Temat: Spowiedź dzieci przed komunią
Jak sądzicie, czy jest potrzebna? Wiele dzieci się nią stresuje, a przecież nie ma poważnych grzechów na sumieniu... Czy tradycja obliguje nas do tego żeby żeby kazać dzieciom przez to przechodzić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak sądzicie, czy jest potrzebna? Wiele dzieci się nią stresuje, a przecież nie ma poważnych grzechów na sumieniu... Czy tradycja obliguje nas do tego żeby żeby kazać dzieciom przez to przechodzić?
W Niemczech gdzie mieszka moja kuzynka, w ogóle nie ma czegoś takiego jak spowiedź indywidualna. Jest spowiedź powszechna na mszy i to wystarczy. Ale u nas widocznie kościół ma taką pozycję że może sobie robić co chce...
Na szczęście ja już nie muszę nawet chodzić do kościoła, a znajome dzieci w większości też tam bywają od święta:) Wiadomo, że spowiedź też odklepują, bo im ktoś każe, nikt się w to nie wczuwa.
Jakie te dzieci mają grzechy...? Śmiech na sali z tą spowiedzia....
Spowiedź przed Pierwszą Komunią Święta zwykle odbywa się w dzień przed uroczystością. I myślę, że jest potrzebna chociaż dla dzieci bardzo stresująca, jak wszystko nowe. Ale później dzieci się z nią oswajają i chodzą bardzo chętnie, przynajmniej u mnie tak było.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź