 2 x 30 minut w przypadku 1 dziecka, 2 x 45 minut w przypadku więcej niż 1 dziecka – art. 187 par. 1 i 2 K.P.
3) Przerwy w pracy dla pracowników, zatrudnionych przy pracy monotonnej lub „(…) w ustalonym z góry tempie” – art. 145 K.P.
4) Czas przerwy młodocianych w wymiarze 30 minut , jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika młodocianego jest dłuższy niż 4,5 godziny – art. 202 par. 3 [1] K.P.,
5) Przerwy dla pracowników niepełnosprawnych, przeznaczone na ćwiczenia gimnastyczne (przerwa wynosi 30 minut ) – art. 17 Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Czas przerwy wynosi codziennie 30 minut i jest wliczany do czasu pracy.
6) Obowiązkowe przerwy wynikające z pracy przy monitorach ekranowych – par. 7 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 roku w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe, 5 minut co godzinę. Przerwa przysługuje pracownikowi po godzinie nieprzerwanej pracy przy obsłudze monitora. Nie przysługuje, gdy pracownik w czasie godziny zegarowej obsługuje monitor i jednocześnie wykonuje inne czynności.Nie można łączyć przysługujących przerw.
Za okres przerw w pracy pracownicy zachowują prawo do wynagrodzenia.
Za okres przerw w pracy pracownicy zachowują prawo do wynagrodzenia.
Źródła:
http://weblog.infopraca.pl/2010/07/sniadanie-w-pracy-nasze-zwyczaje/.
http://personel.wip.pl.
http://www.rp.pl/artykul/209745.html.
http://www.mojeprawo.pl/index.php?symbol=infopage.htm&idkat=10&idpodkat=13&id=426.
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/103708,jak_dlugo_moze_trwac_przerwa_w_pracy.html.