276

Odp: Naturalne kosmetyki

Być może wiele z Was słyszało o soku z czarnej rzepy, który fantastycznie działa na cebulki włosów. Posiada dużo siarki, ktora dobrze wpływa na włosy. Sok fantastycznie poprawia ukrwienie skóry głowy a co za tym idzie również cebulek włosowych. Pobudza to włos do wzrostu, jest on grubszy i bardziej lśniący, włosy zdecydowanie mniej wypadają. Efekty są rewelacyjne, sprawdzone na własnej skórze głowy. Sok trzymać na głowie ok. 30 min, ale można zostawić go pod folią na włosach na noc. Potem myjemy szamponem i można spłukać naparem z pokrzywy, który również dobroczynnie wpływa na nasze włoski, lub wodą z dodatkiem soku z cytryny lub niewielką ilością octu np. z jabłek. Chodzi o to żeby woda była delikatnie zakwaszona, co wpływa na zamykanie się łusek włosa. Po takim kompletnym zabiegu gwarantuję, że od razu zobaczymy, efekt.
Innym baaardzo dobrym "specyfikiem"o wszechstronnym działaniu jest sok  z brzozy, czy też woda z brzozy jak kto woli. Zbiera się go na wiosnę jak drzewka się budzą do życia i ruszają w nich soki. Zbiera się go poprzez wywiercenie otworu w pniu drzewa, zamontowaniu w nim lejka wprowadzonego do pojemnika, do którego będzie spływać woda. Taka woda to wspaniały dar natury cudownie działający zwenętrznie i wewnętrznie.
Włosy umyte i spłukane tą wodą są miękkie, odżywione i lśniące. Szampon bardziej się na nich pieni. Zależy ile tej wody mamy, jeśli mało można tylko spłukać i tak zadziała super. Wodą tą również używamy jako tonika do każdego rodzaju cery, każdą odżywi i obudzi, każda buzia będzie promienna.
No i oczywiście działanie wewnętrzne, oczyszczające organizm z toksyn, pobudzające do życia, działa jak napój izotoniczny, tylko jest w 100% naturalny.
Jest to wspaniały cud natury, polecam każdemu. Należy tylko pamiętać, że po zebraniku wody, po 2-3 dniach należy otwóz zasklepić mchem z ziemią, patykiem, żeby woda nie leciała z drzewka bez potrzeby.
Gwaranuję, że polecone wyżej produkty są rewelacyjnymi kosmetykami jakie stworzyła dla nas sama natura. Wypróbujcie a nie pożałujecie.

277

Zapomniałam jescze dodać, iż taki sok z brzozy można pół na pół wymieszać z alkoholem, co przedłuży jego żywotnosć i też będzie doskonałym płynem do wcierania w skórę głowy. Można też go delikatnie odparować i wymieszać z alkoholem i używać jak wyżej. Polecam polecam i jeszcze raz polecam.

278

A pod oczy i na powieki polecam wit. a + e. Kupujemy w aptece takie kapsułki do łykania, i wieczorkiem na oczyszczoną skóre, przebijamy igiełką kapsułkę i wyciskamy witaminki na skórę ood oczami. Jak wiadomo są to witaminy młodości, przeciwrodnikowe, spowalniające proces starzenia. Używane regularnie, lub na zmianę z ulubionym kremem super odżywiają cienką i delikatną skórę wokół oczu.

279

a ma ktoś może super tani pomysł na naturalną pielęgnację skóry tłustej i mieszanej?

280

Ja mam cerę tłustą, na której często pojawiają się jakieś wypryski. Odkąd przestawiłam się na naturalną pielęgnację, stan mojej cery bardzo się poprawił.  Zamiast toniku używam hydrolatu oczarowego, który do mojej cery jest rewelacyjny. Zmniejsza zaczerwienienia, poprawia wygląd skóry, łagodzi ewentualne stany zapalne, jednocześnie skóra jest nawilżona. Wydaje mi się, że skóra mniej się po nim przetłuszcza. Gdy akurat mi się skończy też używam wody z cytryną zamiast toniku. Krem mam kupiony z Lavery, taki nagietkowy i też jestem z niego bardzo zadowolona. A jako pudru polecam używanie skrobi ziemniaczanej zmieszanej z cynamonem, super matuje cerę, a cynamon ma właściwości antybakteryjne. Albo gotowego naturalnego pudru firmy Jadwiga, którego głównym składnikiem jest glinka. Ma bardzo dużą pojemność i jest tani.

