Czy przygotowując makaron dodajecie do wody olej lub przelewacie go zimną wodą po ugotowaniu? „Mamma mia!” wykrzyknąłby mieszkaniec znad Tybru. Tym razem to nie mogło się zdarzyć, ponieważ warsztaty „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie” poprowadził sam Marco Ghia.
Wielkie gotowanie miało miejsce w warszawskim SOHO Factory, w Akademii Kulinarnej Whirpool. Obecni na wydarzeniu dziennikarze oraz blogerzy, jak w prawdziwej licznej włoskiej rodzinie, zakasali rękawy i pod okiem mistrza Marco Ghia razem gotowali najlepszy makaron… ale nie tylko!
Oprócz przygotowania spaghetti z Bottarga di Muggine z czosnkiem i pietruszką czy lasagne z jagnięciną i tymiankiem, uczestnicy spotkania dowiedzieli się jak przyrządzić panna cottę z sosem cytrynowym oraz tiramisu z karmelizowaną wiśnią… Czy już jesteście głodni? Nic dziwnego! Włoska kuchnia ma niepowtarzalny smak, szczególnie gdy do jej przyrządzania używamy najwyższej jakości produktów. Makarony oraz sosy marki Barilla oparte są na tradycyjnych włoskich recepturach. Produkowane lokalnie od ponad 135 lat, dziś trafiają na rodzinne stoły na całym świecie.
„Prawdziwie włoski makaron to produkt najwyższej jakości, złożony jedynie z pszenicy durum i wody. Poznacie go po tym, że jest zawsze al dente, nie skleja się, nie łamie, a woda po gotowaniu jest przejrzysta!” – jak powiedział Marco Ghia, mistrz kulinarny – demonstrując przygotowanie typowo włoskich dań makaronowych: Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale oraz Bavette ze świeżym Pesto Genovese z ziemniaczkami i zielonym groszkiem.
Po prawdziwym włoskim gotowaniu z Barilla nikt już nie pomyśli o przelewaniu makaronu zimną wodą lub dodawaniu oleju do gotowania, żeby się nie sklejał. Dlaczego? Dobry makaron po prostu tego nie potrzebuje.