Fondue na letni wieczór

29 sierpnia 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Długie letnie wieczory sprzyjają biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Warto wykorzystać ten czas na przyjemności i zaprosić przyjaciół na taras, werandę lub balkon. Na takie spotkanie idealne jest fondue – potrawa  jedzona z jednego naczynia. Sposób podania tego dania integruje gości, którzy zgromadzeni wokół wspólnego naczynia łączą rozkosze podniebienia z radością kulinarnej zabawy.

Nazwa tej potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. – Aby wykonać fondue potrzebujemy specjalnego rondla lub naczynia do fondue, które można zakupić choćby w Internecie. Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Ser nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej użyć szwajcarskiego lub holenderskiego. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Podczas przyrządzania ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Uważajmy, aby nie była zbyt niska, gdyż ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki. Potrawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, np. warzywami i owocami. Ciekawie smakuje w połączeniu z truskawkami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Serowe Fondue:  

Składniki:

  • 200 g sera Gouda MSM MOŃKI
  • 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego w bloku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

file1409301201



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...