76

Odp: ulubiona kuchnia

Super arcydzieła ze zwykłych produktów!

77

Odp: ulubiona kuchnia

no nie, nie mogłam jak zobaczyłam te fotki ... hahahaha - ten fortepian jest boski smile Chyba by mi się nie chciało takich kanapek robić...

78

Odp: ulubiona kuchnia

Mnie by się chciało, tylko i tak zaraz by poznikały.

79

Odp: ulubiona kuchnia

ja też lubię zadziwiać - tylko u mnie syn - kiełbasy nie je, córcia czegoś tam i ... muszę poczekać aż dorosną

80

Odp: ulubiona kuchnia

I myślisz, że będzie lepiej? Dopiero się zacznie wydziwianie...

81

Odp: ulubiona kuchnia

ja mam 20lat i też czasami wybrzydzam jak małe dziecko tongue

82

Odp: ulubiona kuchnia

ja wybrzydzam z zieleniną , ale już to pisałam

83

Odp: ulubiona kuchnia

a ja jakoś większość wciągam smile
odbijam sobie dzieciństwo kiedy marudziłam chyba przy wszystkim (poza czekoladą) big_smile

84

Odp: ulubiona kuchnia

A ja raczej nie wybrzydzam, chyba że faktycznie zrobię jakieś paskudztwo...

85

Odp: ulubiona kuchnia

jak byłam mała to chyba tak nie wybrzydzałam tongue

86

Odp: ulubiona kuchnia

Przepis na kurczaka świątecznego.

Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego, dodając 100g ginu, 100g koniaku, 200g Smirnoffa i 50g rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
Kurczaka możliwie jak najszybciej wyrzucamy bo jest paskudny. Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać !!!

PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos samo wypije.

87

Odp: ulubiona kuchnia

haha big_smile

tak po amerykańsku, na święto dziękczynienia smile

btw jecie kurczaka w Boże Narodzenie??

88

Odp: ulubiona kuchnia

Nie, na codzień raczej, ale i tak dla syna musi być coś innego.

89

Odp: ulubiona kuchnia

Ale widać tam tez naleciałości kuchni rosyjskiej.

90

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=bodeta]Ale widać tam tez naleciałości kuchni rosyjskiej.[/quote]
no tak... polskiej też w sumie trochę wink

91

Odp: ulubiona kuchnia

PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos samo wypije.

Pisząc pracę mgr natrafiłam na barokowy przepis kuchni francuskiej na kurczaka pieczonego żywcem i tak podawanego na stół. I tam trzeba było go właśnie odurzyć alkoholem.

92

Odp: ulubiona kuchnia

żaby jeszcze bardziej ohydniejsze kuchnia francuska

93

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=bodeta]PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos samo wypije.

Pisząc pracę mgr natrafiłam na barokowy przepis kuchni francuskiej na kurczaka pieczonego żywcem i tak podawanego na stół. I tam trzeba było go właśnie odurzyć alkoholem.[/quote]

A to jest bardzo ciekawe. Gdzie można poczytać o takich fantazjach kulinarnych?

94

Odp: ulubiona kuchnia

Trudno zdecydować. Ale pieczenie żywego koguta, to po prostu okrutne.

95

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=pinkmause][quote=bodeta]PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos samo wypije.

Pisząc pracę mgr natrafiłam na barokowy przepis kuchni francuskiej na kurczaka pieczonego żywcem i tak podawanego na stół. I tam trzeba było go właśnie odurzyć alkoholem.[/quote]

A to jest bardzo ciekawe. Gdzie można poczytać o takich fantazjach kulinarnych?[/quote]

jak bym się naczytała takich historyjek to odechciałoby mi się jeść...

96

Odp: ulubiona kuchnia

A ja uwielbiam czytać o takich ciekawostkach wszelkiego rodzaju.
Nie wiem tylko, gdzie tego szukać...w barku francuskim.

97

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=pinkmause][quote=bodeta]PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos samo wypije.

Pisząc pracę mgr natrafiłam na barokowy przepis kuchni francuskiej na kurczaka pieczonego żywcem i tak podawanego na stół. I tam trzeba było go właśnie odurzyć alkoholem.[/quote]

A to jest bardzo ciekawe. Gdzie można poczytać o takich fantazjach kulinarnych?[/quote]
W mojej magisterce, niestety nie jest opublikowana....

Ale np. "Obyczaje staropolskie" Bystronia.

98

Odp: ulubiona kuchnia

Dziękuję, koniecznie tam muszę zaglądnąć... smile

99

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=pinkmause]Dziękuję, koniecznie tam muszę zaglądnąć... smile[/quote]
Jest jeszcze "Dawna Polska w anegdocie'' wiele ciekawostek. Polecam.

100

Odp: ulubiona kuchnia

[quote=pinkmause]A ja uwielbiam czytać o takich ciekawostkach wszelkiego rodzaju.
Nie wiem tylko, gdzie tego szukać...w barku francuskim.[/quote]


też lubię czytać różne ciekawostki wink