Odp: pizza
A właśnie ma ktoś specjalny kamień do pizzy? Czy faktycznie jest to takie niezbędne aby otrzymać smaczną pizze? Cały czas przymierzam się do kupna ale w żadnym sklepie nie mogę tego dostać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A właśnie ma ktoś specjalny kamień do pizzy? Czy faktycznie jest to takie niezbędne aby otrzymać smaczną pizze? Cały czas przymierzam się do kupna ale w żadnym sklepie nie mogę tego dostać.
Kolega chlopaka, który pracował w pizzeri stwierdził, że sekretem jest utrzymanie takiej samej temperatury z kazdej strony i to wystarczy. Ja bym kupiła kamień, bo czemu nie? Nawet jeśli nie jest niezbędne.
A ciasto właściwe wam wychodzi? Mnie albo za grube albo zbyt spieczone.
[quote=miszel]A ciasto właściwe wam wychodzi? Mnie albo za grube albo zbyt spieczone.[/quote]
Podaję przepis z którego mi wychodzi bardzo dobra domowa pizza
1,5 szkl mąki
pół opakowania drożdży instant dr.Oetker
2 łyżki oliwy
pól szkl letniej wody
pół łyżeczki soli (ja daje troche mniej niż pół)
łyzeczka cukru
suche składniki mąka,drożdże, sól, cukier wymieszać w misce, dodać wode i oliwę i zagnieść ciasto, odstawic na około 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a potem uformowac placek. Na placek nałozyc wcześniej przygotowany sos (pomidory bez skóry z puszki, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz - zmiksować), na wierzch dajemy to co lubimy
(szynka, pieczarki, oliwki, pomidor, papryka itp.) i ser tarty.
[quote=Krecik][quote=miszel]A ciasto właściwe wam wychodzi? Mnie albo za grube albo zbyt spieczone.[/quote]
Podaję przepis z którego mi wychodzi bardzo dobra domowa pizza
1,5 szkl mąki
pół opakowania drożdży instant dr.Oetker
2 łyżki oliwy
pól szkl letniej wody
pół łyżeczki soli (ja daje troche mniej niż pół)
łyzeczka cukru
suche składniki mąka,drożdże, sól, cukier wymieszać w misce, dodać wode i oliwę i zagnieść ciasto, odstawic na około 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a potem uformowac placek. Na placek nałozyc wcześniej przygotowany sos (pomidory bez skóry z puszki, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz - zmiksować), na wierzch dajemy to co lubimy
(szynka, pieczarki, oliwki, pomidor, papryka itp.) i ser tarty.[/quote]
Najlepszy przepis na ciasto do pizzy zawsze wychodzi
ja tam dodaję składniki na oko i zawsze wychodzi smaczna:)
Ja też zawsze wszystko na oko bo nie chce mi sie kombinować dla mnie pizza top danie na szybko
Ja uwielbiam pizze taką: na ciasto robie sos: ketchup + oregano + zioła prowansalskie a na to cebula (surowa) oczywiście w plastrach, boczek, kukurydza i na to ser, a to wszystki posypane przyprawą do pizzy. Mniam. Wszyscy moi domownicy ją uwielbiają. Czekam tylko aż mi przygotują odpowiednie miejsce do pracy ;-) : [url]http://urodaizdrowie.pl/forum/post/57278/#p57278[/url]
A z takich gotowych mrożonych smakowała Wam któraś na tyle, żeby ją polecić?
Z pizzą jest zawsze kłopot, bo każdy u mnie lubi inne dodatki
Pizza domowa-super sprawa.
Można dać dużo wszystkich dodatków i każdy jest nią najedzony.
Uwielbiam bawić się w pieczenie pizzy, ale nic nie przebije tej, którą jadłam we Włoszech....
Mój mąż robi rewelacyjne ciasto, ale to jego sekret a co dodatków to sos robimy z zmiksowanych pomidorów z puszki z dodatkiem ziół, kupujemy mozzarelę w kostce i ścieramy i dodatki jak kto lubi..mi bardzo smakuję np. z serem camembert, szynką parmeńską i na koniec posypaną rukolą
a zrób sobie z miękką mozarella a nie startą, o wiele lepsza jest
Jestem zbyt leniwa by robić pizze od samego początku, więc zazwyczaj albo zamawiam, albo kupuję ciasto, na które daję własne dodatki jak kukurydzę, pieczarki i ser
To wcale nie jest pracochłonne, tylko trzeba nabrać trochę wprawy;)
Rzadko robię pizzę, może dlatego że teraz zdrowiej się odżywiam, ale już dawno nie jadłam tej kupnej...
Ostatnio podpatrzyłam w Kuchennych rewolucjach jak dodają do pizzy polskie regionalne sery i w weekend zrobiłam ją właśnie tak - pycha:)
U mnie zawsze musi być na pizzy polska kiełbasa, najlepiej taka tłusta
Ja najczęściej pizze przyrządzam sama z przepisu który wynalazłam na necie spód robimy z brokuł , szpinaku i mąki gryczanej a wierzch według uznania co kto lubi u mnie w domu głównym składnikiem najczęściej jest mięcho !
Z racji tego, że staram się zdrowo odżywiać to przyrządzam inne wersje pizzy Bardzo polubiłam pełnoziarnistą, twarogową: [url]http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2013/11/bo-fast-food-moze-byc-zdrowy.html[/url]
W weekend jadłam pizzę Giuseppe z salami, okazała się najlepsza z tych gotowych jakie dotąd próbowałam
Gotowej pizzy nie jadłam od wielu lat, nawet już nie pamiętam jak smakuje...
Wszystko zależy od tego jaki macie piekarnik. Zupełnie inaczej smakuje pizza z gazowego a inaczej z elektrycznego. Ja testowałam ostatnio przepis z takie mieszanki chlebowej i osobiście zamawiam ją w eko sklepie np. taką [url=http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/?idc=15]http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/?idc=15[/url] i ciasto super wtedy rośnie
Ja bardzo rzadko zamawiam pizzę, wolę omówić się z przyjaciółmi i sama im zrobić pizze niż wydawać nie potrzebnie pieniądze
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź