Temat: bankowanie krwi pępowinowej?
Czy ktoś ma zamiar przechowywać krew pępowinową (ze względu na zawartość komórek macierzystych) w banku? Co o tym sądzcie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś ma zamiar przechowywać krew pępowinową (ze względu na zawartość komórek macierzystych) w banku? Co o tym sądzcie?
Żałuję, ze jak rodziłam córkę, nie było takiej możliwośći. Medycyna coraz szybciej się rozwija, może to w przyszłości pomóc.
Jestem jak najbardziej za, może w przyszłości pomóc, medycyna roi duże postępy
Lepiej to zrobić, niż po latach w brodę pluć.
Nowa rzecz, ale chyba mało osób na to jeszcze się decyduje.
Mało, mało, ale z tego co czytam informacje w sieci, to jednak bankowanie wydaje się byc naprawdę warte uwagi - właśnie ze względu na możliwość wykorzystania pobranych komórek macierzystych do późniejszego leczenia chorób ostrych, nowotworów i białaczek.
P.S za czasu mojej ciąży opcji nie było, dzisiaj natomiast na pewno gdybym miała taką szansę to bym ją wykorzystała.
Ja też bym się zdecydowała, bo nie wiadomo, co będzie w przyszłości, a jeśli to może pomóc to trzeba skorzystać z takiej opcji.
To chyba zbytnia zapobiegliwość, większość osób i tak z tego nie skorzysta.
Pierwsze słyszę, pewnie składować taką krew można, tylko ona kiedyś się chyb przeterminuje:)
Bankowanie krwi pępowinowej to proces, który następuje już po urodzeniu dziecka. Z odciętej pępowiny pobiera się wówczas krew, która transportowana jest do wybranego banku krwi. Procedurę wykonuje najczęściej położna odbierająca poród.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź