1

Temat: Szkodliwe składniki chipsów

Które składniki są najgorsze dla zdrowia? Olej palmowy czy dodatki chemiczne, konserwanty?

2

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Najgorsze jest smażenie na oleju wielokrotne, a sądząc po smaku niektórych chipsów tak właśnie się dzieje... W niektórych barach frytki smażą też aż olej się już nie nadaje bo robią się czarny...

3

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Te wszystkie dodatki na E mnie przerażają... Olej to jeszcze ma coś wspólnego z naturą przynajmniej...

4

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Nawet ziemniaki są w chipsach szkodliwe po tym smażeniu...:/

5

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Akrylamid jest w nich szkodliwy!

6

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

W chipsach nie musi być szkodliwych składników, bo takie zwykłe solone mają w składzie ziemniaki, olej np. słonecznikowy, sól. Problem w tym jak są przyrządzane bo podczas smażenia i wysokiej temperatury wydzielają się substancje, których już w składzie nie znajdziemy jak np. akrylamid. Podobnie jest z innymi produktami zawierającymi skrobię.

7

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Już sam olej słonecznikowy to szkodliwy dodatek. Polecam filmy na YT o tym, jak produkuje się oleje, na których każą nam smażyć, a które pierwotnie powstały tylko do przemysłu, jako techniczne smarowidło do maszyn....

8

Odp: Szkodliwe składniki chipsów

Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....