Odp: Kawa
cynamon ... aromat jesieni
[img]//www.kucharz.pl/img/laski-cynamonu.jpg[/img]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
cynamon ... aromat jesieni
[img]//www.kucharz.pl/img/laski-cynamonu.jpg[/img]
Nie przepadam za cynamonem...
Uwielbiam, do jabłek, gruszek, dżemów, naleśników, kawy i herbaty. A najbardziej w szarlotce.
uwielbiam cynamon! i zgadzam się z pinkmause- w szarlotce jest najlepszy:)
a ja z dziewczynami tak w szarlotce jest najlepszy .... takiej na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłuszek i kruszonką
Kaw już dzisiaj trzy wypiłam. I tak mi źle. Paskudna pogoda działa na mnie depresyjnie... Koleżanka polecała mi kawę z koniaczkiem. Chyba się skuszę
[url=http://www.fotosik.pl][img]//images46.fotosik.pl/213/7d787aeba03bff19.jpg[/img][/url]
pinkmause a kawkę preferujesz w kubku czy w filiżance ....
Tyko i wyłącznie w filiżance. Malutkiej, piękniutkiej, cieniutkiej. Uwielbiam porcelanowe cudeńka, chociaż już nie bardzo mam gdzie ustawiać. Planuję remont kuchni - i wiele półeczek...
mi też kawka lepiej smakuje w filiżance ....
Wiadomo, w kubku chya bym nie wypiła... A w szklance, o fuj, nigdy....
Dziwna rzecz, guściki...
Kawa - tylko w filiżance
Cynamon - baaardzo lubię we wszystkim - także w kawie
Słyszałyście, że cynamon ponoć wpływa na potencję? Czy to kolejny mit?
Też tak słyszałam. Podobnie żeń-szeń. Ale nie sprawdziłam dokładnie i stuprocentowo
ja dziś dwie duuuże
ale pogoda fatalna.... czasem można sobie pozwolić na małe szleństwo
jest 13, a ja już też dwie... co będzie potem?
Ja też już 2 i herbtki 3. Murowane latanie do WC. Ale chce mi się pić, chyba przez to ogrzewanie.
ja dziś herbatkę i capuccino:D na więcej nie miałam czasu;/ ale zaraz sobie zrobię taki duży kubek herbaty:D
ja właśnie się grzeję przy kubku herbaty z cytryną
ja już też:)
Najdroższa i najbardziej kontrowersyjna na świecie kawa – Kopi Luwak.
Kawa Luwak pochodzi z Indonezji (głównie z wysp Sumatra, Jawa i Sulawezi) i jest najdroższą kawą na świecie. Kilogram ziaren może kosztować nawet do 1000 euro, głównie dlatego, że roczne zbiory nie przekraczają 400 kg, a zbiór jest o wiele trudniejszy niż w przypadku normalnych kaw.
Ci, którzy są jej wielbicielami, nie mogą wyjść z podziwu. Inni krzywią się na samą myśl o spróbowaniu kawy, która wydobywana jest z ..........odchodów zwierzęcia - – łaskuna muzanga, zwanego mniej oficjalnie cywetą.
W czasie nocnych łowów zwierzę to zjada najbardziej dorodne i dojrzałe owoce kawowców. Po przejściu przez przewód pokarmowy cywety ziarna tracą celulozowe osłonki, lekko fermentują, tracąc gorzki smak, i są wydalane w prawie niezmienionej postaci. Ziarna kawy zbierane są ręcznie. Zbiór jest ułatwiony o tyle, że łaskuny mają toalety w stałych miejscach. Po starannym oczyszczeniu ziarna mogą być sprzedawane w stanie surowym lub palone.
Z dobrze przyrządzonej kawy Luwak otrzymuje się napar gęsty prawie jak syrop, aksamitny, o bogatym smaku i intensywnym aromacie, z wyraźną nutą czekolady i karmelu.
Ale atrakcyjność tej kawy polega raczej nie na jakimś wyjątkowym smaku, ale na świadomości, że pije się najbardziej ekskluzywny napój na świecie...
Kopi Luwak jest napojem tak niezwykłym, że wielu wątpi w jego prawdziwe istnienie. To, że istnieje, nie ulega jednak wątpliwości...
[url=http://www.fotosik.pl][img]//images39.fotosik.pl/214/e8b73623271e352c.jpg[/img][/url]
Słyszałam o tej kawie.
ja ostatnio piję INKĘ z magnezem z dodatkiem cukru i mleka
też słyszałam o tej kawie, mój mężczyzna mi kiedyś o niej opowiedział
A ja jak przeczytałam, to aż mnie podniosło z obrzydzenia...
[quote=pinkmause]Najdroższa i najbardziej kontrowersyjna na świecie kawa – Kopi Luwak.
Kawa Luwak pochodzi z Indonezji (głównie z wysp Sumatra, Jawa i Sulawezi) i jest najdroższą kawą na świecie. Kilogram ziaren może kosztować nawet do 1000 euro, głównie dlatego, że roczne zbiory nie przekraczają 400 kg, a zbiór jest o wiele trudniejszy niż w przypadku normalnych kaw.
Ci, którzy są jej wielbicielami, nie mogą wyjść z podziwu. Inni krzywią się na samą myśl o spróbowaniu kawy, która wydobywana jest z ..........odchodów zwierzęcia - – łaskuna muzanga, zwanego mniej oficjalnie cywetą.
W czasie nocnych łowów zwierzę to zjada najbardziej dorodne i dojrzałe owoce kawowców. Po przejściu przez przewód pokarmowy cywety ziarna tracą celulozowe osłonki, lekko fermentują, tracąc gorzki smak, i są wydalane w prawie niezmienionej postaci. Ziarna kawy zbierane są ręcznie. Zbiór jest ułatwiony o tyle, że łaskuny mają toalety w stałych miejscach. Po starannym oczyszczeniu ziarna mogą być sprzedawane w stanie surowym lub palone.
Z dobrze przyrządzonej kawy Luwak otrzymuje się napar gęsty prawie jak syrop, aksamitny, o bogatym smaku i intensywnym aromacie, z wyraźną nutą czekolady i karmelu.
Ale atrakcyjność tej kawy polega raczej nie na jakimś wyjątkowym smaku, ale na świadomości, że pije się najbardziej ekskluzywny napój na świecie...
Kopi Luwak jest napojem tak niezwykłym, że wielu wątpi w jego prawdziwe istnienie. To, że istnieje, nie ulega jednak wątpliwości...
[url=http://www.fotosik.pl][img]//images39.fotosik.pl/214/e8b73623271e352c.jpg[/img][/url][/quote]
O FUJ ! z odchodów zwierzaka? w życiu!
a zwierzątko to wygląda tak :
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=41b6551f5d0ea0fd][img]//images43.fotosik.pl/217/41b6551f5d0ea0fdm.jpg[/img][/url]
To może pomysł na biznes???
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź