1

Temat: desery z białej czekolady

macie jakieś przepisy na pyszne desery z białej czekolady?

2

Odp: desery z białej czekolady

krówki z białej czekolady gdzieś widziałam przepis, mogę poszukać:)

3

Odp: desery z białej czekolady

bardzo chętnie obejrzę każdy przepis, a jak jeszcze ktoś doda zdjęcie to już będzie super smile

4

Odp: desery z białej czekolady

link z przepisem i zdjęciami [url]http://pomarancza.blox.pl/2009/12/Krowki-z-bialej-czekolady.html[/url] wygląda smacznie

5

Odp: desery z białej czekolady

dziękuje kornelcia będę musiał spróbować je zrobić

6

Odp: desery z białej czekolady

ja znalazłam przepis na waniliowe babeczki z białą czekoladą i truskawkami.
Link z przepisem i zdjęciem, gdyby ktoś miał ochotę zrobić [url]http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/waniliowe-babeczki-z-biala-czekolada-i-truskawkami-4?utm_source=pg&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobneprzepisy[/url]

7

Odp: desery z białej czekolady

robiłam tez kiedyś mus czekoladowy ale to z ciemnej czekolady

8

Odp: desery z białej czekolady

Mój ulubiony to mus z białej czekolady - nad garnuszkiem z gotującą się wodą ustawiam miseczkę z połamaną czekoladą. Rozpuszczam ją. W tym samym czasie podgrzewam w rondelku wodę z cukrem. Mieszam aż do rozpuszczenia się składników. Następnie gotuję ok. 2 minuty, aż powstanie syrop. Zdejmuję z gazu i dodaję do tego rozpuszczoną czekoladę. Mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do ostygnięcia.
Do masy wlewam 3 żółtka i miksuję. W oddzielnej misce ubijam lekko śmietankę i dodaję do masy. Mieszam łyżką lub chwilę miksuję na najniższych obrotach. W oddzielnej misce ubijam sztywną pianę z 3 białek. Dodaję do masy i delikatnie mieszam tak aby wszystko ładnie się połączyło.
Całość przekładam do formy i chowam do zamrażalnika na całą noc. Wyjmuję chwilę przed podaniem. Polewam truskawkowym sosem coulis.

9

Odp: desery z białej czekolady

Ja lubię białą czekoladę schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce jako dekorację do ciast, np sernika na zimno, jest pycha:)

10

Odp: desery z białej czekolady

Najlepsza jest sama, bez dodatków, jako przekąska:)

11

Odp: desery z białej czekolady

Choco-Muss
A więc, stop czekolade mleczną. Zgnieć pare bananów i włóż do miseczki i "uklep" polej warstwą czekolady mlecznej stopionej. Stop białą cekolade. Zgnieć truskawki (świeże lub mrożone) i połóż na czekolade mleczną mase truskawkową następnie polej to białą czekoadą.
kup krem czekoladowy dr. oetkera lub delecty i go przygotuj według przepisu na opakowaniu. Na białą czekolade nałóż warstewke pokruszonych herbatników i wypełnij miseczke do końca kremem czekoladowym i posyp tarą czekoladą białą i mleczną
Podstawa: czekolada biała i mleczna*(+1 mleczna i biała by je zetrzeć)
Inne produkty: Herbatniki, Krem czekoladowy dr.Oetker lub Delecta,
Owoce: Truskawki mrożone lub świeże, banany
Pozdrawiam i Smacznego Choco-Mussu


Nie przepłacaj na zakupach, sprawdź na moim blogu jak możesz zaoszczędzić pieniądze w prosty sposób robiąc zwykłe zakupy!
[url=https://zakupyzkasia.wordpress.com/2015/02/16/jak-tanio-kupowac/]https://zakupyzkasia.wordpress.com/2015/02/16/jak-tanio-kupowac/[/url]

Ostatnio edytowany przez Aniarafael (2015-06-30 19:09:50)

12

Odp: desery z białej czekolady

Mus z białej czekolady
Składniki:
200 gramów białej czekolady
2 żółtka
dwie łyżki cukru
miarka i ćwierć miarki śmietany kremówki *
jeżyny


Przygotowanie:
Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. Ćwierć miarki kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy miarkę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Przed podaniem przybieramy deser jeżynami. Smacznego!


Korzystając z okazji polecam stronę "Bądź zauważalny w sieci". [url=https://badzzauwazalny.wordpress.com/]https://badzzauwazalny.wordpress.com/[/url]  Marketing w dzisiejszych czasach jest bardzo ważny także zapraszam.

Ostatnio edytowany przez Basiaaa (2015-06-19 17:53:56)

13

Odp: desery z białej czekolady

mus z białej czekolady

Składniki na 4 porcje:
200 g białej czekolady
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
owoce (w oryginale jeżyny, ja jednak użyłam truskawek, mogą być równie dobrze maliny lub jagody)

Czekoladę posiekać na drobno.

Żółtka ubić z cukrem do białości. 1/4 szkl. śmietany podgrzać mocno, ale nie zagotować. 2 łyżkami gorącej śmietany zahartować ubitą masę jajeczną i wlać resztę gorącej śmietany.

Gorącą masą śmietanowo-jajeczną zalać rozdrobnioną czekoladę. W oryginale autorka poleca przelewać płynną masę przez sitko, ja jednak pominęłam ten etap.

Mieszać tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy czekoladowej. Dokładnie wszystko wymieszać i przelać do szklaneczek lub salaterek.

Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h.

Gotowy przybrać owocami.



Wiele osób ma jednego i sprawdzonego pod kątem umiejętności mechanika  [url=https://projektauto.wordpress.com/2015/03/04/warsztaty-samochodowe/]https://projektauto.wordpress.com/2015/03/04/warsztaty-samochodowe/[/url]  często jest to bardzo dobre rozwiązanie dlatego zapraszamy na bloga

Ostatnio edytowany przez klusiabuska (2015-06-30 14:04:48)

14

Odp: desery z białej czekolady

bombowy mus z białej czekolady

Składniki na 2 do 4 porcji (w zależności od wielkości pucharków - mi wyszły 3 duże)
- 150 g białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 25 g cukru pudru
- 3 białka (jajka przed oddzieleniem białek należy sparzyć wrzątkiem)
- szczypta soli
- 1 dojrzały granat

Przygotowanie


Czekoladę dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się na małym ogniu wodą). Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
Kremówkę również ubijamy na sztywno. Przestudzoną rozpuszczoną czekoladę powoli dodajemy do ubitej kremówki. Delikatnie mieszamy kremówkę z czekoladą (ja robię to za pomocą trzepaczki) aż się ładnie połączą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy całość. Powstanie nam delikatny i leciutki jak chmurka czekoladowy mus.

Owoc granatu "rozbrajamy" tzn. wyjmujemy z niego czerwone nasionka. Na dno pucharków nakładamy ok 1-2 łyżki owocu, a następnie mus czekoladowy. Wierzch deseru można również przystroić nasionkami granatu.

Przed podaniem deser należy na 4 godz. schłodzić w lodówce.

Smacznego! smile


Stare meble ? Chcesz je szybko odnowić ? Przede wszystkim musisz zapytać się specjalisty albo możesz przeczytać kilka ciekawych informacji na stronie [url=http://takieadnemieszkanie.yolasite.com/]http://takieadnemieszkanie.yolasite.com/[/url] . Zachęcam do zapoznania się z tym bardzo wszystko jest opisane rzeczowo:)

Ostatnio edytowany przez wirginia77 (2015-06-30 14:41:39)

15

Odp: desery z białej czekolady

mus z białej czekolady
składniki i przygotowanie:
Składniki:
200 gramów białej czekolady
2 żółtka
dwie łyżki cukru
miarka i ćwierć miarki śmietany kremówki *
jeżyny


Przygotowanie:
Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. Ćwierć miarki kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy miarkę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Przed podaniem przybieramy deser jeżynami. Smacznego!


Zastanów się już dziś, co trzeba w życiu zmienić? Przestań się lenić! Poczytaj na [url=http://www.martakubica.e-blogi.pl/komentarze,216899.html]http://www.martakubica.e-blogi.pl/komentarze,216899.html[/url] i zmieniaj świat!

Ostatnio edytowany przez studentkapwr (2015-07-03 12:17:29)

16

Odp: desery z białej czekolady

Mus z białą czekoladą i malinami

z likierem Malibu i grubą warstwą kakao.

Składniki, 5 porcji:

•    maliny
•    likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
•    kakao

Mus z białą czekoladą:

•    100 g białej czekolady
•    1 duże jajko
•    3 łyżki cukru
•    1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej






Przygotowanie:

    Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
    Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
    Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
    Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.

17

Odp: desery z białej czekolady

Uwielbiam ciasta z kakao, ale z polewą z białej czekolady:)

18

Odp: desery z białej czekolady

Zrobiłam kiedyś pralinki z białej czekolady, które miały w środku zamrożone maliny - były rewelacyjne.

19

Odp: desery z białej czekolady

Fajne, a ja uwielbiam lody dodatkowo polane białą polewą:)

20

Odp: desery z białej czekolady

mus z białej czekolady



– 1 biała czekolada (100 g)

– 330 ml śmietany 30% (można też użyć 250 ml – porcja będzie mniejsza i bardziej słodka lub 500 ml- porcja będzie większa i mniej słodka;)

– 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla spragnionych mega słodyczy;)

Mus z białej czekolady, fot.: [url=http://www.domowabogini.pl]www.domowabogini.pl[/url]

Sposób wykonania:

Śmietanę ubijamy z łyżką cukru (albo bez) na sztywno.

Mus z białej czekolady, fot.: [url=http://www.domowabogini.pl]www.domowabogini.pl[/url]

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub wkładając ja na kilka minut do mikrofali.

Po ostudzeniu nadal płynnej czekolady dokładamy do niej najpierw 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy.



Po czym przekładamy tą masę do miski z bita śmietaną, mieszamy.

Nakładamy do pucharków, w których będziemy serwować deser.



Wkładamy je na 1-2 godziny do lodówki.



Po czym podajemy.

21

Odp: desery z białej czekolady

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Potrzebne składniki:

    śmietana30% (400 ml)
    mleko 1,5% (100 ml)
    biała czekolada (150 g)
    cukier waniliowy (1 łyżka czubata)
    żelatyna (1 łyżka)
    kiwi duże (1 sztuka)
    truskawki (5 sztuk)
    sok z cytryny (2 łyżeczki)
    imbir (1 szczypta)
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja użyłam domowego. Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia. Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką

22

Odp: desery z białej czekolady

mus z białej czekolady

Składniki:

200 gramów białej czekolady
2 żółtka
dwie łyżki cukru
miarka i ćwierć miarki śmietany kremówki *
jeżyny

Przygotowanie:
Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. Ćwierć miarki kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy miarkę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Przed podaniem przybieramy deser jeżynami. Smacznego!

23

Odp: desery z białej czekolady

mus z białej czekolady

Składniki (na 3 porcje):

– 1 biała czekolada (100 g)

– 330 ml śmietany 30% (można też użyć 250 ml – porcja będzie mniejsza i bardziej słodka lub 500 ml- porcja będzie większa i mniej słodka;)

– 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla spragnionych mega słodyczy;)

Mus z białej czekolady, fot.: [url=http://www.domowabogini.pl]www.domowabogini.pl[/url]

Sposób wykonania:

Śmietanę ubijamy z łyżką cukru (albo bez) na sztywno.

Mus z białej czekolady, fot.: [url=http://www.domowabogini.pl]www.domowabogini.pl[/url]

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub wkładając ja na kilka minut do mikrofali.


Po ostudzeniu nadal płynnej czekolady dokładamy do niej najpierw 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy.


Po czym przekładamy tą masę do miski z bita śmietaną, mieszamy.



Nakładamy do pucharków, w których będziemy serwować deser.


Wkładamy je na 1-2 godziny do lodówki.

Po czym podajemy.

24

Odp: desery z białej czekolady

biała dama


Składniki

Składniki na deser dla 9 osób:
- 500g serka mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 śmietana 36% ( do deserów)

Dekoracja:
- 4 kawałki mlecznej czekolady startej na wiórki
- maliny lub jagody
Sposób przygotowania

1.

    2 tabliczki białej czekolady kruszymy i przekładamy do małego rondelka, rondelek zaś wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Można dodać łyżkę śmietany 36% - czekolada nabierze ładnej konsystencji, będzie łatwiejsza do połączenia z serkiem. Ser mascarpone przekładamy do dużej miski i miksujemy blenderem na dość wysokich obrotach ok 2 minut. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy kolejną 1 minutę. Dolewamy rozpuszczoną białą czekoladę - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Deser nakładam do kieliszków/pucharków i wkładam do lodówki na ok.1 godzinę. Na samym końcu dekoruję startą na wiórki mleczną czekoladą i owocami.

25

Odp: desery z białej czekolady

Deser z białej czekolady z malinami

    100 g białej czekolady
    1 duże jajko
    3 łyżki drobnego cukru
    125 ml śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej

oraz:

    maliny (świeże lub mrożone)
    likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
    kakao



    Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić nie podgrzewając jej zbyt mocno. Ubić białko na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawć cukier cały czas ubijając, aż piana będzie idealnie sztywna. Ubijać jeszcze przez minutę aż piana będzie błyszcząca i gęsta.
    Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
    Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
    Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao. Można też udekorować świeżymi malinami.