281

[quote=edziawrobel12]a ma ktoś może super tani pomysł na naturalną pielęgnację skóry tłustej i mieszanej?[/quote]

kliknij tu:
[url]http://urodaizdrowie.pl/naszeporady?c=49&id=86010[/url]

282

Cytrynowy tonik:

Sok z cytryny doskonale oczyści i nawilży skórę. Po nałożeniu może troszkę szczypać, ale jest to normalne. Jeżeli wydaje Ci się, że skóra się mocno ściągnięta to zmyj ją samą wodą, najlepiej przegotowaną. Następnie nałóż na twarz lekki krem odpowiedni dla Twojej skóry.

283

- Ja stosuję odżywczą maseczkę z serka raz w miesiącu. Wystarczy łyżka twarożku, po łyżeczce miodu i soku z cytryny, 2 łyżeczki chudego mleka. Składniki dokładnie ze sobą mieszam, a potem nakładam na wilgotną twarz, omijając okolice oczu. Po 10 minutach zmywam chłodną wodą. Maseczka wygładza cerę, zamyka pory i nawilża.
- Daję także połasuchować mojej skórze i robię jej peeling cukrowy. Oczyszcza i wygładza cerę. Do miseczki wsypuję łyżkę cukru, dodaję pół łyżki miodu i 2 łyżki oliwy. Mieszam a potem nakładam na twarz. Masuję skórę przez minutę, a potem pozostawiam rozsmarowaną papkę jeszcze na 2-3 minuty. Zmywam dokładnie twarz ciepłą wodą, a potem jeszce raz spłukuję ją chłodną, aby zamknęły się rozszerzone pory skóry.
- Jeżeli mam niewiele czasu to obieram i ścieram na drobnej tarce marchewkę. Lekko odciskam masę, żeby nie ciekła i nakładam niewielką porcję na twarz na kwandrans. Zmywam letnią przegotowaną wodą. Marchew tonizuje tłustą cerę, dość silnie wysusza i nadaje efekt opalenizny.

284

Mnóstwo macie takich ciekawych naturalnych sposobów do pielegnacji ciała ... Coraz to nowsze i ciekawsze receptury wyczytuję smile I jak tu zrezygnować z ulubionych kosmetyków ? Jedynym wyjsciem bedzie raz kosmetyk raz domowa maseczka smile

285

A ja wolę te składniki zjadać (przynajmniej większość z nich). Twarożku nigdy nie jestem w stanie sobie odmówić. Moja twarz nie jest godna takiego zabiegu, bo biały serek znajduje się od zawsze na szczycie mojej piramidy żywieniowej smile

286

Oto moje sposoby:

NA USTA
Oto kilka sposobów
z własnych wyrobów,
by mieć piękne usteczka
pełne niczym brzoskwineczka.
W zimie peelingi im robię
cukier na ustach podrobię
i małe kółeczka zataczam
i więcej krwi im dotłaczam.
Gdy są spierzchnięte
i zimą zmarznięte
nakładam na nie miód
a po chwili zlizuję słód.
Działa on nawilżająco
i na wargi odżywiająco.
Oprocz tego smaruję je pomadkami
i tłustymi kremami.
Częste męża całowanie
to ukrwienia poprawianie.

NA WŁOSY
Mieć piękne i zdrowe włosy
niczym wiosną zboża kłosy,
to szczególne o nie dbanie
dla każdego jest zadaniem.
Zimą włosy to biedulki
bo gorsze do życia są warunki.
Raz w tygodniu KOMPRES im serwuję:
ocet owocowy, miód i żółtko-nimi je konserwuję.
To wszystko ze ZDROWĄ DIETĄ
sprawia, że czuję się piękną kobietą.

NA CIAŁO
Cellulit to nasza zmora
i przebrzydła stwora,
której ciężko jest się pozbyć
i gładkości na wierzch wydobyć.
Czasami zaparzam czarną kawę
i zaczynam zabawę.
Gdy jest mocna i letnia,
oliwka dla dzieci ją uświetnia,
do tego sól gruboziarnista
i gotowa papka jest niewodnista.
Nacieram nią pomarańczową skórkę,
tym samym każdą wewnętrzną komórkę.
Po wszystkim żele wygrzewające,
albo także te chłodzące.
Modelują mnie i wyszczuplają
i cellulitu mnie pozbywają.
Ma skóra staje się gładka
jędrna i aksamitna jak czekoladka!

Z tego wynika moja mądrość
i życiowa szczerość:
smarowanie, wklepywanie i ćwiczenia
zdziałają cuda - powodzenia!

287

Polecam bardzo fajną, domową maseczkę z aspiryny jest niedrogą i bardzo wydajną kuracją. Dzięki zawartości kwasu salicylowego "kosmetyk" ten dokładnie oczyszcza pory i  działa złuszczająco, usuwając zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka dzięki czemu pomaga zwalczyć niedoskonałości.

Maseczka z aspiryny polecana jest do cery normalnej, tłustej i mieszanej oraz ze skłonnością do trądziku i zatkanych porów.

Oto przepis na maseczkę cud: rozgniatamy 3-6 tabletek aspiryny - takiej niepowlekanej i upłynniamy w 3-4 kroplach ciepłej wody zamiast wody do rozgniecionych tabletek można dodać jogurt naturalny lub miód, będzie się lepiej trzymać twarzy.  Maseczkę  z aspiryny nakładamy na czystą, suchą skórę, koncentrując się szczególnie na tzw. strefie T (czyli miejscach które są najczęściej zanieczyszczone). Pozostawiamy maseczkę na twarzy przez 20 minut, a następnie zmywamy.

Efekty widoczne od razu!! smile

288

Każda z nas chciałaby być piękna i zdrowa. Często wydajemy dużo pieniędzy na cudowne kremy i kuracje. Tymczasem wokół nas jest mnóstwo naturalnych produktów, które sprawiają, że zachowamy urodę i zdrowie na długie lata.
Jak dla mnie jednym z najlepszych naturalnych kosmetyków jest oliwa. Jest nie tylko niezastąpiona jako surowiec kulinarny, ale stary sprawdzony sposób na gładką skórę, lśniące włosy i mocne paznokcie.
Moja mama używa oliwy jako środek na szyję, która z wiekiem traci elastyczność. Rozprowadza na niej opuszkami palców niewielką ilość oliwy z oliwek, nakłada na nią okład z ciepłego ręcznika i dodatkowo przykrywa jeszcze folią.
U mnie sprawdza się kuracja dla paznokci i dłoni. Mieszam małą łyżkę oliwy, oleju rycynowego i kilka kropel soku z cytryny. Otrzymaną miksturę wcieram w płytki paznokciowe. Od czasu do czasu ciepłą oliwę wcieram w skórę rąk, staje się ona gładsza i bardziej miękka.
Oliwę wykorzystuję również jako maskę na moje włosy. Raz w tygodniu wystarczy wetrzeć w włosy 6 łyżek lekko podgrzanej oliwy i pozostawić na głowie na 20 minut, potem trzeba dokładnie umyć włosy.
Moim zdaniem warto korzystać z ludowych mądrości, bowiem moc natury jest niemal nieograniczona.

289

Ciało kobiety jest świątynią, którą trzeba szanować, dbać o nią i czcić.
Dla mnie pielęgnacja jest sposobem na przyjemne spędzenie czasu, chwilą
odprężenia i relaksu. Najchętniej oddaję się w ręce natury, korzystając
z jej dobrodziejstw. Dlatego też stawiam na to w pielęgnacji swojego
ciała. Mam bardzo długie włosy, które uważam za swoją najpiękniejszą
biżuterię. Poświęcam im bardzo dużo czasu, aby zachowały swój blask i
piękno. Bardzo mi pomocny w pielęgnacji jest olejek rycynowy. Znały go
nasze mamy, babcie i prababcie ze swoich właściwości pielęgnujących.
Olejek rycynowy stymuluje wzrost włosów, odżywia skórę głowy, nawilża
włosy. Stosuję go także do pielęgnacji paznokci, brwi i rzęs, ale o tym
później;) Do szamponu, odżywki czy maseczek zawsze dodaję kilka kropel
olejku rycynowego. Stosuję także często masaż skóry głowy. Opuszkami
palców, nasączonymi olejkiem rycynowym, delikatnie, od środka głowy do
skroni masuję skórę głowy. To poprawia krążenie i stymuluje wzrost
włosów. Zawsze, przed każdym myciem na 15 minut nakładam na włosy naftę
kosmetyczną (do kupienia w aptece), po czym spłukuję. Dwa razy w
tygodniu, przeważnie w dni, kiedy myję włosy, stosuję płukanki ziołowe
do włosów. W tym celu 2 łyżki świeżych liści pokrzywy i szałwii zalewam
wrzątkiem i zaparzam pod przykryciem 2 godziny, po czym polewam włosy i
po 30 minutach spłukuję. (Pokrzywa wzmacnia włosy. Jestem brunetką, więc
stosuję szałwię, ponieważ przyciemnia włosy. Dla blondynek najlepszy
jest rumianek. On z kolei rozjaśnia włosy). Czasem stosuję też płukankę
z łupin orzecha włoskiego. Przygotowuję ją w ten sam sposób, co płukankę
pokrzywowo-szałwiową. Włosy są narażone na działanie promieni
słonecznych, dlatego stosuję odżywkę w sprayu z filtrem UV. Zimą włosy
są osłabione, więc zawsze noszę na głowie czapkę lub szal, aby nie
narażać ich na działanie niskiej temperatury. W pielęgnacji ciała także
stawiam na naturę. Doskonałym przykładem na to jest, mój ulubiony,
peeling kawowy. W tym celu drobnoziarnistą kawę łącze z żelem pod
prysznic lub oliwą i myję ciało okrężnymi ruchami. Kofeina zawarta w
kawie znana jest z właściwości wyszczuplających i zapobiegających
cellulitowi. Po takim zabiegu ciało jest niesamowicie gładkie, lecz
trzeba je dopieścić oliwką do ciała, najlepsza jest najdelikatniejsza,
czyli taka dla niemowląt. Dodatkowo do kąpieli dodaję często pół
szklanki soli kuchennej (sól z kolei detoksykuje ciało) a także mleko,
które niesamowicie nawilża, zwłaszcza pomocne jest w zimie, kiedy ciało
narażone jest na działanie niskiej temperatury. Jeśli chodzi o twarz,
mam cerę mieszaną, więc bardzo trudno jest mi o nią zadbać. Nawilżanie
policzków i matowanie strefy T zarazem. Przy wypryskach, które niestety
często się pojawiają stosuję maseczkę z płatków owsianych i mleka. Oba
te składniki łączę (po 2 łyżki) odstawiam na 10 minut, po czym nakładam
na twarz. Po 20 minutach zmywam. Pomocna jest także maseczka z mąki,
miodu i wody. Składniki łączę aby tworzyły masę. Nakładam na twarz,
także po 20 minutach spłukuję. Na pojedyncze wypryski stosuję pastę
cynkową (w aptece można kupić za ok. 3 zł). Na noc nakładam na
niechcianego gościa, rano zmywam. Tak samo działa pasta do zębów. W
zimie, często skóra jest napięta, przesuszona, więc przemywam ją raz
dziennie wacikiem nasączonym ciepłym mlekiem. To pozwala skórze
zregenerować się i nawilżyć. Wcześniej wspomniałam o innym zastosowaniu
olejku rycynowego. Codziennie, tuż przed pójściem spać, szczoteczką ze
starej mascary maluję rzęsy i brwi olejkiem rycynowym, rano nie ma już
po nim śladu. Jednak trzeba nakładać małą ilość i robić to bardzo
ostrożnie. Ja akurat nie mam z tym kłopotu, ale wiem, że niektóry mają
na to uczulenie. Objawia się to opuchlizną i zaczerwienieniem powieki.
Dzieje się tak w sytuacji, gdy olejek dostanie się do oczu. Trzeba go
wtedy szybko zmyć i po prostu odstawić. Olejek rycynowy pomaga mi także
w pielęgnacji paznokci. Każdego dnia paznokcie przemywam wacikiem
nasączonym w olejku rycynowym. Stosuję też miksturę: oliwa + woda i
olejek rycynowy. Przez ok. 20 minut, raz w tygodniu moczę dłonie i
paznokcie w takiej miksturze. Stosuję również do pielęgnacji stóp. Zima
stopy są bardzo narażone na działanie niskiej temperatury, więc
codziennie przed snem wcieram w nie maść z witaminą A i nakładam
bawełniane skarpety. Czasem stosuję to też w przypadku dłoni, z tą
różnicą, że skarpety zastępuję rękawiczkami ;-) Szczególnie zimą usta
narażone są na pękanie i pierzchnięcie. W tym celu wykonuję delikatny
masaż okrężny szczoteczką do zębów. Trzeba to robić bardzo delikatnie,
gdyż skóra ust jest wyjątkowo cienka. Po takim masaży na usta nakładam
grubą warstwę miodu. Po 20 minutach zmywam resztę miodu lub po prostu
zlizuję;) Tak samo działa też wazelina, którą w zimowe dni zawsze mam w
torebce.
Jednak moim sposobem na piekny wyglad, na ktory szczegolnie chcialabym zwrocic uwage jest olejowanie wlosow, czyli po prostu wcieranie we wlosy i skore glowy dowolnego oleju. Moim ulubionym jest olej kokosowy, zimnotloczony, do kupienia za 10 zl w dobrym sklepie ze zdrowa zywnoscia. Olej w temperaturze pokojowej ma konsystencje stala, rozpuszcza sie pod wplywem ciepla. W takiej wlasnie postaci nakladamy olej na wlosy i wcieramy w skore glowy, zawijajac w worek foliowy i recznik. Tak trzymamy na wlosach olej przez 2 godziny lub jesli mamy mozliwosc to dluzej (nawet na cala noc), po czym zmywamy szamponem ktory aktualnie uzywamy. Mozna ten zabieg powtarzac przed kazdym myciem wlosow. Moje wlosy olej kokosowy pokocaly od pierwszych chwil;) Wiec Wam drogie Panie takze go polecam.

Wszystkie te zabiegi jakie opisałam stosuję i wszystkim
polecam, gdyż wiem, że są naprawdę skuteczne. Moje ciało - ciało kobiety
jest świątynią. Naturalną i piękną. Oprócz wszystkich drogich,
luksusowych kosmetyków, warto stawiać przede wszystkim na naturalność.
Bo któż zadba o nas lepiej niż matka natura? smile

290

Do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej polecam jeszcze peeling własnej roboty: należy zmieszać łyżeczkę kawy (najlepiej takiej do ekspresu), odrobinę cynamonu,  łyżkę wody mineralnej i pół łyżeczki miodu (albo trochę żelu do twarzy). Gdy potrzebujemy mocnego złuszczania to do peelingu można dodać trochę soli, ale w przypadku gdy ktoś ma delikatną skórę lepiej sól pominąć. Składniki należy wymieszać i wmasować w wilgotną skórę twarzy.
Przepis na maseczkę drożdżową: do łyżki drożdży dodać łyżkę mleka, kilka kropel soku z cytryny i kilka kropel oliwy. Wymieszać, gdy masa jest za rzadka to dodać jeszcze drożdży. Nakładać na oczyszczoną twarz i trzymać ok. 20 minut. Następnie zmyć ciepłą wodą.
I peeling i maseczka sprawdzają się świetnie na cerze trądzikowej. Dobrze oczyszczają, a stosowane regularnie zmniejszają liczbę zmian trądzikowych.

291

Serdecznie polecam super maseczkę poprawiającą kolor skóry i nawilżającą, robię ją z darów wiosny czyli startej na drobno świeżej wiosennej marcheweczki - takiej z targu a nie z supermarketu. Marchewkę taką mieszam z jogurtem naturalnym i płatkami owsianym, odkładam na ok. godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się połączyła, a następnie nakładam na twarz na ok. 15 min, po czym zmywam letnią wodą, przemywam twarz tonikiem i wklepuję krem nawilżający.
Efekt jest świetny, cera jest niezwykle promienna i ma piękny kolor!

292

W domu sama przygotowuję pastę cukrową, która świetnie spełnia rolę depilatora.Do wykonania potrzeba : 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, sok z 1/2 cytryny. Składniki wkładam do garnka i gotuję na małym ogniu, mieszając. Masa powinna mieć lejącą się konsystencję. Można dodać trochę wody, gdy masa będzie zbyt gęsta ale dopiero jak rozpuści się cukier.Następnie trochę schładzam, masa nie może być zbyt gorąca żeby nie poparzyć skóry.  Nakładam na owłosioną skórę tak jak wosk cienką szpatułką lub dłonią

293

W domu sama przygotowuję pastę cukrową, która świetnie spełnia rolę depilatora.Do wykonania potrzeba : 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, sok z 1/2 cytryny. Składniki wkładam do garnka i gotuję na małym ogniu, mieszając. Masa powinna mieć lejącą się konsystencję. Można dodać trochę wody, gdy masa będzie zbyt gęsta ale dopiero jak rozpuści się cukier.Następnie trochę schładzam, masa nie może być zbyt gorąca żeby nie poparzyć skóry.  Nakładam na owłosioną skórę tak jak wosk cienką szpatułką lub dłonią. Na nałożoną masę nakładam bawełniane paski np. wycięte z prześcieradła i dzięki nim odrywam pastę od ciała jak przy usuwaniu wosku - pod włos. Skóra przed depilacją powinna być umyta i wysuszona. Gdy pasta przykleja się do skóry a nie do włosków należy przed zabiegiem nałożyć na depilowane miejsce trochę talku. Zapewniam, że efekt jest rewelacyjny.

294

[quote=Edynia]podziwiam was dziewczyny za zaparcie w robiniu kosmetykow! ja za leniwa jestem smile dlatego kupuje kosmetyki naturalne - szukam tych z certyfikatami[/quote]

Czasem warto się "napracować", bo te przepisy które tu dziewczyny dają są świetne. Z jakim konkretnym certyfikatem szukasz? Bo jest ich cała masa. Sprawdź sobie linię eko z FlosLek, ma certyfikat. Ogólnie teraz szum się zrobił wokół naturalnych kosmetyków więc jest ich więcej na rynku.

295

I dobrze, bo dzięki takiej konkurencji ceny będą bardziej przystępne, przynajmniej po jakimś czasie. Są co prawda firmy, które mają niedrogie kosmetyki naturalne, ale jednak większość ma wciąż bardzo wysokie ceny.

296

jak pisalam wczesniej uzywam surowcow kosmetycznych, czasem kupja cos w aptece np.ziola skrzyp , ale warto poczytac i dowiedziec sie jak stosowac te naturalne , ktore stosowane sa w gabinetach, a gdzie placimy tyle pieniedzy, np mikrodermabrazja w gabinecie zaprzyjaznionym blisko mnie wraz z maseczka na twarz

297

cos mnie wylaczylo , wracajac do watku, koszt takiego zabiegu na twarz i szyje wynosi 180zł, a koszt surowcow potrzebnych do tego zabiegu, jest 10 krotnie nizszy , nawet dolicajac koszt smietany np 18% (potrzebna do rozprowdzenia korundu) ,

298

ostatnio kupiłam w sklepie mazidła różne półprodukty do wykonania kosmetyków (dokładnie z 3 miesiące temu) i jeszcze do tej pory nic  nie zrobiłam bo nie wiem jak się za to zabrać:(

299

Polecam sprawdzone kosmetyki naturalne - moim faworytem są maski-kremy Orientana. Mają zbawienny wpływ na cerę, łagodzą , nawilżają, odżwiają. Do cery wymagającej nawilżenia i walki z przebarwieniami polecam Orientanę z papają. Polecam też bardzo dobry krem pod oczy z rozmarynem. Działa na worki i opuchnięcia. można kupić w sklepie internetowym Orientany.

300

A ja mam balsam i krem do twarzy Natura Officinalis. Balsamu jeszcze nie otwierałam, ale krem jest w porządku. Trochę dziwaczny zapach ma.
[img]//www.ototrend.pl/img/galeria/2/72/172/172/520.jpg[/img]