Odp: co zamiast masła?
Ja lubię masło - mimo wszystko  żadnych zastępników.... kanapka by mi nie smakowała bez tej odrobinki przyjemności
 żadnych zastępników.... kanapka by mi nie smakowała bez tej odrobinki przyjemności 
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja lubię masło - mimo wszystko  żadnych zastępników.... kanapka by mi nie smakowała bez tej odrobinki przyjemności
 żadnych zastępników.... kanapka by mi nie smakowała bez tej odrobinki przyjemności 
Margaryna z omega 3
Do smarowania może niekoniecznie ale do kilku innych rzeczy w kuchni możesz wykorzystać masło ghee.
Ja nie lubię margaryny. Z dwojga złego wolę masło.
Ja wg nie jem masła i się przyzwyczaiłam, da się 
Ostatnio edytowany przez klira (2018-05-18 16:28:36)
Pasta z awokado, pyszna:)
Dla mnie i masło i awokado jest za mdłe. Czasem używam do smarowania sosu czosnkowego
A ja lubię margarynę roślinną Ramę lub jakąś z oliwą z oliwek 
awokado 
Ja zamiast masła smaruje serek śmietankowy .
Serek śmietankowy nie jest też taki zdrowy... I często one nie mają zbyt dobrego składu.
Różnie, to zależy od tego, z czym będzie kanapka  Jeśli na słono, to smaruję ją avocado. Jeśli zaś na słodko, to wybieram olej kokosowy, można dostać taki tłoczony na zimno.  Sprawdza się też do smażenia
 Jeśli na słono, to smaruję ją avocado. Jeśli zaś na słodko, to wybieram olej kokosowy, można dostać taki tłoczony na zimno.  Sprawdza się też do smażenia 
Ostatnio edytowany przez antonowka (2016-10-06 14:21:13)
a słyszeliście o czymś takim jak odtłuszczony sos maślany? To jeden z zamienników tak zwany zdrowy tłuszcz. Są i inne zamienniki tłuszczowe i oczywiście najbardziej teraz na czasie olej kokosowy.
Margaryna niezdrowa, a od masła wcale nie tyje się. Aczkolwiek ja bardzo mało masła jem, bo w ogóle mało jem typowych kanapek.
A czego używacie do smażenia? Zawsze mi się wydawało, że dobra jest oliwa, ale niedawno dowiedziałam się, że do smażenia o wiele lepszy jest olej rzepakowy. Nie mówiąc o tym, że też tańszy niż oliwa.
Na pewno margaryna jest dobry rozwiązaniem. Masło nie wspomaga obniżania cholesterolu w żaden sposób, więc dobrze zrobić zmianę 
ja zamiast masła używam takie serki śmietankowe typu Almette
Moze oliwa? Moja mama zawsze używała oliwy i było całkiem spoko. Ale ja sama nie gotuje więc nie mam też dużego doświadczenia. Najczęściej zamawiam jedzenie z Margaret z Wrocławia. Zawsze mają pyszne jedzonko takie świeże.
wszelakie pasty warzywne się pewnie nadadzą...
Ja zamiast masła używam serków naturalnych oraz ziołowych typu Almette, Bieluchy itd  Idzie się przyzwyczaić.
 Idzie się przyzwyczaić.
> rusalka napisał/a:
> Witam, czego używacie zamiast masła? a może jednak masło? ja raczej chciałabym zrezygnować z tłuszczu, bo planuje zrzucić kilka kilogramów. Popowiedzcie. A możne różnie w zależności od składników kanapki? Podobno do ryby wędzonej jest dobry chrzan cienko posmarowany na pieczywie.
 margaryny
najczęściej awokado, ewentualnie pasty z dodatkiem warzyw, ryb, mięsa drobiowego
Masełko takie pyszne, trudno je czymś zastąpić  No, ale wiadomo, jest mega kaloryczne... najczęściej używam jakiś past warzywnych, np z ciecierzycy, fasoli, czasem też hummus
 No, ale wiadomo, jest mega kaloryczne... najczęściej używam jakiś past warzywnych, np z ciecierzycy, fasoli, czasem też hummus 
Chcecie ciekawą metodę? przelejcie oliwę z oliwek do pojemnika z atomizerem i spryskajcie pieczywo. Działa jak masło, tylko jest o wiele zdrowsze. 
Polecam twarożek rozsmarowany na kromce i posypany przyprawami typu zioła prowansalskie czy suszony koperek 
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź