1

Temat: Słodki dodatek niszczący wątrobę

O tym, że cukier to "biała śmierć" wiemy doskonale, jednak w słodkim temacie to jeszcze nie wszystko.
Równie częstym słodziwem jest w przetworzonych produktach są syropy glukozowo-fruktozowe, a w nich syrop kukurydziany, który uszkadza wątrobę i przyczynia się do nowotworów. Zakłóca metabolizm, stymuluje apetyt, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, powoduje próchnicę. Samo zło. Stosowany powszechnie, bo tańszy od sacharozy.

Syrop fruktozowo-glukozowy, tzw. izoglukoza, wystepuje w dwóch rodzajach:
- syrop wysokofruktozowy (ang. high fructose syrup – HFS),
- wysokofruktozowy syrop kukurydziany (ang. high fructose corn syrup – HFCS).

Zauważyłyście, że ciężko coś kupić bez syropu tego w składzie?

2

Odp: Słodki dodatek niszczący wątrobę

Wiem i to mnie przeraża, że producenci już nie potrafią nic wyprodukować bez tego dodatku... To mi wygląda na jakąś zmowę...

3

Odp: Słodki dodatek niszczący wątrobę

Dlatego ja głównie kupuję owoce i warzywa i z nich robię dania