Odp: Naturalne kosmetyki
A smarujecie rzęsy lub paznokcie olejkiem rycynowym? Znajoma mi poradzila, ale nie widziałam efektów. Któraś z Was zaobserwowała po jakim czasie można je dostrzec?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A smarujecie rzęsy lub paznokcie olejkiem rycynowym? Znajoma mi poradzila, ale nie widziałam efektów. Któraś z Was zaobserwowała po jakim czasie można je dostrzec?
ja smarowałam,ale bez powalających efektów, potem przestalam i teraz smaruję od przypadku do przypadku
w miarę regularnie stosuje tylko olej kokosowy na włosy
[quote=niechcemisie]A smarujecie rzęsy lub paznokcie olejkiem rycynowym? Znajoma mi poradzila, ale nie widziałam efektów. Któraś z Was zaobserwowała po jakim czasie można je dostrzec?[/quote]
Używam, efekty są, zwłaszcza na włosach. Rzęsy mnie denerwują, bo rano mam posklejane. Dla mnie bardzo dobra kuracja, niestety długotrwała i wymagająca systematyczności.
Maseczka na naturalny demakijaż:
- Peeling i żel do mycia twarzy w jednym: Trzy łyżki płatków owsianych zalej pięcioma łyżkami wrzątku. Kiedy ostygną i napęcznieją, używaj ich do mycia twarzy. Masuj płatkami skórę, a potem dokładnie ją spłucz.
- Zamiast toniku: Do 15 łyżek przegotowanej wody wciśnij sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Otrzymanym płynem przemyj skórę twarzy. Ma on kwaśny odczyn i zawiera złuszczające kwasy owocowe. Płyn, który pozostanie, przechowuj w lodówce.
Upiększajace maseczki poprawiające koloryt cery :
- Przyciemniająca: Średniej wielkości marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do niej kilka kropel oliwy z oliwek, wymieszaj i nałóż papkę na twarz na 15 minut. Potem spłucz maseczkę ciepłą wodą i przetrzyj twarz tonikiem.
- Rozświetlająca: Miąższ średniej wielkości pomidora (bez pestek) dodaj do połowy cytryny obranej uprzednio ze skórki. Zmiksuj wszystko blenderem. Papkę nałóż na oczyszczoną skórę twarzy. Po 10-15 minutach zmyj ją naparem z rumianku i nałóż krem nawilżający.
Zapobiegające przetłuszczaniu się cery:
- Oczyszczająca: Cztery łyżki drożdży piwnych i łyżeczkę miodu włóż do miseczki. Dodaj tyle wody destylowanej, by uzyskać konsystencję dość gęstej papki. Nałóż na oczyszczoną tonikiem twarz. Trzymaj 10-15 minut, po czym starannie przemyj twarz letnią wodą.
- Ściągająca: Świeżo ubite białko jajka kurzego nałóż na skórę. Pozostaw, aż białko zaschnie. Zmyj wodą i przetrzyj skórę tonikiem.
- Złuszczająca: Duże kwaśne jabłko umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj dwie łyżki miodu oraz dwie łyżki płatków owsianych. Wymieszaj i połóż na twarz. Pozostaw na 10-15 minut.
Głęboko odżywiające skórę:
- Wzmacniająca: Ugotuj ziemniak bez soli. Rozgnieć go widelcem i dodaj łyżkę pełnotłustego mleka. Papkę rozsmaruj na twarzy. Po 20 minutach zmyj ją letnią wodą.
- Regenerująca: Do trzech łyżek twarożku homogenizowanego dodaj łyżkę miodu, żółtko i łyżeczkę soku z cytryny. Nałóż warstwę maseczki na twarz i dekolt. Odczekaj 30 minut. Wacikiem nasączonym mlekiem zmyj maseczkę. Spryskaj skórę wodą i osusz ręcznikiem.
- Odmładzająca: Zmiksuj na gładką masę banan i awokado (bez skórki i pestki). Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego i witaminę E wyciśniętą z kapsułki. Wymieszaj. Maseczkę nałóż na 10-15 minut.
Wszystkie maseczki sa sprawdzone przeze mnie i moja mamę. Polecam:)
ale wy macie fajne pomysły, jejku, z porad w/w to stosuję:
- najczęściej sok z cytryny zamiast tonika,
- jak obieram ogórka to zawsze skórką smaruję szyją bo bardzo nawilża.
- latem jak się poparzę od słońca to smaruję czerwoną skórę smietaną lub jogurtem
- na suche usta stosuję miód
reszta to chemia w czystej postaci:)
świetny pomysł z tym cytrusowym tonikiem, bo mnie się właśnie skończył... wczoraj wyrzuciłam buteleczkę
ja uwielbiam przecierać ręce i twarz skórką z ogórka - moja Mama mnie tego nauczyła, taki zabieg wspaniale odświeża cerę, szczególnie latem!
MASECZKA;odświeżająca;dojrzałego pomidora sparz wrzątkiem,ściągnij skórkę,rozdrobnij go widelcem.Papkę wymieszaj złeżeczką mąki ziemniaczanej,nałóż na twarz na10 minut.a potem spłucz dokładnie letnią wodą.
Maseczka na dłonie '3 łyżki zmielonych otrąb zmieszaj ze słodką śmietaną.Papkę nałóz na dłonie na 30 minut
Maseczka oczyszczająca; 1 łyżka gęstego jogurtu wymieszaj z łyżeczką mąki. Papkę nałóż na twarz,poczekaj,aż zaschnie i zmyj
MASECZKA;odświeżająca;dojrzałego pomidora sparz wrzątkiem,ściągnij skórkę,rozdrobnij go widelcem.Papkę wymieszaj łyżeczką mąki ziemniaczanej,nałóż na twarz na10 minut.a potem spłucz dokładnie letnią wodą.
Maseczka na dłonie '3 łyżki zmielonych otrąb zmieszaj ze słodką śmietaną.Papkę nałóz na dłonie na 30 minut
Maseczka oczyszczająca; 1 łyżka gęstego jogurtu wymieszaj z łyżeczką mąki. Papkę nałóż na twarz,poczekaj,aż zaschnie i zmyj
Zimą moje włosy stają się suche i zniszczone przez czapkę. Jeśli przestają się błyszczeć i tracą blask to dla mnie znak że muszę zastosować odżywczą maseczkę na włosy. Maseczka jest prosta do wykonania. Należy ubić dwa jajka z trzema łyżkami oliwy z oliwek. Pokrywam tą miksturą swoje włosy od nasady po końce i zawijam ręcznikiem. Pozostawiam bez spłukiwania na co najmniej pół godziny, potem myję głowę szamponem i spłukuje ją dokładnie. Jajka i oliwa posiadają wiele wartościowych i cennych składników odżywczych. Taki duet to zdrowie i cenne minerały dla urody. :-)
a ja właśnie w ramach stosowania kosmetyków naturalnych popijam wodę mineralną z sokiem z dzikiej róży - bogactwo witaminy C sprawia, że po kilku dniach takiej kuracji moja cera staje się świeższa i promienieje
Ciąg dalszy naturalnych maseczek z "babcinej apteki" tym razem na KUSZĄCE I ZMYSŁOWE CIAŁO
Wystarczy mieć w spiżarni miód, oliwę, kawę i sól, by zafundować skórze pielęgnacyjne kuracje. Ciało stanie się miękkie i gładkie, a naskórek odzyska blask oraz piękny, świeży koloryt.
Delikatne peelingi :
- Drobnoziarnisty: Drobno zmieloną kawę wymieszać z żelem do kąpieli. Nabrać na dłoń i wymasować ciało poczszy od nóg do tułowia i spłukać skórę wodą.
- Odżywczy: Dwie łyżki miodu wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, dodaj trzy łyżki otrąb pszennych, łyżkę soli i pół szklanki oliwy. Wmasować w skórę potem spłukać.
Kąpiele dla urody :
- Upiększająca: Do wanny wypełnionej bardzo ciepłą wodą wsypać 300 g soli morskiej, dodać szklankę śmietanki 12 proc. i dwie szklanki miodu. Zanurzyć się w wannie na 15 minut. Potem spłukać prysznicem i osuszyć ciało.
- Antycellulitowa: Cztery łyżki suszonego bluszczu zalać 1/2 l wrzącego octu winnego. Odstawić na kilka godzin. Odcedzić i wlać do kąpieli. Dodać też mozna do niej trzy-cztery czubate łyżki alg w proszku.
- Łagodząca: Filiżankę mleka w proszku wsypać do ciepłej wody. Zanurzyć się w kąpieli na 20 minut. Spłukać i delikatnie osuszyć skórę.
Odżywcze balsamy:
- Nawilżający: Pół szklanki oleju lnianego podgrzać i wmasować w skórę i pozostawić na 30 minut. Po czym otulić ciało ciepłym ręcznikiem.
- Aromatyczny: Pół kubka oliwy zmieszać z 5 kroplami olejku lawendowego i sandałowego. Wmasować w wilgotną skórę.
Powiem wam kobietki, że takie domowe maseczki działają cuda ) Nawet najdroższe kosmetyki nie zastapią tych naturalnych. Lecz czasem ceniąc sobie wygodę / ja tez należe do tych osób / wolimy kupić w sklepie.
A teraz zadbamy o nasze włosy aby sprawić by były GĘSTE I MOCNE
Potrzebne bedą: olejek rycynowy, jajko, rzepa, cebula, cytryna... Z takich kuracji powinniśmy korzystać zwłaszcza wiosną lub jesienią, kiedy włosy tracą dobrą formę i wymagają szczególnej pielęgnacji i powtarzać je raz na 7-10 dni, jeśli kosmyki są bardzo delikatne. Zabiegi stosować tak długo, aż włosy nabiorą blasku i bedą nawilżone, zazwyczaj po miesięcznej kuracji mozna zauważyć poprawę
Płukanki na połysk i kolor:
- Dla blondynek i kobiet z rozjaśnionymi włosami: Obrać 3 duże pietruszki i zalać litrem wody. Gotować 15 minut. Umyte włosy spłukać przestudzonym wywarem, wcierając go delikatnie w skórę i włosy.
- Do matowych i szarych: 2 garści łupin cebuli zalać litrem wody i gotować 20 minut. Umyte włosy wysuszyć i wmasować w nie przestudzony wywar. Po tej kuracji zyskają piękny kolor z bursztynowym połyskiem:)
- Dla kobiet o ciemnych włosach: Czubatą łyżkę listków czarnej herbaty i suszonej szałwii zalać 2 szklankami wrzątku. Gotować 2 godz., dodać tyle wody, by jej poziom był zawsze taki sam. Przecedzić, ostudzić i naparem zmoczyć suche włosy. Głowę owinąć czepkiem foliowym oraz ciepłym ręcznikiem. Po godzinie spłukać włosy
Maseczki wzmacniające:
- Odżywcza: Pół buteleczki olejku rycynowego, żółtko, sok z połowy cytryny dokładnie wymieszać. Powinna powstać papka o konsystencji majonezu. Nałożyć ją na wilgotne włosy, wmasowując opuszkami palców i załóżyć czepek foliowy. Po 30 min. umyj włosy szamponem. Stosować 2 razy w miesiącu przez pół roku.
- Zapobiegająca wypadaniu : Zetrzeć na tarce korzeń czarnej rzepy i wyciśnąć z niej sok/ mozna w sokowirówce/ Świeżo wyciśnięty sok wetrzeć w skórę głowy i owinąć ją ręcznikiem. Po godzinie umyć głowę, bo sok z rzepy nieprzyjemnie pachnie
Ostatnio edytowany przez malgosia74 (2011-02-19 18:31:49)
Nic tak nie drażni kobiety jak zniszczone dłonie i paznokcie:) Zadbane dłonie i paznokcie to nasza wizytówka Drogie Panie
Czasami zapominamy o zakładaniu gumowych rękawiczek do prac domowych i nie smarujemy rąk kremem przez co mamy problemy z przesuszonym, zniszczonym naskórkiem dłoni. Domowe kuracje, powtarzane 1-2 razy w tygodniu, w ciągu miesiąca przywrócą im dobrą formę.
Maska z kremowej śmietany:
- Zmiękczająca i nawilżająca: Łyżeczkę śmietany 18 proc., łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soku z cytryny zmiksować na gładką masę. Nałożyć papkę na dłonie, a po kilku minutach usunąć ją namoczonym w oliwie papierowym ręcznikiem. Na natłuszczone ręce nałożyć cienkie bawełniane rękawiczki a po 10 min. spłukać dłonie letnią wodą. Można umyć ręce delikatnym mydłem by zlikwidować zapach oliwy. Po tym zabiegu dłonie staną się wyjątkowo delikatne.
Masaż olejkiem rycynowym:
- Wzmacniający paznokcie: Łyżeczkę olejku wlać do ceramicznej miseczki i włożyć do garnka z gorącą wodą. Ciepłą rycynę wcierać w paznokcie i skórki. Powtarzaać zabieg co 2-3 dni. Olejek można tez używac na zimno. Dzieki temu zabiegowi nawilżymy i wygładzimy płytki oraz poprawi się znacznie wygląd skórek.
Nacieranie naparem z kopru:
- Na cienkie, kruche płytki: Łyżkę suszonego kopru włoskiego wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku, przykryć a po zaparzeniu i przestudzeniu przecedzić. Codziennie nacieraj płytki wacikiem namoczonym w naparze. Poprawa zauważalna po ok. 3 tygodniach regularnej kuracji.
Ananasowa kąpiel:) :
- Na twarde i szorstkie skórki: W miseczce zmieszać 2 łyżki soku wyciśniętego z plastra świeżego ananasa z łyżką oliwy z oliwek i przez 15 minut moczyć paznokcie. Osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem, pozostawiając cienką ochronną warstewkę
Kleik z siemienia lnianego:
- Do słabych i łamliwych paznokci: 2 yżki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować na gęsty kleik. Przestudzić i moczyć ręce ok. 20 minut. Stosować 2 razy w tygodniu a uzyskamy wygładzone paznokcie i nawilżymy też naskórek dłoni
Te przepisy mam zgromadzone w kajeciku w starych oprawach wraz z nieśmiertelnymi poradami jeszcze mojej pra babci
Przekaże je mojej córce... ale pytanie czy przetrwaja skoro teraz młodzież idzie z postępem i jest zbyt wygodna...
Pozdrawiam Kobietki
Malgosia74 kiedy Ty masz czas to stosować???
Chociaż mam takie zasoby tajemnej wiedzy to jednak nie zawsze uciekam sie do tych porad. Często zwycięża wygodnictwo. Ale jak siedzę w domu i mam dużo czasu sięgam do tego kajecika Dziele sie z Wami tymi recepturami bo uważam że natura jest niesamowita a jej moce nieraz dają zbawienne skutki
Czasu zawsze brak Justynko Chęci są a czasu brak, tak zazwyczaj bywa
Nasze babcie i prababcie żyły w czasach gdzie musiały zajmować się gospodarstwem a jednak znajdowały chwile zeby w tzw. kole gospodyń wykonywać ulubione zajęcia A teraz wszystko napędza machina postepu
I wszystko trzeba robić szybko. ciągle się gdzieś spieszyć, ciągle gonią jakieś terminy. Wkurza mnie, że produkty w supermarketach są kasowane tak szybko, że nie nadążam z włożeniem wszystkiego do koszyka kiedy już jedzie partia następnego klienta, ale co zrobić, skoro w skanerach są urządzenia liczące ilość skasowań i jeśli będzie za mało na godzinę kasjerka dostanie reprymendę. Wkurza mnie, że wszystkie nowe światła na przejściach w moim mieście zmieniają się tak szybko, że młodzi dochodzą do 3/4 pasów, starsi do 1/3-1/2. Wszystko wszędzie szybko. Kosmetyki 3w1, żeby było szybciej. Bary szybkiej obsługi, a składniki tych potraw też były wyhodowane szybko - nawozy by sałata szybciej urosła, sterydy by zwierzęta szybciej urosły. Niedługo w drogeriach będą dostępne tylko takie maseczki, które się zmywa od razu po nałożeniu.
Polecam wszystkim maseczkę z płatków owsianych i miodu, zwłaszcza dla osób z problemami trądzikowymi. Dla mnie jest rewelacyjna.Łagodzi podrażnienia , nawilża i odżywia.
Potrzebujemy:
- 4-5 łyżek płatków owsianych (najlepsze są błyskawiczne, bo szybko miękną)
- 1 łyżkę stołową miodu
- około 5 łyżek ciepłej, przegotowanej wody, najlepiej niegazowanej mineralnej
- 1 łyżkę mleka (niekoniecznie, ale ten dodatek doskonale odżywia skórę)
Płatki mieszamy z ciepłą wodą, mlekiem, miodem.Gdy zrobi się papka nakładamy na twarz i pełny reelax....po 10 min. zmywamy ciepłą wodą...skórka jak u niemowlaczka.
Dziewczyny mam prośbę - piszcie o SWOICH SPRAWDZONYCH maseczkach czy metodach na włosy czy paznokcie. Wydaje mi się, że jedna sprawdzona maseczka jest o wiele cenniejsza niż 15 skopiowanych z gazety czy internetu.
Spójrzcie zresztą na zasady konkursu pt. [b]Twoje tajemnice naturalnego piękna[/b]:
Masz ulubioną maseczkę na twarz lub włosy, która okazała się skuteczniejsza od niejednego najdroższego kosmetyku? Podziel się z nami na forum tą wiedzą.
nie róbmy się nawzajem w jajo, przecież te rady mają nam pomóc
Ostatnio edytowany przez justyna (2011-02-15 13:41:21)
[quote=niechcemisie]...ciach...
Niedługo w drogeriach będą dostępne tylko takie maseczki, które się zmywa od razu po nałożeniu.[/quote]
masz rację
a co do maseczek, to może coś takiego - wysyłasz sms'a "mam wieczorem imprezę, chcę olśnić wszystkich swoim wyglądem, potrzebuję być piękna na g. 20.00" no i o 20.00 jesteś piękna
po co się bawić w nakładanie maseczek??
Moje Kochane.. Te receptury są pewnie nie jednemu znane , juz wysyłałam je do którejś gazety jakis czas temu i nikt mi nie zarzucał, że są skopiowane z internetu Byc może i gdzieś są... mam i postanowiłam wczoraj przygotować sobie resztę do zamieszczenia tutaj dzisiaj, po tym jak podałam parę tych pewnych, sprawdzonych do twarzy Fakt, żadna z nas nie jest w stanie tylko domowych maseczek piekności sporządzać na codzień, ale to są naprawdę dobre maseczki naturalne... Szkoda, że zostałam skrytykowana.... Nie miałam złych intencji, lubię Wasz portal i będę stałym bywalcem tutaj... Pozdrawiam
Małgosiu, wydaje mi się, że komentarz Justyny nie tyczył się akurat twojej wypowiedzi.
A tak poza tym, to nie ma chyba większego eksperta w dziedzinie maseczek na tym forum niż justyna, ha ha Tak więc ona na pierwszy rzut oka rozpozna maseczkę od przepisu, który najprawdopodobniej się nie sprawdzi. Będzie cenzura w tym temacie
Dzieki dziewczyny Bo troszke się zmartwiłam .. baaardzo Was polubiłam i to żadne lizusostwo.... Ciekawościowy portalik Cieszę się, że tutaj trafiłam
A ja krótko i w temacie:
Jedyne co mam czas stosować z naturalnych metod pielęgnacji i uważam, że warto polecić innym to miód pszczeli (co pewnie nie jest zbyt odkrywcze).
Na umytą twarz nakładam warstwę miodu, który jest zastygnięty, co oznacza, że jest w formie małych drobinek, nie leje się... Miód osiągnie taka konsystencję, jeśli jest w 100% naturalny, ze sprawdzonej pasieki, bez dodatku cukru i nie był nadmiernie rozgrzany... Wiem, bo rodzice mają pasiekę pszelarską
Maseczka to banał: nakładamy na twarz taki włśnie miód i masujemy opuszkami palców - ponieważ miód ma konsystencję peelingu cukrowego - robimy sobie naturalny peeling. Po wymasowaniu twarzy (i ust - POLECAM) pozostawiamy miodową maseczkę na twarzy. Pod wpływem ciepła skóry miód zmienia konsystencję na lejąco-lepiącą i staje się typową maseczką.
Po 10 minutach zmywam twarz, a usta oblizuję.
Cerę mam tłustą, więc taki peeling mi niestraszny, dostarczam skórze cennych składników bez dodatkowego natłuszczania jej.
Wiem, że niektórzy mogą być uczuleni na miód, więc należy uważać. Pozostałym proponuję spróbować.
Ostatnio edytowany przez aczp (2011-02-15 15:40:58)
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź