[quote=voyage]Najbardziej zaskakujące dla mnie było, jak prawo jazdy dostał gość, który ledwo umiał się podpisać, absolwent dawnej szkoły specjalnej... I kto mi wytłumaczy taki ewenement..?[/quote]
W takim razie mam szczerą nadzieję, że prowadzenie pojazdu jest jedną z tych czynności, które wykonuje sprawnie pomimo swojej dysfunkcji.
Zauważcie, że czasami niepełnosprawni tworzą piękną sztukę... ktoś nie potrafi się wysłowić, a namaluje obraz, który jest arcydziełem, nie ma pełnej sprawności intelektualnej, ale pociągnięcia jego pędzla są doskonałe, precyzyjne, tworzą harmoniczną całość. Podobnie jest z niektórymi innymi uzdolnieniami artystycznymi, więc być może niektóre niepełnosprawne osoby posiadają zdolności też w innych dziedzinach niż sztuka.
Jeśli ten chłopak ledwo potrafił się podpisać ze względu na ograniczenia ruchowe, to ja nie chciałabym przeciąć mu drogi, gdy będzie jechał, ale jeśli prowadzi auto o wiele pewniej niż długopis po kartce, to mam nadzieję, że będzie korzystał z uprawnień do kierowania mądrze i bezpiecznie dla siebie i innych uczestników ruchu.