Odp: słodycze
Ooo zawsze jak tylko mam szanse gdzieś być przy Czechach czy Słowacji to zapas robię Studenckich a szczególnie właśnie te z żelkami <mniam>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ooo zawsze jak tylko mam szanse gdzieś być przy Czechach czy Słowacji to zapas robię Studenckich a szczególnie właśnie te z żelkami <mniam>
Ja jestem aktualnie na słodyczowym odwyku ;]
Ostatnio edytowany przez Melcia (2013-08-29 09:43:50)
A Studentska jest w Polsce gdzieś do nabycia? W bardziej popularnych sklepach..
W polskich sklepach tak, ale chyba w miejscowościach przy granicy... A tak to nie wiem, na allegro kiedyś widziałam.
No to ja ostatnimi czasy zmieniam słodycze z tych "pysznych niezdrowych" na pyszne i zdrowe - czyli takie, które nie są słodzone cukrem.
I nie mam tu na myśli gorzkiej czekolady, tylko słodycze, które są słodzone stewią - naturalna, zdrowa, nie tyje sie po tym, a czekolady właśnie na stewii super smakują i wcale nie są "gorzkie".:)
Dużo takich wyrobów ma belgijska marka Cavalier (do dostania m.in na [url]http://stewiarnia.pl/)[/url] - pychota, zwłaszcza te z bakaliami:
foto: [img]//stewiarnia.pl/uploads/images/czekolady_dwie.png[/img]
Mniam.
No i ta świadomość, że nie zawierają cukru - bezcenna. Zwłaszcza jak się ma dzieci skrytych czekoladżerców
Pyszne i zdrowe słodycze to to co lubię najbardziej . O tych czekoladach wprawdzie jak dotąd nie słyszałam, sama chętnie jadam za to te firmy Willie's Cacao. Można je kupić chociażby tutaj: javacoffee.pl . Większość z nich ma dużą zawartość kakaa i jest bogata w mnóstwo wartości odżywczych, więc jak najbardziej polecam. Nie wspominam nawet o świetnych walorach smakowych, bo to rozumie się samo przez się. Jedną taką czekoladę mogłabym wchłonąć na raz
[img]//javacoffee.pl/.thumbs/340x340_prop/userfiles/product/el_wil_red_ginger_lime_single%283%29.jpg[/img][img]//javacoffee.pl/.thumbs/340x340_prop/userfiles/product/el_wil_red_el_hazelnut_raisin_single%283%29.jpg[/img][img]//javacoffee.pl/.thumbs/340x340_prop/userfiles/product/el_wil_red_el_lush_orange_single%283%29.jpg[/img][img]//javacoffee.pl/.thumbs/340x340_prop/userfiles/product/elt_wil_venezuelan_gold_rio_caribe_72_single%282%29.jpg[/img]
Bardzo dawno nie jadłam czekolady Jakoś wolę chrupać paluszki, a jak mam ochotę na coś słodkiego piekę sobie np. kopiec kreta. To ciasto nasyca mój apetyt na słodkości na kilka tygodni
Przepadłam po skosztowaniu deserowej Ritter Sport z nadzieniem miętowym <3 Przepyszna. W ogóle czekolady tej firmy są wyborne
o kurcze jak ja dawno koca kreta nie jadłam:)
ostatnio piekę w kółko ciasta ze śliwkami ze słoików i gdzieś mi kopiec zniknął
ostatnio ze słodyczy uznaję tylko lody czekoladowo-waniliowe:)
Ja się staram nie jeść. Jeśli mam ochotę to robię koktajle owocowe, albo po prostu jem jabłko lub piję kawę
U mnie ostatnio królują domowe ciasteczka owsiano-bananowe z różnymi ziarnami. Wystarczy rozgnieść mocno dojrzałego banana i są tak słodkie, że nie trzeba dodawać cukru. Zdrowo i smacznie
[quote=Autisticart]a masz może przepis na te ciacha? brzmią apetycznie.[/quote]
[url]http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/07/ciasteczka-owsiane.html[/url]
Oczywiście dodatek ziaren można dowolnie zmieniać
Ostatnio edytowany przez Iwona-bloguje (2014-09-16 15:17:07)
Ja ostatnio posmakowałam w zdrowych słodyczach i na przykład sama piekę ciasteczka owsiane. Takie płatki kupuję tylko w sklepach ekologicznych
Ostatnio edytowany przez Karolinkaa28 (2015-04-29 07:21:35)
Ja nie mam czasu na pieczenie, ale czasem kupuje wielozbożowe, też dobre , a przy tym zdrowsze od zwykłych
Upieczenie ciasteczek otrębowych wcale nie zajmuje aż tak długo czasu, a są o wiele lepsze od tych sklepowych . Ja mam zamiar piec w przyszłym tygodniu pierniczki alpejskie.
Ja też uwielbiam słodycze! W ogóle zaczyna się karnawał, więc szaleję teraz z pączkami, racuchami, faworkami... Ale moje ostatnie odkrycie to pieczone jabłka. Nadziewam je prażonymi migdałami i rodzynkami wymieszanymi z dżemem brzoskwiniowym Stovit i cynamonem. Bosko smakują i pachną. Nawet mój brat, ktory nie znosi słodkości się na nie skusił. <lol>
ja lubię miód - trochę zdrowszą słodycz:) polecam!
Mhmm... bomba kaloryczna, ale wspaniała.... musli. Takie robione samemu.
[b]Płatki[/b]: pszenne, owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie - kto jakie lubi. Ja kukurydzianych nie dodaję.
[b]Orzechy[/b]: pełna dowolność.
Do tego inne [b]bakalie[/b] według upodobań: ja preferuję suszone banany i rodzynki, ale przecież są figi, daktyle, ananasy kandyzowane, wiórki kokosowe itd.
[b]Nasionka[/b]: dla mnie podstawa to słonecznik. Poza tym może być: len, dynia.
Ewentualnie można dodać nieco otrąb, minimalnie, pszennych, żytnich, gryczanych... ja nie dodaję.
Mieszamy, mieszamy, mieszamy to co lubimy, w takich proporcjach, jakie lubimy, tworzymy własne mieszanki, przeróżne i to wszystko z mlekiem 3,2% i miodem jest dla mnie słodyczą godną bogów.
Ja wariuję na widok bitej śmietany. Tęsknie za wakacyjnymi deserami. Świeże truskawki, banany, bita śmietana i to wszystko posypane startą czekoladą. Jeszcze trochę...aż się rozmarzyłem .
------------------
[url=http://www.tonerygoodline.pl/index.php?d=info]dzierżawa kserokopiarek częstochowa[/url] - to się opłaca
Ja też podjadam, zazwyczaj czekoladę, jakieś cukierki, czy ptasie mleczko. Bardzo lubię także piec ciasta, a jeszcze bardziej je później jeść. Nie mam zamiaru sobie odmawiać, tym bardziej, że figurę mam taką jaka mi i mojemu chłopakowi się podoba. Zresztą on też często mi kupuje jakieś smakołyki
Najłatwiejsze i najlepszy to są te o to moje łatwe ciasteczka, musicie spróbować na weekend : DD
Łatwe ciasteczka cukrowe
Składniki
ilość porcji: 48
345 g (2 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g (1 szklanka) masła o temperaturze pokojowej
300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 25min.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. W małej miseczce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajo i wanilię. Mieszając, stopniowo dodawać suche składniki. Formować kulki z zaokrąglonych łyżeczek ciasta i układać na niewysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek.
Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Pozostawić na blasze przez dwie minuty przed wyłożeniem na metalowe podstawki by całkiem ostygły.
Korzystając z okazji zapraszam Was na stronę o różnych trendach. [url=http://trendynatopie.blogx.pl/]http://trendynatopie.blogx.pl/[/url] Strona dopiero się rozwija, ale warto na nią zaglądnąć.
Ostatnio edytowany przez Basiaaa (2015-06-19 16:35:02)
mój ulubiony domowy słodycz to ślimaki z cynamonem
Ciasto:
2 łyżki cukru
3 dag drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 – 2 łyżki oleju
½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania)
Dodatkowo:
Ok. 70g masła
3 - 4 łyżki cukru (białego, trzcinowego lub pomieszanego białego z trzcinowym)
Ok. 1 – 2 łyżki cynamonu
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej łyżkę cukru i sól, razem mieszamy tworząc dołek.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, przy pomocy widelca, zalewamy letnim mlekiem, jeszcze raz mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, po czym całość wyrabiamy przy pomocy widelca lub warzechy, na jednolitą masę. Ciasto prószymy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, lekko podsypujemy mąką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ważne, by ciasto nie lepiło się. Następnie ciasto wałkujemy najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta (by lepiej się zwijało), o grubości około 5 – 7mm. Masło rozpuszczamy w rondelku, jeśli jest gorące odstawiamy, na chwile by lekko przestygło, po czym smarujemy nim rozwałkowane ciasto, pozostawiając około 2 – 3cm od dolnej krawędzi nie posmarowane, by ślimaki się nie rozlepiały. Jeśli pozostało nam rozpuszczone masło, pozostawiamy je do posmarowania ślimaków z góry.
Posmarowane masłem ciasto posypujemy dość obficie cynamonem i cukrem, a następnie zwijamy w rulon, który kroimy w około 2cm plastry.
Naprawy i zabiegi kosmetyczne wszystkich samochodów są prozą życia i koniecznością dla każdego posiadacza samochodu [url=https://projektauto.wordpress.com/2015/03/04/warsztaty-samochodowe/]https://projektauto.wordpress.com/2015/03/04/warsztaty-samochodowe/[/url] chcesz wiedzieć więcej na ten temat zapraszam na bloga
Ostatnio edytowany przez klusiabuska (2015-06-30 14:27:55)
U mnie w domu nie je się standardowych słodyczy pod postacią czekolad, batonów itp. Jemy tylko i wyłącznie pączki i ciasta. Mam swoją cukiernie, w której wytwarzam domowe pączki według receptury mojej babci, z domowym nadzieniem, którym sama robię raz w roku z owoców ekologicznych, które kupuje od zaprzyjaźnionego rolnika. Od niedawna sprzedaję także zużyty olej roślinny, który jest wykorzystywany do produkcji pączków, bo znalazłam dobry skup zużytego oleju, a mianowicie [url=http://www.bio-ekon.pl/o-nas]www.bio-ekon.pl/o-nas[/url] i mogłam sobie pozwolić na obniżenie ceny aż do 2zł. Nie polecam Wam jedzenia gotowych batonów, bo to sama chemia.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź