Żelazo – podstawa odporności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Żelazo – podstawa odporności

24 stycznia 2019, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu mikroelement. Jest głównym składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Żelazo  znajduje się również w enzymach i białkach odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm. Około 20% całego żelaza w naszym organizmie jest gromadzone w postaci zapasów w wątrobie, szpiku kostnym, mięśniach, śledzionie. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w trakcie ciąży, u dzieci w fazie wzrostu, u osób starszych, kobiet w wieku rozrodczym,  osób przewlekle chorych, po zabiegach operacyjnych, osób stosujących restrykcyjne diety (wegańskie, wegetariańskie).

Żelazo – objawy niedoboru

Często bagatelizujemy wysyłane przez organizm sygnały związane z niedoborem żelaza.  Tłumaczymy je stresem, przepracowaniem, niewyspaniem. Co powinno nas zaniepokoić?

– zbyt obfite miesiączki

– blada cera

– ciągłe zmęczenie, brak sił

– spadek koncentracji, trudności z pamięcią

– wypadanie włosów

– problemy z tarczycą

– zaburzenia rytmu serca

– zawroty i bóle głowy

Tych objawów nie należy ignorować. Pamiętajmy, że niedobory żelaza mogą doprowadzić w konsekwencji do groźnej dla zdrowia i życia anemii. Warto więc szybko reagować, regularnie wykonywać morfologię i zapobiegać niedoborom żelaza.

Żelazo – jak wpływa na odporność?

Każdemu z nas zależy, aby być odpornym. Skuteczna odporność zależy od kondycji wielu naszych narządów: grasicy, śledziony,węzłów chłonnych, migdałków oraz szpiku kostnego. Każdy z nas posiada odporność wrodzoną, tzw. nieswoistą i nabytą – swoistą. Podstawowym elementem odporności wrodzonej jest skóra i błony śluzowe. To naturalna bariera dla drobnoustrojów. Odporność nabyta to zdolność organizmu do uczenia się jak zwalczać powtarzające się dolegliwości.

Odpowiedni poziom żelaza jest jednym z kluczowych czynników wspierających odporność. Jest niezbędne w procesie wytwarzania białych krwinek i przeciwciał. Odpowiada też za ukrwienie i właściwe funkcjonowanie śledziony, w której znajdują się komórki odpornościowe niszczące wirusy i bakterie. Niski poziom żelaza zwiększa ryzyko częstych infekcji i przeziębień.

Żelazo – jak dbać o odpowiedni poziom?

Podstawą jest zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi dla dorosłego mężczyzny około 1 mg, dla kobiety około 1,4 mg  . Nie jest to łatwe ponieważ tylko 10% żelaza zawartego w pokarmie się przyswaja. Żeby przyswoić 1mg żelaza do organizmu należy dostarczyć aż 10 mg.

Ważne jest więc dostarczanie w pokarmach właściwego, łatwiej przyswajalnego dwuwartościowego żelaza hemowego. Znajdziemy je w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: wątróbka, polędwica wołowa, łopatka cielęca, dorsz.

W produktach pochodzenia roślinnego / fasola, biała, kasza gryczana, szpinak, buraki, płatki owsiane/ występuje trójwartościowe żelazo niehemowe, które trudniej się przyswaja w naszym organizmie.

Żeby ułatwić przyswajanie żelaza należy dietę wzbogacić w produkty zawierające witaminy z grupy B i witaminę C. Źródłem witaminy B są zielone warzywa: brokuły, zielona sałata. Witaminę tę znajdziemy również w niektórych owocach suszonych: morelach, daktylach, pestkach z dyni lub słonecznika;  pełnoziarnistych produktach zbożowych /kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe/ oraz warzywach strączkowych /soja, fasola, groch/.

Bogatym źródłem witaminy C jest również większość warzyw i owoców: ziemniaki, pomidory, zielona pietruszka, papryka, cytrusy, czarna porzeczka, truskawki.

Istotne jest, aby każdy posiłek zwierał porcję produktu zawierającego żelazo i porcję owoców lub warzyw. Należy zrezygnować  z napojów gazowanych coca-coli, kawy, czarnej herbaty. Obniżają one poziom wchłaniania żelaza. Należy pamiętać, że tylko prawidłowo zbilansowana dieta zapobiegnie problemom związanym z niedoborem żelaza w organizmie.

Jak inaczej uzupełnić niedobory żelaza?

Żelazo jest składnikiem bardzo wielu preparatów witaminowych dostępnych w aptekach. Warto sięgnąć po jak najbardziej naturalne preparaty. Te zawierające syntetyczne żelazo nie są obojętne dla zdrowia. Ponieważ wiele z nich jest dostępnych bez recepty nie należy stosować ich na własna rękę, bez konsultacji z lekarzem i  odpowiednich badań. Pamiętaj – samodzielne uzupełnianie żelaza bez potwierdzonej konieczności jest równie groźne dla zdrowia jak jego niedobór.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Żelazo – podstawa odporności

  1. avatar malinka pisze:

    To prawda, odkąd przyjmuję żelazo nie przeziębiam się tak często…

  2. avatar nadja pisze:

    Nie wiedziałam, że przyswajanie żelaza jest możliwe dzięki witaminie B…

Dodaj komentarz do malinka


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...