Zielone źródło witaminy C | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zielone źródło witaminy C

20 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Czy wiesz, że zielona pietruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów? Małe, niepozorne zielone listki pietruszki dostarczą ci żelaza, wapnia, fosforu i wielu witamin (głównie C), dlatego warto wzbogacić nią potrawy, posypując nią sosy, zapiekanki, zupy czy dodając posiekane liście do past kanapkowych.

Kilka słów o dobroczynnych właściwościach pietruszki

Liście pietruszki są znacznie bogatsze niż jej korzeń i mają zdecydowanie szersze zastosowanie. Nie znalazłam również żadnego pejoratywnego ich znaczenia. Zawierają sporo witaminy  C, witaminy A oraz E, ponadto żelazo i fosfor.

Zielona pietruszka ma właściwości moczopędne i dezynfekcyjne, dlatego może być stosowana w leczeniu chorób dróg moczowych.

Napar lub wywar z liści pietruszki poprawia krążenie krwi, stąd jest pomocny w przypadkach anemii oraz w dolegliwościach wątroby. Taki napar można też stosować w dolegliwościach reumatycznych, niestrawnościach, wzdęciach, czy przy bolesnym miesiączkowaniu.

Zmiażdżone liście stosowane są przy trudno gojących się ranach, łagodzą również opuchliznę.

W celu odświeżenia oddechu zaleca się żucie liści pietruszki.

Dobrym sposobem na wzbogacenie diety w witaminy jest sporządzenie soku z liści pietruszki, do smaku warto dorzucić do sokowirówki także inne warzywa:

Liście zielonej pietruszki, seler naciowy, różne rodzaje sałat, szpinak a także pokrzywę, mniszek. Na osłodę można dodać dojrzałe jabłko.

Zastosowanie w technologii gastronomicznej

Jako przyprawa jest stosowana bardzo szeroko: do zup, sosów, potraw pieczonych i zapiekanych, duszonych, gotowanych, smażonych; do dań mięsnych, rybnych i jarskich.

 

Odmiana liściowa (tzw. ozdobna) stosowana jest również w celach dekoracyjnych, do dań garmażeryjnych.

UWAGA

Zielona pietruszka nie może być spożywania w dużych dawkach w czasie ciąży, gdyż zawarte w niej olejki eteryczne mogą powodować skurcze macicy co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia.

Duże spożycie przez dłuższy czas może być również przyczyną podrażnień przewodu pokarmowego lub nerek.

Ciekawostka:

Rzadko dziś używane powiedzenie „skrobać komuś pietruszkę” wiąże się z faktem, że warzywo to uznawane jest za afrodyzjak. Powiedzenie to stosowane jest w przypadku niezamężnych kobiet i oznacza brak powodzenia u mężczyzn lub (co gorsza) staropanieństwo.

Justyna Marszałkowska-Jakubik- dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jaką herbatę podawać dziecku?
  2. Mity na temat cholesterolu
  3. Czy powinniśmy jeść ryby?
  4. Dlaczego kobiety żyją dłużej?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Zielone źródło witaminy C

  1. avatar Gosia pisze:

    Drogie Panie – a ile to jest „duża ilość”, uwielbiam sok z zielonej pietruszki i w ciąży potrafie dziennie z tej okazji spożyć 1 pęczek z cytryną … Czy to dużo czy nie jak na kobietę w ciąży? Jak jest optymalnie?

  2. avatar pinkmause pisze:

    Z tego co mnie wiadomo chodzi o apipol, którego bogatym źródłem jest nie tyle natka ale korzeń pietruszki. Właśnie apipol w nadmiernych ilościach może być szkodliwy. Substancja może nasilać skurcze macicy, uszkodzić watrobę, serce i nerki. Widać co źródło, to inaczej :)

  3. avatar agf pisze:

    „Zielona pietruszka nie może być spożywania w dużych dawkach w czasie ciąży, gdyż zawarte w niej olejki eteryczne mogą powodować skurcze macicy co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia.”

    A to dla mnie nowość, bo mam w ciąży anemię i braki żelaza mam uzupełniać właśnie m.in. pietruszką. I dziennie jem tak 1/3 pęczka…

Dodaj komentarz