Temat: Ciasta bez użycia miksera..
Moi domownicy uwielbiają ciasta,,a zepsuł mi się mikser..macie może jakieś pomysły na ciasto bez użycia miksera?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moi domownicy uwielbiają ciasta,,a zepsuł mi się mikser..macie może jakieś pomysły na ciasto bez użycia miksera?
Jabłecznik, bez użycia miksera. [url]http://mattkapolka.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?300981[/url] Bardzo smaczne ciasto.
O! Ja nie dawałam nigdy proszku do pieczenia. Jak się doda na wierzch masło to ta skórka jest taka chrupiąca, przepyszna.
Robiłam już kiedyś takie ciasto i też nie dawałam proszku do pieczenia..a dawałam własnie masło na wierzch..
nigdy tej szarlotki sypanej nie robiłam ale kusi mnie,dobra jest?
Trochę dziwna. Po pierwsze konsumuje się ją na ciepło i faktycznie, o niebo lepiej wtedy smakuje, po drugie rozlatuje się, więc cudownego efektu na talerzu nie będzie, ale w smaku jest ok. Zobaczyłam ją po raz pierwszy w "Dzień dobry tvn" i stamtąd zgarnęłam przepis. Nie wyglądala zbyt ładnie, ale skusiłam się łatwością przygotowania. Mój chłopak ją uwielbia.
Niestety zawsze miksera używam, no chyba że zrobisz szarlotkę:)
Ciacha kruche, na przykład bajaderka.
Podaję przepis:
50 dkg mąki
25 dkg masła/margaryny
20 dkg pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
łyżka kakao, rum, bakalie, szklanka mleka, 5 łyżek marmolady lub dżemu
Zagniatamy ciasto kruche (gdyby ktoś nie wiedział to najpierw sieka się na stolnicy tłuszcz z mąką, a potem dodaje resztę i zagniata możliwie jak najkrócej, bo inaczej może wyjść twarde). Pieczemy z tego dwa placki (przez jakieś 25 min., po takim cieście to widać kiedy wyjąć). Jedno z ciast kruszymy i mieszamy ze składnikami na nadzienie. Ma wyjść z tego taka gęsta masa, którą nakładamy na drugie ciasto.
Wierzch można ozdobić.
Równie dobrze zamiast dwóch placków możemy upiec jeden i z całości zrobić nadzienie, z którego formujemy kulki i obtaczamy je w siekanych orzechach lub wiórkach kokosowych albo oblewamy czekoladą - te popularne "kartofelki" lub "ziemniaczki", które w cukierniach robi się z resztek, a w domu z pełnowartościowego ciasta
Co do składników na nadzienie można kombinować jak się chce, bo ja daję dużo więcej kakao, i dużo dżemów o różnych smakach.
Skorzystam z przepisu.
[quote=niechcemisie]Ciacha kruche, na przykład bajaderka.
Podaję przepis:
50 dkg mąki
25 dkg masła/margaryny
20 dkg pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
łyżka kakao, rum, bakalie, szklanka mleka, 5 łyżek marmolady lub dżemu
Zagniatamy ciasto kruche (gdyby ktoś nie wiedział to najpierw sieka się na stolnicy tłuszcz z mąką, a potem dodaje resztę i zagniata możliwie jak najkrócej, bo inaczej może wyjść twarde). Pieczemy z tego dwa placki (przez jakieś 25 min., po takim cieście to widać kiedy wyjąć). Jedno z ciast kruszymy i mieszamy ze składnikami na nadzienie. Ma wyjść z tego taka gęsta masa, którą nakładamy na drugie ciasto.
Wierzch można ozdobić.
Równie dobrze zamiast dwóch placków możemy upiec jeden i z całości zrobić nadzienie, z którego formujemy kulki i obtaczamy je w siekanych orzechach lub wiórkach kokosowych albo oblewamy czekoladą - te popularne "kartofelki" lub "ziemniaczki", które w cukierniach robi się z resztek, a w domu z pełnowartościowego ciasta
Co do składników na nadzienie można kombinować jak się chce, bo ja daję dużo więcej kakao, i dużo dżemów o różnych smakach.[/quote]
Ptasie mleczko
2 galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wody,ma trochę zgęstnieć .
W pojemniku 1 duży naturalny jogurt łyżką mieszam z galaretką i przelewam do tortownicy ,można dodać np brzoskwinie pokrojone w kostkę ,polecam:)
ciasta na bazie kruchego ciasta jabłeczniki, tarty owocowe
Kaszowe mojej mamy
Przygotowujemy na brytfance herbatniki tak aby zakryły dno.
1litr mleka
1masło roślinne
1szklanka cukru
Gotujemy to wszystko. Aż do zagotowania mleka. Następnie dodajemy 1 szklankę wiórek kokosowych i powoli wsypujemy 1szklankę kaszy manny błyskawicznej. Całość energicznie mieszamy. Gdy lekko zgęstnieje połowę tej masy wylewamy do brytfanki na herbatniki. Kładziemy na to drugą warstwę herbatników i zalewamy pozostałą masą. BEZ PIECZENIA. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy ostygnie wstawiamy jeszcze na trochę do lodówki żeby zastygła masa.
Można jeść - jest pyszne
Ja jeszcze kombinuję do tego jakąś polewę czekoladową albo posypuję orzechami zmielonymi
Fajne przepisy, kiedyś na pewno wypróbuję. Bardzo lubię ciasta, ale chwilowo nie mam dostępu do piekarnika. Znacie jakieś dobre cukiernie, w których można zamówić wypieki dobrej jakości?
Jeśli dużo pieczecie, to polecam Wam dziewczęta sprawdzić bardzo dobre produkty do pieczenia
Polecam ciasto stefania z kaszy manny na herbatnikach. Pyszne jest a można zrobić je jeszcze w wersji bez kakao z owocami i galaretką na górze ale to już taka letnia wersja
Ostatnio edytowany przez Joanna Natalia (2018-01-05 20:38:30)
Kiedyś wszystkie ciasta robiono bez użycia miksera Nawet torty
No niby tak, ale nie te czasy
Trochę chęci i siły wystarczy, a mikser nie będzie potrzebny
No niby tak. Jak nie miałam przez ok pół roku piekarnika to i tak nie zrezygnowałam z ciast- robiłam ciasta na zimno
Wiadomo, potrzeba matką wynalazków;) Albo można kupić gotowe ciasto, niekoniecznie z cukierni, bo coraz więcej osób prywatnie świadczy takie usługi i wtedy wcale nie trzeba kupować piekarnika;)
Ale ja lubię piec
Można kupić mały piekarnik taki na prąd jak były kiedyś prodiże, bo nadal są dostępne, oczywiście nie są tak trwałe... moja babcia przez 30 lat miała jeden, a teraz już nowy, jak tamten PRL-owski się zepsuł
Postanowiłam że wypróbuję trochę przepisów na ciasta na zimno. Robiłam m.in, snickersa, rafaello na krakersach, cappucino na biszkoptach, jakieś kokosowe z dżemem z czarnych porzeczek, sernik gotowany, ciasto z kaszą manną
na prawde nie można zrobić ciasta bez miksera?
a Twoja prababcia miała mikser?
lyzka , widelec ubijaczka do bialek
Jak mi się zepsuł mikser to stawiałam przez kilka dni męża z trzepaczka i działał jak to cudowne urządzenie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź