Temat: Nietypowy zawód dla kobiet?
Jaki waszym zdaniem jest najbardziej nietypowy zawód wykonywany przez kobiety? Czy w ogóle istnieje coś takiego? Osobiście nigdy nie widziałam pani spawaczki i pani górniczki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaki waszym zdaniem jest najbardziej nietypowy zawód wykonywany przez kobiety? Czy w ogóle istnieje coś takiego? Osobiście nigdy nie widziałam pani spawaczki i pani górniczki
hmm, no ja czasem przeglądam strony ol] czy nierdzewnych kolanach. Ale żeby jakoś zawodowo się z tym wiązać to chyba nie bardzo
Po spawaniu acetylenem została mi blizna Nie mogłabym być spawaczem, ręce się trzęsą
Ogólnie to większość kobiet chyba po prostu nie lubi brudnej roboty. No może poza paniami wojskowymi
W dzisiejszych czasach kobiety odnajdują się w zasadzie w każdej branży.znalazłam fajny artykuł o kobietach pracujących w branży motoryzacyjnej, przeczytajcie sobie.
A słyszeliście może o Truck Girl ? Jest taka Polka, która jest zawodowym kierowcą ciężarówek i nagrywa swojego vloga na Youtube
Nie ma chyba już takiego zawodu, którego kobieta nie mogłaby wykonywać.
Kobiety na kopalni - to we mnie zbudza podziw. A tak to kobiety prowadzące ciężarówki faktycznie chyba nieczęsto się spotyka.
moja ciocia jest brukarzem, więc też nietypowo
[quote=DannaM]moja ciocia jest brukarzem, więc też nietypowo[/quote]
O takiej kobiecej pracy jeszcze nie słyszałam
To chyba brukarką raczej?
Wielkie dzięki za sprawdzone info Myślę, że z całą pewnością mi się przydadzą te informacje
Nie ma chyba już takiego zawodu, którego kobieta nie mogłaby wykonywać.
Kiedyś kobiecie nie wolno było wykonywać zawodu pilarza ze względu na drgania. Uprawnienia mogła zdobyć, obsługiwać piły nie mogła. Nie wiem, jak jest teraz. Nie mogę w sieci znaleźć nic świeżego i wiarygodnego.
Poza tym są jeszcze ograniczenia związane z ciążą i karmieniem piersią, o których mówi Rozporządzenie RM z 3 kwietnia 2017 r. w sprawie wykazu prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet w ciąży lub karmiących dziecko piersią (, ale to wiadomo, że dotyczą tylko tego szczególnego okresu.
Niektóre stanowiska pracy wcześniej były zakazane ogólnie kobietom, ale teraz zakaz obejmuje tylko te w ciąży i karmiące.
O zmianie można przeczytać np. tutaj:
Spawaczki też nie znam żadnej, więc to może być właśnie ten zawód. Słyszałam, że podobno się zdarzają, ale też nie spotkałam się z żadną kobietą, która pracowałaby na budowie albo była jakimś hydraulikiem czy wykończeniowcem. No i niestety, jak przeglądam oferty pracy do Holandii to same takie znajduję A myślałam, że jakoś się tam załapię.
Ciągle jak widzę kobietę za kółkiem tira to się dziwię... Robota ciężka, w brudzie, śpi się byle jak w trasie... To zawód jednak dla facetów...
A kobieta mechanik? Podobne ma warunki pracy..
Pilot to zawód ciągle mało obsadzony kobietami
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź