Owoce morza – jak jeść, kupować i przechowywać

5 października 2011,
dodał: p
Artykuł zewnętrzny

Owoce morza czyli po włosku „frutti di mare”, czy też po angielsku „seafood”  coraz częściej goszczą na polskich stołach. Do niedawna z owocami morza kojarzyły nam się wyłącznie ryby, ale świat mórz i oceanów ma dla nas zdecydowanie większą ofertę kulinarną. Do owoców morza zalicza się skorupiaki, mięczaki,  małże, głowonogi i szkarłupnie. Do owoców morza zalicza się też wodorosty, algi i glony.

Dlaczego warto jeść owoce morza ?

Owoce morza to cenne źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (PP i B12), jodu, selenu oraz fluoru. Ponadto, zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Żelazo stanowi około 30-50% , tyle samo, ile znajduje się w  czerwonym mięsie. Skorupiaki i mięczaki to znakomite  źródłem wapnia, a ostrygi – najbogatsze źródło cynku.

Owoce morza bywają często przyczyną uczuleń. Niektóre osoby np. te cierpiące na dnę moczanową także nie powinni jeść skorupiaków i mięczaków w dużych ilościach, ponieważ zawarte w nich puryny wpływają na podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi. To samo dotyczy osób z nadciśnieniem lub będących na diecie niskosodowej, ponieważ gotuje się je w osolonej wodzie. Zazwyczaj, owoce morza gotują się krótko, co umożliwia szybkie przygotowanie posiłku. Doskonale sprawdzają się, jako przystawki i drobne przekąski, składniki sałatek, zup oraz dań głównych. Niektóre jada się na surowo (ostrygi), ale można je również zapiekać, dusić, gotować, smażyć czy faszerować.

Najbardziej popularne owoce morza

Kalmary – mają lekko gumową konsystencję. Można kupić świeże lub w proszkach. Najczęściej podaje się je z masłem i z czosnkiem, włożone ponownie do skorupek lub jako składnik innych potraw.
Langusty – występują na całym świecie w wodach przybrzeżnych. Langusty nie mają kleszczy. Ważą od 1,3 do 8 kg. Większość mięsa znajduje się w organach wewnętrznych. Można  kupić  świeże lub mrożone; gotować w wodzie lub na parze. W przeciwieństwie do innych skorupiaków, langusty nie stają się jasnoczerwone po ugotowaniu.
Homary – skorupiaki żyjące w Atlantyku i w Morzu Śródziemnym; istnieje kilka odmian. Sprzedawane są świeże lub mrożone, żywe lub ugotowane w skorupie. Żywy homar ma kolor ciemnoniebieski, po ugotowaniu staje się jasnoczerwony. Homara można gotować, gotować na parze, piec na grillu lub na ruszcie. Samica może mieć na spodniej części odwłoka jaja, w postaci czerwonej ikry.
Homarzec czyli langustynka – skorupiak występujący w Morzu Śródziemnym. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Można go gotować, smażyć albo piec. Podaje się go w całości lub obranego, z sałatkami albo potrawami z ryżu.
Krewetki – małe skorupiaki, osiągające najwyżej do 10 cm długości. Istnieje  kilka odmian. Kiedy są surowe, mają kolor bladoróżowy. Można je kupować świeże, mrożone lub w puszkach.
Małże – istnieją odmiany o twardych i miękkich skorupach. Na amerykańskim wybrzeżu Atlantyku obficie występują małże z brązowymi skorupami. Są  hodowane w niektórych wodach tropikalnych. Większe małże twardo skorupowe, o bardziej wyrazistym smaku, są używane do zup. Mniejsze je się na surowo, większe można gotować otwarte i podawać z roztopionym masłem.
Ostrygi – to mięczaki, występujące w Morzu Śródziemnym, w oceanach Atlantyckim i Spokojnym. Mają wiele odmian, różniących się wielkością i odcieniem brązu. Smakosze jedzą je prosto ze skorupki, skropione sokiem z cytryny. Olbrzymia amerykańska ostryga z Pacyfiku może osiągnąć rozmiary dwa razy większe niż odmiany europejskie.
Ośmiornic – ten ośmioramienny głowonóg występuje w klimacie umiarkowanym. Przyrządza się go w taki sam sposób, jak kalmary. Mięso ośmiornicy powinno być ubite tłuczkiem, aż utraci sprężystość. Przed przyrządzeniem, należy odciąć ssawki i końce ramion. Głowę, dłuższą niż 20 cm, zazwyczaj się odrzuca, choć można ją po oczyszczeniu nadziać poćwiartowanymi ramionami i udusić. Mniejsze okazy smaży się w całości w cieście.
Kraby– występują w Morzu Śródziemnym i w Atlantyku. Sprzedaje się je żywe w skorupie lub bez niej. Można je piec, gotować w wodzie lub na parze. W handlu występują jako mrożone i w puszkach. Podczas gotowania kraby stają się czerwone.

Jak kupować i przechowywać owoce morza ?

Wprowadzając owoce morza do swojej diety warto mieć na uwadze ich pochodzenie i termin przydatności do spożycia. Najlepsze i najwartościowsze są w dniu połowu, ale nie każdy może sobie na taki rarytas pozwolić, chociażby z racji miejsca zamieszkania. Kupujemy więc owoce morza mrożone lub w zalewach konserwowych. Jeśli uda nam się dostać żywe, należy je przechowywać nie dłużej niż 2 dni, w temperaturze 0-5 stopni C. Zamrażane przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy.

źródło: www.odzywianie.info.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.