Temat: Picie kawy a Parkinson
Naukowcy udowodnili, że picie kawy może mieć hamujący wpływ na rozwój choroby Parkinsona i ogranicza ryzyko zachorowania.
Badanie "Association of Coffee Consumption and Prediagnostic Caffeine Metabolites With Incident Parkinson Disease in a Population-Based Cohort" wykazało, że 25 % pijących kawę miało o 40 % niższe ryzyko zachorowania. Chodzi oczywiście o kawę zawierającą kofeinę.
Przez 13 lat badano 184 024 osoby. Mierzono przy tym stężenie we krwi trzech substancji:
- kofeiny,
- paraksantyny (psychoaktywny stymulant o aktywności podobnej do kofeiny),
- teofiliny (związek chemiczny występujący w ziarnach kakao i liściach herbaty).
Choroba Parkinsona prowadzi do spadku poziomu dopaminy w mózgu, a kofeina oddziałuje na jej przepływ. Może dzięki temu chronić mózg przed chorobą.