226

Odp: Naturalne kosmetyki

z tą marchewka brzmi pysznie! myślę, że po takiej dawce karotenu skóra nabiera też blasku...

227

Jako peeling do ciała używam zmielonej kawy z miodem działa rewelacyjnie na cellulit. Peeling dłoni i stóp robię z cukru i oliwy z oliwek super wygładza, szczególnie po gorącej kąpieli, kiedy naskórek jest rozmiękczony. Często też moczę dłonie w wodzie po gotowaniu ryżu, ale bez soli bo za bardzo wysusza. Na twarz kiedyś, jak miałam problemy robiłam maseczkę z drożdży i pomagała! teraz używam siemienia lnianego gotowanego w mleku-  babcia doradziła big_smile buzia jest po niej gładka jak pupcia niemowlaka big_smile Rzęsy smaruje olejkiem rycynowym już od bardzo dawna i u mnie działa, może nie są super gęste i długie, ale ładnie się układają i nie łamią się. Na spierzchnięte usta polecam wymieszać zgnieciony plasterek banana z miodem, działa cuda, a do tego to jedyna maseczka jaką znam, którą można po użyciu ze smakiem zjeść big_smile Uff z mojej strony to chyba tyle ale się rozpisałam big_smile

228

[quote=anula81]a ja mam sprawdzoną maseczkę od bardzo wiekowej kobiety z dawnej  jugosławi , otóż tak , ścieramy
kawałek marchewki na papkę 
do tego łyżeczka miodu
1 żółtko od swojskiej kury
1 łyzka śmietany 18% lub wiecej %
rewelacja skóra jest gladka i napięta super efekt wink[/quote]

no super, chyba skorzystam, ale nie mam jaja od kury swojskiej tylko ze sklepu, nie będzie wyprysków?

229

Różana maseczka na dłonie

Moje drogie Panie.
Mam nadzieję, ze Wasz partner czasem przynosi Wam kwiaty.
Otóż, kiedy róże już zwiędną i nie nadają się do wazonu, obrywamy płatki, ugniatamy np. w moździerzu (może być zwyczajna łyżka i miseczka), dodajemy sok z cytryny i odrobinę oliwy.
Tą mieszankę nakładamy na dłonie a po 10 minutach spłukujemy. Dłonie stają się delikatne i pozbawione przebarwień, a paznokcie widocznie mocniejsze.
Gorąco polecam.
Asia

230

Zmysłowe, piękne, duże usta. Marzy o takich chyba każda z nas. Moja babcia jak była młodą kobietą używała domowych specyfików do upiększania się. Może to dziwić, ale żeby mieć piękne usta wystarczy odrobina papryki lub pieprzu. Zawierają one capsaicynę, która jest wykorzystywana przy drogich zabiegach kosmetycznych. Możemy więc się poczuć we własnej kuchni jak w jednym z ekskluzywnych salonów kosmetycznych. Chcąc uzyskać efekt 'pełni ust' należy rozsmarować odrobinę pieprzu lub przegryźć niewielką papryczkę - obowiązkowo ostrą! Następnie trzeba lekko przygryźć wargi i efekt murowany! Jest to znacznie zdrowsze od niejednego zabiegu i przede wszystkim tańsze. Każda kobieta może mieć piękne i zmysłowe usta, wystarczy tylko chcieć...

231

Oto przepisy na maseczki,które stosuję prawie codziennie,oraz przepisy na peelingi,również domowej roboty,które stosuję 2 razy w tygodniu. MASECZKI: Jabłkowa 1 (głęboko nawilża i odżywia) Sposób przygotowania: Starte jabłko zmieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej, nałożyć na twarz, zmyć po kilkunastu minutach. Jabłkowa 2 (oczyszcza, rozświetla) Sposób przygotowania: Starte jabłko zmieszać z łyżką soku z cytryny, nałożyć na twarz, zmyć po kilkunastu minutach Cytrynowa (matuje, rozjaśnia i ściąga pory, nie polecana do bardzo wrażliwej cery, bo może wywołać podrażnienie) Sposób przygotowania: Ubić na sztywno jedno białko z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny, przy tłustej cerze można dodać pół łyżeczki mąki. Nałożyć na twarz, gdy zacznie ściągać, zmyć letnią wodą. Ziemniaczana (odżywia, odświeża, wygładza, łagodzi oparzenia słoneczne) Sposób przygotowania: Ugotowanego ziemniaka rozgnieść z dodatkiem letniego mleka, nałożyć na twarz, zmyć po kilkunastu minutach. Dla cery suchej możemy zastąpić mleko śmietaną lub oliwą z oliwek. Bananowa(poprawia koloryt skóry, działa ujędrniająco i nawilżająco) Sposób przygotowania: Zmiksować jednego małego dojrzałego banana z dwoma łyżkami serka śmietankowego, łyżką śmietany i jednym żółtkiem. Nałożyć na twarz i zostawić na 20 minut. Dokładnie spłukać letnią wodą. PEELINGI Pomidorowy (oczyszcza, nadaje świeży wygląd, polecana do cery tłustej) Sposób przygotowania: 2 pomidory umyć i zmiksować na jednolitą papkę, dodać do tego dwie łyżki otrębów. Mieszanką masować twarz i szyję, spłukać letnią wodą. Jogurtowy (oczyszcza, nadaje świeży wygląd, lekko natłuszcza) Sposób przygotowania: W równych proporcjach zmieszać jogurt z otrębami pszennymi, dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Masować twarz, spłukać letnią wodą. Maseczki te i peelingi pozwalają mi się poczuć jak w SPA,odprężają mnie i dają energię na nowy dzień :-)

232

2 łyżki siemienia lnianego zmieszać z łyżką mięty. Mieszankę zalewamy szklanka wrzątku. Po 20min przecedzić papkę i nakładać ja na policzki, skrzydełka nosa (tam gdzie są zmiany, np rozszerzone naczynka, zaczerwienienia). Przykrywamy nałożona papkę ciepłym ale nie gorącym kompresem na 15min. Następnie zmywam ciepłą wodą. Maseczka jest idealna do cery naczyniowej. Można stosować 1-2 razy w tygodniu. Redukuje zaczerwienienia i podrażnienia skóry.

233

A ja mam swój sposób na naturalna pielęgnację, tyle że od wewnątrz ;-)
Codziennie wieczorem wypijam odrobinę drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku. Jest to trochę taka moja sekretna, codzienna pigułka witaminowa. Dzięki nim moje włosy lśnią, cera jest zdrowa, skóra elastyczna, a do tego dopisuje mi dobry humor.

A drugi mój sekret... to w-SPA-niałe kąpiele ;-D
Czasem dodaję do kąpieli kozie mleko (które przywożę od babci ze wsi). Po nim skóra jest na prawdę wyjątkowa. Afrodyta wiedziała co dobre ;-)
A jak nie mam koziego mleka wlewam dużą butelkę soku marchwiowego. Po takiej kąpieli skóra nie jest może tak jedwabista jak po mleku, ale za to jakich nabiera kolorków... ;-)

234

DOMOWE SPOSOBY NA CELLULIT
Moje domowe sposoby na pozbycie się cellulitu to przede wszystkim regularnie stosowane proste maseczki. Oto kilka stosowanych przeze mnie i według mnie dających najlepsze efekty:
1. 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 1 oliwy z oliwek, 2 spirytusu- owinąć folią, nałożyć rajstopy i po 20 minutach zmyć. Natrzeć oliwką. Ta maseczka najlepiej się sprawdza przy cellulicie tego najmniejszego stopnia, poprawa wyglądu skóry jest niemal natychmiastowa, dlatego można tę maseczkę zastosować np. tuż przed wyjściem na plażę. 
2. mieszanka rozmarynu, fenkułu włoskiego oraz 3 łyżeczki oleju migdałowego. Składniki zmieszać. Wszystko wcierać w miejsca gdzie powstał cellulit. Jest to bardzo proste i jednocześnie skuteczne domowe lekarstwo na cellulit.
3. W rejony dotknięte cellulitem, możemy zastosować mieszankę startego tymianku oraz grapefruita.
4. Najprostszym sposobem, który znam jest masaż i wcieranie w miejsca z cellulitem olejku kokosowego
 smile

235

Hmmm..
Trzeba bedzie wypróbowac jakąś cudowna maseczke na ten nieszczęsny cellulit... Zobaczymy jakie będą efekty... smile

236

Ja proponuję maseczkę złożoną z oliwy z oliwek,łyżeczki miodu,kilku kropel z cytryny i płatków owsianych -cudownie nawilża i odżywia skórę nie tylko całego ciała ale również pięknie działa na skórę dłoni.
Przed wielkim wyjściem by pozbyć się cieni pod oczami zamrażam wywar z herbaty miętowej zmieszanej z rumiankową i na następny dzień robię sobie masaż takimi kosteczkami wykonując okrężne ruchy.Na włosy ntomiast  by były mocne i błyszczące stosuję płukankę z babki lancetowej,mniszka lekarskiego i brzozy zmieszną  z kilkoma kroplami olejku arganiowego.

237

ja mam takie dwie sprawdzone
DLa cery naczyniowej:
1-2 łyżek siemienia lnianego i łyżki mięty. Mieszankę zalać jedną szklanką wrzątku. Po 20 min. przecedzić zioła i gęstą papkę nakładać na chore miejsca, które przykrywamy ciepłym (nie goracym!) kompresem na ok.15 min.
maseczki na wągry,  polecam maseczkę aspirynową:
1)rozgnieść 2-3 aspiryny zwykle bez otoczki lub polopirynę S-to samno a jest tańsza zalać paroma kroplami wody i dodac troszkę jogurtu naturalnego. Nałożyć na buzie na 20 minut a potem rozetrzeć jak peeling.

238

a która z Was używa keczupu do pielęgnacji włosów??? big_smile

Darren Fowler, fryzjer o międzynarodowej sławie, podpowiada co robić kiedy włosy zmieniły odcień na zielony po kąpieli w chlorowanej wodzie. [i](nigdy mi co prawda nie zzieleniały włosy, ale jego pomysł jest dość ciekawy)[/i] 
W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się keczup. Po kąpieli w chlorowanej wodzie należy go nałożyć na włosy i potrzymać kilka minut, następnie zmyć ciepłą wodą i umyć włosy szamponem. Czerwony kolor keczupu neutralizuje zielony odcień i przywraca włosom złocisty kolor.

która odważna?? smile

239

Właśnie przypomniala mi się "Ania z Zielonego Wzgórza " smile)) Zielone włosy to w sam raz na powitanie wiosny big_smile
Zielono mi... a tak serio to aż trudno uwierzyć że te metodu opisane przez Ciebie Justynko przyniosa pożądany efekt . Ja się nie piszę na testera  smile

240

Dla mojej cery jest najlepsza ta maseczka
rozgniecionego banana wymieszać starannie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Doskonale nawilża, wygładza, likwiduje podrażnienia.

Zawsze przygotowuje mi ją mąż - pozdrowienia dla niego smile

241

Moja odpowiedź będzie nieco futurystyczna, ale jakże prawdziwa, ponieważ moim zdaniem najlepszy naturalny kosmetyk według mojej babci (i nie tylko jej) to sen.
Sen jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Nie bez powodu poświęcamy na niego blisko 1/3 naszego życia. Podczas snu nasz organizm przede wszystkim odpoczywa. Uspokaja się rytm serca, ciśnienie jest w normie, odpoczywają oczy. Podczas snu odpoczywa też nasza skóra, przez kiedy się wysypiamy to mamy ładniejszą cerę i zdecydowanie mniejsze cienie pod oczami. Sen to zdecydowanie najlepszy kosmetyk wszech czasów.

242

Przez całe długie lata walczyłam z trądzikiem. W zasadzie wydaje mi się bardzo głupie, że medycyna tak poszła do przodu, wykonuje się niewiarygodnie skomplikowane operacje, a z takim niby prostym problemem, jakim są krostki na twarzy (i plecach czy dekolcie u niektórych) lekarze za nic nie mogą sobie poradzić. W każdym razie - dla każdej kobiety trądzik to prawdziwe przekleństwo, bo krostki przebijają się przez każdą, nawet wybitnie grubą tapetę smile, a cera okropnie się przetłuszcza. Wypróbowałam wszystkie możliwe maści, łącznie z robionymi na receptę, testowałam także okropnie drogi i obciążający organizm Roaccutane, i (prawie) bez efektu.  Był tylko jeden sposób, który te moje nieszczęsne objawy łagodził -  a właściwie kombo-sposób smile, doradzony przez babcię smile Codziennie jadłam surowe drożdże, popijając herbatką z bratka. Oba te specyfiki są delikatnie mówiąc niesmaczne, ale dla zrozpaczonej nastolatki nie stanowiło to problemu smile W końcu z trądziku wyleczył mnie upływ czasu i ginekolog, ale ten prosty, tani, domowy sposób bardzo polecam!!!

243

MASECZKA ZIEMNIACZANA
(odżywia, odświeża, wygładza i, co chyba jest jej największą cechą, łagodzi oparzenia słoneczne)
Sposób przygotowania: Ugotowanego ziemniaka rozgnieść z dodatkiem letniego mleka, nałożyć na twarz, zmyć po kilkunastu minutach. Dla cery suchej możemy zastąpić mleko śmietaną lub oliwą z oliwek.

244

Właśnie tyle co zmyłam sobotnią maseczke i czuję się tak świeżo i młodo smile Oczywiście to maseczka z moich domowych sposobów.. sa gdzieś na forum smile Teraz mogę się zrelaksować na portalu i poczytać o urodzie i zdrowiu big_smile

245

[quote=andzia1978]Moja odpowiedź będzie nieco futurystyczna, ale jakże prawdziwa, ponieważ moim zdaniem najlepszy naturalny kosmetyk według mojej babci (i nie tylko jej) to sen.
Sen jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Nie bez powodu poświęcamy na niego blisko 1/3 naszego życia. Podczas snu nasz organizm przede wszystkim odpoczywa. Uspokaja się rytm serca, ciśnienie jest w normie, odpoczywają oczy. Podczas snu odpoczywa też nasza skóra, przez kiedy się wysypiamy to mamy ładniejszą cerę i zdecydowanie mniejsze cienie pod oczami. Sen to zdecydowanie najlepszy kosmetyk wszech czasów.[/quote]
Podoba mi się Twoja odpowiedź. 100% prawdy. Niektóre procesy zachodzą właśnie w nocy, kiedy nasz organizm nie jest skupiony na czym innym i może się zająć regeneracją.

246

Jestem fanką zdrowych włosów.
Nie dziwię się samej sobie, szczerze mówiąc... Włosy od niepamiętnych czasów pełnią ważną rolę w ludzkim życiu, szczególnie w życiu kobiet. Któż z nas nie pamięta legend o księżniczkach uwięzionych w wysokiej wieży i dzielnych rycerzach wspinających się do komnaty po... włosach ukochanej. wink
Współcześnie, włosy nie straciły na znaczeniu. Są wizytówką każdej kobiety; są dumą, powodem do komplementów. Świadczą o zdrowiu, odpowiedniej diecie i dbaniu o siebie.

Długo, długo szukałam odpowiednich kosmetyków. Testowałam ich całe mnóstwo, ale większość z nich okazywała się totalnym rozczarowaniem. Większość z tych kosmetyków szkodziła zamiast pomagać. Włosy były szare, matowe, poplątane, szorstkie, oklapnięte i przetłuszczone. Pewnego dnia powiedziałam DOSYĆ! Zrobiłam całkowity odwrót od drogeryjnych kosmetyków, które są po brzegi wypełnione sztucznymi składnikami, takimi jak silikon, konserwanty, PEG, chemiczne zapachy...

Wróciłam do ziół i innych składników bliskich naturze. Silikonowe kosmetyki zastąpiłam naparami z ziół (odkażającej szałwii, pokrzywy, skrzypu, rumianku), w których płuczę włosy po każdym myciu. Używam również bardziej egzotycznych roślin, które można znaleźć w kosmetykach ajurwedyjskich, np. Biringharaj, Amla indyjska, Heenara, Khadi.
Stosuję również wcierki, które przyrządzam z różnych ekstraktów: ze skórki jabłek, z szyszek chmielu, z żeń szenia, z aloesu.
Moją ulubiona, domowa odżywka do włosów jest zrobiona na bazie wody destylowanej. Trzeba do niej dodać ekstraktu ze skórki jabłek, adenozynę, cococin, witaminę B3, kwas hialuronowy małocząsteczkowy, spirytus. Wszystkie te składniki są naturalne, bez zbędnej chemii i łatwo dostępne (choćby w sklepach internetowych).

Oprócz tego, nakładam na włosy różne oleje i olejki, koniecznie nierafinowane, zimno tłoczone. Uwielbiam olej kokosowy, który daje niezwykłą gładkość włosom. Z czystym sumieniem mogę polecić również oleje: orzechowy (arachidowe, laskowe, z włoskich), lniany (odżywia), sezamowy, ze słodkich migdałów, z pestek winogron.

Na działanie i pozytywne efekty, trzeba trochę poczekać. Ale każdy, kto wytrwa na pewno będzie zachwycony.
Moje włosy wyglądają na szczęśliwe. wink Odpłacają mi się zdrowym blaskiem, sprężystością i niezwykłą gładkością.

247

Hmm ja nie stosuję naturalnych, wolę gotowe, kupne.

248

Ja też takie wolę. Trudno mi zauważyć efekty domowych specyfików.

249

po maseczce z drożdży widać efekty od razu, po oleju kokosowym efekt jest natychmiastowy, po maseczce ogórkowej efekt jest rewelacyjny i jeszcze dodam na zachętę zwykły jakikolwiek olej roślinny na skórki wokół paznokci i całe dłonie!
te maseczki są rewelacyjne a efekty są natychmiastowe smile

250

Hmmm... Ja osobiście uwielbiam domowe sposoby na zachowanie urody i świetnego wyglądu smile Dość często i chętnie wybieram je jako alternatywę dla kosmetyków z drogerii.

Peeling domowy - można go stosować na całe ciało, świetnie złuszcza.Równie chętnie stosuję go podczas kuracji domowej dla stóp i paznokci, bo dodatkowo fajnie nawilża smile Przygotowuję go tak: Szklankę cukru mieszam z oliwką, lub z oliwą z oliwek. Kiedy mam ochotę na coś ładnie pachnącego,miażdżę mango, oliwę podgrzewam i dodaję ten owoc. Ładnie się to łączy. Kiedy to już ostygnie, wtedy dodaję cukier do tej mieszanki.
Kiedy całe ciało jest już super złuszczone,gładkie smile Przychodzi czas na ..

... Walkę z cellulitem smile
Przygotowuję: krem - zwykły, nawilżający,mocno tłusty (bo mam suchą skórę), cynamon. Produkty łączę. Wklepuję je w ciało, i na to kładę... Bańki chińskie znane nam z dzieciństwa. Pomysł może i absurdalny, ale rewelacyjnie sprawdza się w walce z cellulitem!

Stopy i dłonie:
Mam sposób równie tani, co skuteczny, jak te poprzednie smile Kupuję w aptece parafinę. Wlewam ją do ciepłej wody, chętnie też wrzucam do miski torebkę rumianku. Pachnie to pięknie,delikatnie,łagodnie - i tak też wpływa na moje zmęczone i zniszczone codziennością dłonie.Moczę je tak około 15 minut. W tym czasie, masuję paznokcie i skórki wokół nich peelingiem rozgrzewającym (lub jeśli nie mam - cukrem zmieszanym z cynamonem, imbirem i oliwką). Po zakończonym zabiegu, w skórki wmasowuję olejek rycynowy. Na koniec - smaruję je grubą warstwą ulubionego kremu z masłem shea.
Co do stóp - ja najbardziej lubię połączenie ciepłej wody z solą i pumeks,po prostu:) nic lepiej nie działa na moje stopy. Po takim zabiegu, na noc smaruję je tłustym kremem,który ma w składzie mocznik, nakładam na to bawełniane skarpetki, i mam stópki jak niemowlę smile

Twarz
Dobrym zabiegiem na twarz są moim zdaniem tzw. "parówki".I mimo,że dermatolodzy odradzają ich stosowanie, ja lubię je przeprowadzać raz na jakiś czas. Do miski wrzucam rumianek, zalewam go wrzątkiem i pochylam się nad takim naparem przez około kwadrans.
A co stosuję na co dzień? w walce z potrądzikowymi bliznami zbawicielem okazał się sok z aloesu. Produkt dostępny w aptece, tani, w pełni naturalny. Nacieram nim skórę, wszelkie przebarwienia znikają niezwykle szybko.Warto też przemywać nim rany. Ma funkcje łagodzące, szybko goi.Jest łagodny, więc nie podrażnia ran.
Oczywiście lubię również wszelkie maseczki. Często wraca do mnie problem rozszerzonych porów. Dlatego lubię maseczkę z białka. Białko ubijam na sztywną pianę, dodaję do niego kilka kropel z cytryny,papkę nakładam na twarz na około 15 minut. Zmywam chłodną wodą i przez cały dzień cieszę się napiętą skórą.

Usta
Która z nas nie chciałaby mieć ust pełnych, dużych,o pięknym,malinowym kolorze:) A to bardzo proste. Aby poprawić ukrwienie ust,masuję je wieczorem zwykłym cukrem:) lub delikatnie podrażniam je szczoteczką do zębów,podczas wieczornej toalety. Na noc nakładam na nie miód, w ciągu dnia również.

WŁOSY
Moje włosy to osobny rozdział historii pt "domowe sposoby" smile Mam włosy suche, bardzo kręcące się, są niestety dość problematyczne. Stosowałam wiele preparatów,drogich i tanich kosmetyków. Nie powiem, że domowe sposoby okazały się najlepsze - jednak na pewno bardzo pomocne.
Coś, co mogę polecić każdemu, to olejowanie włosów. Warto mieć w domu olej kokosowy,migdałowy, lub zwykły, najtańszy, rycynowy. W zależności od tego, jak suche są włosy, należy dostosować czas przez jaki będziemy trzymały je na włosach. Ja osobiście trzymam taki olej na włosach przez dobre 3/4 godziny. Nakładam na nie wtedy czepek:) żeby olej dobrze wnikał w strukturę.
Bardzo lubię również żel lniany, który fantastycznie podkreśla skręt i jest kosmetykiem przygotowanym w domu. Należy wsypać do garnka siemię lniane (nie za wiele, ok. 2/3 łyżek),zalać to szklanką wody, i gotować smile Kiedy będzie to już gęste, należy odsączyć tą brzydko wyglądającą papkę i pozostawić do wystygnięcia. Później można już nakładać na włosy. Moja fryzura wygląda po tym pięknie smile