1

Temat: Sposoby na problem bezrobocia

Moim zdaniem najskuteczniejsza byłaby radykalna reforma systemu podatkowego przez  wprowadzenie następujących podatków:

- podatek od leni - płatnikami byłyby wszystkie osoby bezrobotne, które w poszukiwaniu pracy pokonują mniej niż 15 km dziennie

- podatek od śmierdzących leni - pobierany od osób, które szukają pracy w sposób bierny tj, zamieszczając swoje ogłoszenie i liczą na to, że zdarzy się cud

- podatek od analfabetów - pobierany od osób, które wykazują się całkowitym niezrozumieniem ogłoszenia o pracę i wysyłają np. podanie o pracę w restauracji do firmy handlowej

- podatek od zawracających d... - pobierany w przypadku nie stawienia się kandydata na rozmowę kwalifikacyjną

- podatek od posiadających dwie lewe ręce - wysokość podatku zależałaby od częstotliwości zmian miejsca pracy przez podatnika. Alternatywnie można by wprowadzić podatek dla nieudaczników - płacony w momencie zmiany pracy, jeżeli nastąpiła po okresie zatrudnienia krótszym niż rok.

W przypadku emigracji z kraju zadłużonego podatnika jego zobowiązania z w/w tytułów ulegałyby umorzeniu. Można by nawet rozważyć wprowadzenie ulg zachęcających nieudaczników do zrzekania się polskiego obywatelstwa:)

2

Odp: Sposoby na problem bezrobocia

Moim zdaniem powinno się zacząć od motywowania, żeby ktoś chciał pracować, czyli podniesienie płacy minimalnej do poziomu wyższego niż dostępne zasiłki... Jeśli ktoś ma 2 dzieci to po prostu nie opłaca mu się pracować za najniższą krajową, bo dostanie pomoc z MOPS-u i rozmaite ulgi...

3

Niektórym przydałby się dawny nakaz pracy, bo żadna praca im nie pasuje... Najlepiej żeby im płacono tylko za to, że istnieją...

4

Ciekawe te podatki, tylko skąd ci niepracujący mają wziąć na nie pieniądze? smile

5

" podatek od posiadających dwie lewe ręce " - to na pewno tylko dla bezrobotnych? Bo ja bym nim obciążyła głównie pracujących i wielu z nich musiałoby pracodawcy dopłacić do swojej wypłaty big_smile

6

Protestujące pielęgniarki twierdzą, że za 1500 zł nikt nie chce pracować, więc to pracodawca powinien jeszcze dopłacić do minimalnej, zamiast udawać, że płaci pracownikowi, który w rewanżu udaje,że pracuje:)

7

ZOSTAŃ NASZYM PARTNEREM DYSTRYBUCYJNYM
Marketing zapachowy to świetny pomysł na nowy biznes lub rozszerzenie działalności istniejącej firmy.
Krajowy lider w rozwoju i wdrażaniu innowacyjnych technologii i rozwiązań z zakresu Aromamarketingu, aromatyzacji i neutralizacji zapachów ma przyjemność poinformować o uruchomieniu sieci regionalnych dystrybutorów.
W związku z ciągłą rozbudową sieci, w chwili obecnej poszukujemy nowych partnerów biznesowych!
Aromamarketing to świetny pomysł na nowy biznes lub rozszerzenie działalności istniejącej firmy.
Zapewniamy pełne wsparcie merytoryczne i techniczne, szkolenia. Nie muszą Państwo inwestować własnych pieniędzy - to my sfinansujemy zakup sprzętu i wymiennych cartridgy.
Osoby zainteresowane współpracą, prosimy o kontakt z biurem tel 22 266 0 366 lub e-mail. [email protected]

8

Ta oferta jest sposobem na bezrobocie. No to mam nadzieję, że ktoś na tym skorzysta.

9

To raczej dodatkowa praca, tak jak bycie konsultantką Avon, czy Oriflame...

10

Nie każdy musi pracować na etacie w firmie. Są osoby, które nie nadają się do pracy dla kogoś i ja należę własnie do takich osób. Po kilku latach pracy w korporacji postanowiłam coś zmienić w swoim życiu, bo byłam nieszczęśliwa i postanowiłam zarabiać na blogu, który prowadziłam od kilku lat. Początki były ciężkie, bo nawet na początku nie wiedziałam jak zacząć zarabiać. Na szczeście trafiłam na bardzo dobre programy partnerskie, które są dostępne na stronie  i w dość szybkim czasie zaczęłam zarabiać spore pieniądze.

11

A jaki dokładnie blog prowadzisz? Jaka to tematyka? I ile zajęło Ci wybicie się i dojście do punktu, w którym na tym blogu zarabiasz?

12

Zarabianie na blogu z tego co wiem nie jest proste i tylko wybitni się na tym dorobią. Inaczej są to groszowe sprawy. Ja jednak wolę pracę na etacie, ale aby ją dostać też się nagimnastykowałam. Szukałam 2 lata i dopiero jak zaczęłam chodzić na kursy i dowiedziałam się, że na samym początku podstawą jest dobrze napisany list motywacyjny (przykłady [url]http://www.listymotywacyjne.pl/[/url] ) to poszło z górki i pracę szybciutko znalazłam. Ale faktycznie trzeba się nieco pomęczyć

13

Oversajz nawet nie masz pojęcia, jakby się kraj wzbogacił od tych podatków smile

14

Czy kraj to nie jestem pewna, ale rządzący nim zdecydowanie. Premie z czegoś musza być wypłacane.

15

A ja znalazłam pracę na razie na 3 miesiące .A mój mąż twierdzi ,że jemu wystarcza nie musi jeść wędliny ,no tak ale jak przyszło zapłacić jego KRUS to poszło z moich .Zajmuje się handlem 1 raz w tyg jedzie bo ma rezerwację ,ale ostatnio sprzedał 2 sztuki ubrań ,ludzie nie mają pieniędzy i przeszli do marketów gdzie jest ciepło a nie tak jak na rynku.

16

Czy znacie osoby,  które utrzymują się z pisania na blogu?
Myślę o tym, aby zacząć pisać bloga - zarejestruje się na portalu dla blogerów
[url]http://blogbooster.pl/[/url] na którym za darmo można się wypromować ze swoim blogiem.

17

Osobiście nie znam, ale wiem o dziewczynie, która prowadzi blog modowy i sprzedaje ubrania, w których robi sesje zdjęciowe. Ubrania pochodzą z second handów. Po mistrzowsku wygrzebuje naprawdę ciekawe sztuki i oczywiście w doskonałym stanie. Łączy je w stylizacjach, które są naprawdę świetne. Nie pamiętam adresu bloga, ale widziałam go kiedyś, bo to znajoma koleżanki.

18

Takie osoby są, ale trzeba też pamiętać, że ciężko się wybić. Jeżeli zaś chodzi o problem bezrobocia, to ja bym nie generalizowała, nie zawsze jest to wina ludzi i tego, że są leniwi.

19

Słuchajcie, zawsze można zapisać się na kurs np. pracownika biurowego [url]http://www.postawnaswoim.pl/kariera/cv-pracownik-biurowy/[/url] Status bezrobotnego ma niewiele plusów, jednak to bezrobotni mają dostęp do bezpłatnych szkoleń z UE, nauki języka... Jest tego cała masa. Żeby coś znaleźć trzeba poszukać w sieci, iść do PUP albo popytać znajomych.

20

Sklep internetowy to bardzo fajny pomysł na biznes. Jesli się zdecydujesz to trzymam kciuki smile
na [url]http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/kalkulator-wynagrodzen[/url] znajdziesz kalkulator wynagrodzeń, może się przydać każdemu przedsiębiorcy. Wyliczysz w nim wynagrodzenie pracowników i wszelkie koszty z nim związane.

21

Szkoda tylko, że nie każdy może być przedsiębiorcą.

22

A moja znajoma zrobiła wielki błąd - zwolniła się z pracy, bo przestraszyła się że szef wprowadził elektronikę- [url=https://www.autoid.pl/rozwiazania/automatyczna-identyfikacja-osob/23-rejestracja-czasu-pracy]tego typu monitoring czasu pracy,[/url] bramki i rejestratory. Teraz nie może znaleźć pracy, a w starej firmie ludziom pracuje się dużo łatwiej.

23

dla chcącego nic trudnego, jak się człowiek uprze to długo na bezrobociu siedzieć nie będzie.

24

Najlatwiej znalezc sobie prace ale sama wiem ze z tym moze byc nieraz klopot. Ale dlaczego nie wziac sprawy w swoje rece i otworzyc wlasna firme? Nie mysleliscie o tym moze? Są różne rodzaje pomocy mozecie dostac dotacje z UP, lub z Unii ale takze moze pomoc wam franczyza od [url=http://rabat-detal.pl]rabat-detal.pl[/url]. Tez jest to fajna forma prowadzenia sklepu pod znana marką

25

Ja bym poszukał info o tym w necie smile Takie jest przynajmniej moje zdanie smile