201

Odp: Naturalne kosmetyki

Małgosiu pisałam ogólnie, zostań z nami u nas jest fajnie - będziemy krytykować, a i owszem ale i chwalić smile smile smile
a słowem podpowiedzi, to jeśli chodzi o konkurs wystarczy być i pisać na temat a nie wklejać jak najwięcej

Niechcemisie, ale mi  tytuł przyznałaś - skąd taki zaszczyt? big_smile

202

[quote=malgosia74]Dzieki dziewczyny smile Bo troszke się zmartwiłam .. baaardzo Was polubiłam i to żadne lizusostwo.... Ciekawościowy portalik smile Cieszę się, że tutaj trafiłam smile[/quote]

No widzisz smile Tutaj się szybko rodzą sympatię. Są nawet takie dwie, co ja już bez nich żyć nie mogę.

Justynka, jakoś tak zauważyłam, że w tym temacie zorientowana jesteś ponadprzeciętnie. smile Jest się kogo poradzić jak coś, he he

203

Zostanę, zostanę...  Spoko wodza... smile J uż Was lubie... i raczej żadko kiedy się gniewam a słowa krytyki sporo uczą smile Dobrej nocki i do jutra smile

204

no i tak oto zostałam ekspertem big_smile

205

Chcę mieć włosy
Złociste jak kłosy
I delikatne jak krople rosy
Więc moja recepta na ich zdrowie
To nie sekret-niech każdy się dowie
Raz w tygodniu z jajek i miodu maska
Kto nie wierzy niech pogłaska
Żeby pięknie błyszczała grzywka...
Co pomoże? To ODŻYWKA!
O końcówki również dbam
I w tym celu jedwab mam
Dzięki temu mam warkocze
I każdego tym zaskoczę!

206

Hm...

207

a ja właśnie mam olej rycynowy na paznokciach big_smile
wsmarowałam sobie w paznokcie i skórki i za chwilę będę miała w związku z tym tłustą klawiaturę smile

208

No właśnie, bo pytałam o to - jak często smarujesz i po jakim czasie widzisz poprawę bo ja nie widziałam żadnych rezultatów... sad

209

wiesz co, pisałam chyba już - teraz to smaruję od przypadku do przypadku - akurat czytałam Wasze wpisy więc sobie przypomniałam big_smile
ale nie widzę jakiś spektakularnych efektów sad
smaruję, bo mam i wiem, że podobno pomaga... na pewno mi nie szkodzi... i tyle!
jakiś czas temu smarowąłam regularnie i paznokcie i rzęsy, ale... bez efektu sad

210

Do wszystkiego potrzeba wytrwałości. Z czasem i efekty będą smile

211

hmm, może to jest głupie, ale usłyszałam kiedyś, że trzeba opłukać twarz wodą źródlaną w Wielką Sobotę-sama próbowałam dwa razy;)- woda okropnie zimna

212

a jakie skutki-poprawia wygląd cery-przynajmniej powinno;)

213

Może to działa na zasadzie zimnego prysznica i nie ma nic wspólnego z dniem, w ktorym się to robi.

214

Witajcie. Ja robię sobie maseczkę, z wody i cukru. Do jakiejś miseczki wsypuję łyżkę cukru, zalewam to szklanka gorącej wody, mieszam aż cukier się całkiem rozpusci. Maczam w tym wacik, i smaruję twarz to zostawiam na 3 min. Dobre na wągry. Stosuję także maseczkę na włosy z jajka. Ubijam jajko w misce, nakładam na włosy. Włosy owijam folią, nastepnie recznikiem. Zostawiam na ok 15 min.

215

a to ciekawe z tym cukrem.... przecież cukier szkodzi na cerę ... neutral
ja z cukru swego czasu robiłam sobie piling smile

a jajko na włosy jak najbardziej pomaga - wypróbowane nie raz smile

216

Witam:D Ja głównie eksperymentuję z naturalnymi specyfikami na włosy- efekty różne. Przez jakiś czas spłókiwałam włosy wodą z octem i co prawda początkowo miało to dość pozytywne efekty- blask, łatwe rozczesywanie. Jednak po jakichś dwóch tygodniach koszmarnie zaczęły rozdwajać mi się końcówki. Ma ktoś podobne doświadczenia?
Od rumianku włosy mi "wyłaziły", za to dobrze na nie działała czarna herbata wymieszania z liściami orzecha włoskiego, korą dębu i... łupinami cebuli(próbowałam je przyciemnić).
Znane mi też są mikstury z żółtek jajek i oleju rycynowego, jednak przy moim typie włosów(puszyste i falowane) niezbyt się sprawdzają, włosy robią się od tego smętne.
Za to mam jeden sprawdzony i polecany przeze mnie w 100% przepis na odżywkę do włosów. Z zaznaczeniem, że przydatne jest przy niej opakowanie po tzw. mgiełce do włosów. Do takiej buteleczki(ok. 100-150 ml) wlewamy przegotowaną wodę(ew. herbatę/napar ziołowy), z pół łyżeczki olejku rycynowego i ze dwie łyżeczki soku z cytryny. Przed użyciem wstrząsnąć- nie mieszać:) Moje włosy po użyciu tego prezentowały się mniej więcej tak samo, jak po użyciu mgiełki/płynnego jedwabiu ze sklepu.
Włosóm służy też starta czarna rzepa(nakłada się na skórę głowy), niestety niezbyt przyjemnie pachnie;)

217

czarna rzepa działa rewelacyjnie!!!!!!!!!! wiele razy stosowałam, jak Tata przynosił rzepę z działki smile smile smile

218

Faktycznie nieprzyjemnie pachnie i dlatego nie nałożyłabym tego na głowę - bałabym się, że zapach pozostanie. Podoba mi się jedynie zapach szamponu z czernej rzepy ziaji. Kiedyś robiłam płukanki z pokrzywy, ale jak to bywa w moim przypadku ze stosowaniem babcinych pomysłów - efektów nie widziałam.

219

Zapach nie zostanie, gwarantuję smile
ja ostatnio miałam okazję testować odżywkę z czarnej rzepy:http://www.farmona.pl/pielegnacja-wlosow/seboravit/ w komplecie jest też szampon. Cena niewielka - może warto spróbować? mój Mąż był zadowolony, a ma początki łysienia - także łapie się wszystkiego, żeby zahamować wypadanie włosów wink

220

Ja do cery tłustej używam maseczki z jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny. Wyciskam sok z  cytryny i mieszkam z odrobiną jogurtu. REWELACJA !

221

właśnie ja mam tłustą cerę, dzięki Anette. Powiem wam też, że super działa zwykła kostka lodu. Otóż rano kiedy mamy podpuchnięte oczy warto taką kostką masować te wstrętne poduszeczki, rewelacyjnie na podpuchnięte oczka działa też plasterek ziemniaka. Dlaczego? Bo chłonie sól, a te podpuchnięte oczy to efekt spożywania zbyt dużej ilości soli. Reasumując:
- okłady i masaż kostką lodu na twarz i pod oczy (twarz ujędrni)
- plaster ziemniaczka pod oczy na poduchy

222

ja czasem używam zwykłej łyżeczki włożonej na kilka minut do zamrażalnika smile
poza tym żel ze świetlika trzymam w lodówce, choć powiem szczerze, że akurat na podpuchnięte oczy nie narzekam, ale czasem po prostu "dobudzam się" tymi lodowatymi okładami wink

223

a czekoladę, zwykłą gorzką stosowała któraś z Was jako domowy kosmetyk? smile
to musi być niebiańskie uczucie... ciekawe czy jest jakiś przepis na domową maseczkę z czekolady ... mrrr smile

224

Sól plus troche mleka (łyżka stołowa soli i mleka tyle zeby cała sól była mokra) - peeling do twarzy, nie polecam za to jesli na twarzy są ranki (wiadomo: sól) do delikatnego masowania twarzy i dekoltu. Wieksza ilosc jest dobra na dłonie, ręce:przedramiona, brzuch, piersi, do pośladków używam czegoś innego: fusów z kawy smile

225

a ja mam sprawdzoną maseczkę od bardzo wiekowej kobiety z dawnej  jugosławi , otóż tak , ścieramy
kawałek marchewki na papkę 
do tego łyżeczka miodu
1 żółtko od swojskiej kury
1 łyzka śmietany 18% lub wiecej %
rewelacja skóra jest gladka i napięta super efekt wink