Temat: Czy herbata zielona i czerwona odchudzają?
Czy herbata zielona i czerwona odchudzają?
Czy to tylko takie placebo i bez ruchu i tak wyżej płotu nie podskoczysz?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy herbata zielona i czerwona odchudzają?
Czy to tylko takie placebo i bez ruchu i tak wyżej płotu nie podskoczysz?
Wspomagają przemianę materii, dlatego zaleca się je przy odchudzaniu. Ponadto usprawniają pozbywanie toksyn z organizmu, a to przy odchudzaniu równie ważne.
Czerwona na przykład stymuluje pracę jelit, a m.in. w nich dochodzi do rozkładu tłuszczów. Im sprawniej się to odbywa, tym lepiej, choć oczywiście jeśli ktoś spożywa tłuszcz w nadmiarze, to organizm i tak nie wyrobi na żadnym z etapów trawienia, które odbywa się w kilku miejscach: jama ustna, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie. Niemniej jednak zakłócenia w procesie trawienia mogą się odbić na naszej wadze, objawić niedoborami itd.
Tak więc... nie jest to placebo, ale z drugiej strony stwierdzenie, że te herbaty odchudzają jest nieścisłe. Dokładniej to mają swój udział w odchudzaniu poprzez wspomaganie niektórych z wielu procesów wpływających na chudnięcie, wspomniane przyspieszanie metabolizmu, usuwanie produktów przemiany materii.
Myślę, że sporo jest racji w tym, co napisałaś - wielu z nas w ogóle wychodzi z takiego założenia, że jak coś jest "na odchudzanie" to wystarczy to brać i od razu będzie sie pięknym, i szczupłym. A przecież poza detoksykacją jak piszesz, czy wspomaganiem odchudzania, to w tym procesie najważniejsza jest odpowiednia dieta, zmiana pewnych nawyków żywieniowych , ruch, ćwiczenia, systematyczność itd. I to że np na herbacianym serwisie, jak jeden z lubianych: [url]http://www.herbata.info/[/url] piszą, że herbata czerwona czy zielona odchudzają, to nie znaczy, ze robią to same i wystarczy tylko popijać i vłala...
Nie wiem czy odchudzają, ale świetnie smakują. Planuję sobie zakupić zieloną herbatę na [url]http://www.konesso.pl/product-pol-1051-Zielona-herbata-Ronnefeldt-Couture-Japan-Sencha-Kiyomizu-100g.html[/url] . Słyszałam, że jest bardzo smaczna i aromatyczna. Słyszałam dużo opinii o rzekomych właściwościach odchudzających aczkolwiek wydaje mi się że to jest grubo przesadzone. Oczywiście mogą wspomagać proces chudnięcia, ale napewno trzeba połączyć ją z sportem i odpowiednią dietą.
Ostatnio edytowany przez Werka89 (2015-07-12 12:26:17)
ja piłam kiedyś namiętnie czerwoną, ale nie zauważyłam rezultatów;)
Piję dużo herbaty, najczęściej czerwona i czarna, latem więcej lekkiej zielonej z kropelką cytrynowego syropu Paola i lodem. Lepsze to niż jakiś sztuczny gazowaniec, przynajmniej wiem ile dodałam cukru.
Ja wolę z sokiem z Herbapolu, bo jak dla mnie Łowicz i Paola to dużo cukru i za mało smaku, ale z jednym się zgodzę w 100% - to zdecydowanie lepsze niż te kolorowe napoje. Kiedyś się nimi zapijałam, a teraz nawet w smaku mi nie odpowiadają, wgl odrzuciło mnie od nich.
A jeśli chodzi o herbatę i odchudzanie, to w tych "odchudzających" jest liść senesu. Piłam kiedyś dużo takich i nie zauważyłam nawet najmniejszego wpływu.
Senes może być niebezpieczny, podobno takie ziółka mogą przyczynić się kłopotów z wypróżnianiem.
Zielona herbata wspomaga przemianę materii więc jakiś tam wpływ na odchudzanie ma. Jednak na pewno nie jest spaaczem tłuszczu czy super odchudzaczem.
Czyli jednym słowem działa łagodnie, tak jak natura.
Działanie czerwonej herbaty polega na wspomaganiu przemiany materii, spalaniu tłuszczu, regulacji wydzielania żółci, obniżaniu poziom cholesterolu, czerwona herbata ma także właściwości moczopędne. Czerwone herbaty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i normalizują ciśnienie. Zawiera mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne i białko.
Zielona herbata na odchudzanie: podwyższa spalanie tłuszczu i termogenezę, obniża poziom złego cholesterolu, blokuje utlenianie LDL, obniża poziom cukru, sprzyja zmniejszeniu tkanki tłuszczowej. Podobnie jak w czerwonej herbacie, znajdują się polifenole, które wykazują skuteczne działanie przeciwrakowe. Ponadto polifenole chronią nasz organizm przez wpływem wolnych rodników. W skład zielonej herbaty wchodzą witaminy i minerały, dlatego jej picie uzupełnia ich niedobory. Zielona herbata wpływa korzystnie na układ trawienny, sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Ani jedna ani druga nie odchudza. Co najwyżej, jak większość niesłodkich płynów, pomaga w przemianie materii, wypłukuje toksyny. W schudnięciu najbardziej pomaga ruch i racjonalna dieta.
Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie. Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
Też tak czytałam, ale nie widzę efektów.
Żadna herbata nie odchudzi, jeśli nie ma ruchu i diety.
Największa bomba kaloryczna, to połączenie cukru, białej mąki i cukru,
czyli słodkości
Pewnie, że żadna herbata nie odchudza. Pomaga tylko wypłukać toksyny z organizmu.
Ostatnio mi właśnie koleżanka powiedziała, że czerwona jest bardziej. Piję ją tak od dwóch tygodni, więc jeszcze za specjalnie efektów nie widać, ale ogólnie w smaku jest bardzo dobra. Nawet na stronie, z której to zamawiałam swoja herbatę, czyli na tej stornie [url]http://www.big-active.pl/herbata-czerwona-pu-erh-z-cytryna-40tb[/url] jest napisane, że ta herbata ma działania detoksykacyjne i odchudzające, więc wydaje mi się, że naprawdę spróbować takiej czerwonej herbatki
A czy herbatę zieloną można pić "bez ograniczeń"? Kiedyś piłam tylko czarną herbatę ale znudził mi się jej smak i przerzuciłam się na zieloną, która ma ciekawe właściwości. No i teraz właściwie nie pije nic innego (prócz wody oczywiście) Ale spotkałam się gdzieś ze stwierdzeniem, że nadmierna ilość zielonej herbaty szkodzi.... Czy 5-6 większych kubków to nie za dużo? A może powinnam przerzucić się na jakąś inną, która będzie mniej "szkodliwa"?
PS. Jakie są wasze ulubione zielone? Ja piję właśnie mango-pomarańcza, pychotka
Ja nie lubię zielonej herbaty, zdecydowanie wolę czarną. Za to przestałam słodzić i wtedy moja waga przestała skakać a piłam i pijam bardzo dużo herbaty. Latem natomiast to tylko mięta wchodzi w grę, najlepiej chłodna.
Ostatnio edytowany przez hanyska (2015-10-08 20:32:55)
[quote=porFarora]
Jakie są wasze ulubione zielone? Ja piję właśnie mango-pomarańcza, pychotka [/quote]
Chyba nie mam ulubionych smaków zielonej. Odpowiada mi bardzo jej smak i kolor. Czasami pije z opuncją, ananasem, grapefruitem, cytryną. Jaka się kupi, taka jest
Jeśli chodzi o ilość, to chyba każdy nadmiar jest niewskazany. Czujesz się dobrze? Jeśli tak, to nie widziałabym większego powodu, żeby ograniczać, choć 5-6 dużych kubków, jak to jest w Twoim przypadku, znudziłoby moje kubki smakowe
Piję codziennie jedną lub dwie zielone, czarną rzadko, jedną kawę, a resztę płynów uzupełniam wodą, przeróżnymi rodzajami kawy zbożowej, kakao, różnymi ziołowymi herbatami (np. pokrzywa, czystek, mięta) i owocowymi, herbatą czerwoną i innymi także.
Fakt także wypróbowałam te dwie herbatki i rzeczywiście są na odchudzanie to jest złe stwierdzeni. Ja bym napisała, że bardzo ale to bardzo wspomagają ten cały trudny i żmudny proces. jednak one same cudów nie uczynią. Podstawa to regularność, ćwiczenia, prawidłowa dieta i zrównoważony tryb życia plus oczywiście te dwie herbatki :-).
Wszystko ma jakiś wpływ. W przypadku odchudzania to co jemy/pijemy i sposób w jaki to robimy jest ważne. Herbatki z pewnością mają wpływ mniejszy niż ilość i wartość energetyczna posiłków, ich regularność, a nawet ilość śliny i spożywanie w odpowiednim tempie, ale wspomagają cały proces.
W przypadku płynów ważne jest picie ich małymi łykami, żeby organizm przyswoił składniki naparu lub wody mineralnej czy innego napoju.
Ja tam nie wierzę w odchudzającą moc herbaty. Chcesz schudnąć? Zmień dietę na zdrowszą i zacznij się ruszać. Możesz też wybrać się na [url=http://odchudzanie.primaveraspa.pl/programy-odchudzajace/]wczasy odchudzające w Primavera[/url] gdzie przez kilka dni będziesz pod okiem specjalistów i dowiesz się jak zdrowo schudnąć.
Dla mnie po czarnej, zielonej i czerwonej herbacie zaraz chce się jeść
Może nie tyle odchudzają ,co przyspieszają nasz metabolizm ,bo jedzenie słodkich rzeczy i picie herbaty na schudnięcie to nic nie pomoże .A żeby oczyścić się z toksyn ,to należy pić zieloną herbatę.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź