Temat: Jak wykorzystać sok po kiszonych ogórkach!
Woda po ogórkach kiszonych można wykorzystać do zup, sosów i mięs.
Można dodać ją do żurku, barszczu, szczawiowej czy niektórych zup kremów, jeśli chcemy je lekko zakwasić. Stanowi też bazę dla pysznego chłodnika ogórkowego. Można go także pić. Woda z kiszonych ogórków wpływa na pracę jelit i na wątrobę, ponieważ ma właściwości detoksykacyjne. Sok z kiszonych ogórków może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, co może wpłynąć na poprawę funkcjonowania wątroby. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel. Wykazuje także działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne.