1

Temat: Grzane wino na zimne wieczory

A Wy jak robicie grzane piwo ?
Co dodajecie ?

2

Odp: Grzane wino na zimne wieczory

Wino, czy piwo? Bo tytuł wątku jest o winie, a treść o piwie. Piwa grzanego nie lubię, choć moja przyjaciółka lubi i zawsze dodaje kilka suszonych goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, łyżkę płynnego miodu i plaster pomarańczy. Pachnie obłędnie, ale smak mi nie odpowiada. A grzane wino lubię, ale nie potrafię przyrządzić sama takiego pysznego, więc kupuję gotowy grzaniec i tylko podgrzewam wink Właśnie wczoraj zakupiłam butelkę, bo się przeziębiłam i chciałam się rozgrzać. Wypiłam jeden kubek, od razu po nim zasnęłam, a dziś obudziłam się już z mniejszym katarem smile

3

Na taką pogodę nie ma to jak grzane winko z dodatkiem imbiru:)

4

Ja takiego wina bardzo nie lubię popijać

5

No wlasnie sama polecam własnoręcznie zrobione wino.A nie grzańce galicyjskie

Dodajcie"
wino
cukier ( najlepiej trzcinowy)
cynamon
goździki
pomarańczę
miód
skórke pomarańczową
skórkę cytrynową

Mega dobre!!!!!!!!!!!

6

Piwa grzanego nie lubię, ale często do wina dodawałam nektar tymbarka z czarnej porzeczki i podgrzewałam...pycha

7

Ja tam uwielbiam grzaniec galicyjski, zwłaszcza ten bezalkoholowy.

8

Ja jestem fanką czerwonego wina Mogen David Concord - jest pyszne na zimno i na gorąco, a kosztuje tylko ok. 20 zł!

9

Grzanego piwa nie lubię. Za to grzane wino jest pyszne, chociaż sezon już się trochę kończy na szczęście tongue Dodaję goździki, laski cynamonu, anyż i trochę miodu.

10

Takie grzane wino w zimowy wieczór to rewelacyjne rozwiązanie. Szczególnie, jak jest w nim dużo przypraw i miodu. Rewelacja, aż mam na takie smaka.

11

Oj Basiunia, ja też big_smile Dostałam od koleżanki gliniane garnuszki do grzańca i czekają na chwilę, kiedy odstawie leki, które akurat muszę brać i przez które nie mogę pić alkoholu hmm

12

Cynamon, imbir, goździki, miód

13

Teraz to raczej pora na napoje chłodzące, ale do grzańca zawsze dodawałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczy (oprócz tradycyjnych goździków, miodu czy cynamonu).

14

A gdzie podgrzewacie wino? Na kuchence czy w mikrofalówce?

15

Mikrofalówkę oddaj wrogowi... A najpierw poczytaj jak działa i jak szkodzi zdrowiu, żebyś wiedziała, co go czeka....

16

Ja nawet teraz jak jest zimniejszy wieczór to lubię sobie winko podgrzać:) Oczywiście na kuchence:)

17

Dla mnie przygoda z winem grzanym zaczeła się w Niemczech jak byłam w czasie Świat Bożego narodzenia na jarmarku. Fantastyczna sprawa i smak takiego wina. smile))

18

ja dodaje miód, gożdziki, cynamon, kardamon i trochę imbiru

19

A ja lubię dodać do wina trochę soku porzeczkowego albo z czarnego bzu, bo daje lepszy efekt rozgrzewania:)

20

Mniam, spróbuję z tymi sokami smile Uwielbiam grzane wino. Wieczór z ciepłym garnuszkiem aromatycznego napoju, przy dobrym filmie i pod ciepłym nakryciem, jest jak rytuał przyjemności.

21

oooooooo zapomniałam, że istnieje grzane wino !

22

Są takie gotowe piramidki przypraw ktore wrzuca sie do grzanego wina, moim zdaniem bardzo dobre smile

23

Ja lubię grzaniec, ale zwykły, korzenny, bo te smakowe są takie sobie

24

Uwielbiam zapach goździków! Takie wino pijam nawet w lato.

25

bardzo dobry pomysl