URODA I ZDROWIE

Zdrowe żywienie

26 września 2011, dodał: Redakcja

1. Co dla dietetyka oznacza sformułowanie „zdrowe żywienie”?

Zdrowe żywienie to regularne spożywanie takich produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi optymalnej ilości energii i składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i z odpowiednią częstotliwością.

Prawidłowe żywienie powinno warunkować utrzymanie należytej masy ciała i normalne funkcjonowanie organizmu, zapewniające pełne wykorzystanie genetycznie określonych możliwości fizycznego i umysłowego rozwoju. Dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych oraz w celu zapobiegania chorobom wynikającym z wadliwego żywienia, organizm potrzebuje stałego dostarczania związków organicznych i nieorganicznych z pożywienia zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Ilości tych związków są ściśle określone w normach żywienia i zależą od płci, wieku, okresu rozwoju i aktywności fizycznej człowieka. Swoje zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć wg powyższych kryteriów korzystając z dietetyka on-line na stronie www.lightbox.pl

2. Jaka jest rola wody w organizmie i czym grozi jej niedobór

Woda spełnia w organizmie bardzo wiele ważnych biologicznie i fizjologicznie funkcji:

  • jest głównym składnikiem organizmu – stanowi od 45% (osoby w podeszłym wieku) do 78% (noworodki) ciężaru ciała. Zawartość wody w organizmie dorosłego, nieotyłego człowieka wynosi około 60%
  • stanowi strukturalną część wszystkich komórek i tkanek,  jako rozpuszczalnik woda jest środowiskiem w którym przebiegają wszystkie procesy życiowe,
  • jest substratem (trawienie) lub produktem końcowym wielu reakcji biochemicznych.

Woda należy do niezbędnych składników pokarmowych, ponieważ zapotrzebowanie na nią przekracza możliwość wytworzenia jej w organizmie. Zapotrzebowanie to  uzależnione jest od składu diety, temperatury otoczenia, aktywności fizycznej człowieka i wynosi średnio 2,7 l dla kobiet i 3,7 l dla mężczyzn.

Niedobór wody w organizmie spowodowany ograniczonym piciem lub nadmiernymi stratami, np. w stanach chorobowych, może prowadzić do odwodnienia tkanek powodującego rozdrażnienie, bezsenność, osłabienie, zaburzenia koordynacji ruchów, zmniejszenie wydalania produktów przemiany materii (mocznik, kreatynina), prowadzące do kamicy nerkowej. Ograniczona ilość wydalanego potu doprowadza do przegrzania organizmu – hipertermii. Utrata wody ustrojowej w ilości ok. 11 %  masy ciała powoduje niewydolność nie tylko nerek, ale i krążenia, a ubytek 20 %  prowadzi do śmierci. Dlatego picie odpowiedniej ilości wody należy do kanonu zasad zdrowego odżywiania, które można znaleźć na www.lightbox.pl

3. Jak określić moment, kiedy się powinniśmy zacząć odchudzać i jak dobrać dietę

Najprostsza metodą jest obliczenie własnego wskaźnika BMI. W tym celu dzielimy swoją wagę w kg przez wzrost w m podniesiony do kwadratu. Jeżeli wynik obliczeń będzie przekraczał wartość 25 będzie to oznaczało, że mamy nadwagę, a przy wyniku powyżej 30 – otyłość.

Jedyną dietą, która może zapewnić skuteczne odchudzanie bez uszczerbku dla zdrowia i efektu jo-jo jest urozmaicona dieta tradycyjna, zapewniająca dostarczenie organizmowi  energii i  wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach, a więc proporcjach. W okresie odchudzania dieta ta musi dostarczać mniej energii niż wynosi tzw. należne zapotrzebowanie organizmu i opierać się na zasadach zdrowego żywienia. Tempo redukcji masy ciała nie powinno być wyższe niż 0,5-1,0 kg w ciągu tygodnia.

Obliczeń własnego zapotrzebowania energetycznego, a także tempa spadku masy ciała do założonej wartości, bez konsekwencji zdrowotnych i powrotu do wagi wyjściowej, można błyskawicznie dokonać, korzystając z dietetyka on-line na stronie www.lightbox.pl

4. Co znaczy dobrze zbilansowana dieta i kto powinien się tym zająć?

Właściwie zbilansowana dieta jest zestawem całodziennych posiłków, dobranych ilościowo i jakościowo w  sposób zapewniający pokrycie zapotrzebowania człowieka na energię i wszystkie składniki odżywcze, uwzględniając wiek, płeć, stan fizjologiczny i aktywność fizyczną człowieka. W prawidłowo zbilansowanej diecie nie może być deficytu ani nadmiaru energii i składników odżywczych. Ich ilość musi zapewniać utrzymanie optymalnego stanu zdrowia i stabilnej masy ciała (bez wahań w górę lub w dół).

Ułożenie prawidłowo zbilansowanej diety wymaga znajomości aktualnych norm zapotrzebowania człowieka na poszczególne składniki, zawartości składników pokarmowych w produktach spożywczych oraz zasad prawidłowego żywienia. Jest to dość szeroka wiedza i dlatego chcąc stosować prawidłowo zbilansowaną dietę najlepiej skorzystać z usług profesjonalistów: dietetyków i żywieniowców lub dietetycznych firm cateringowych takich jak LightBox, które dostarczają do domu i biur gotowe, już zbilansowane zestawy najwyższej jakości żywieniowej.

5. Dieta „szyta na miarę” czyli różne diety i kryteria ich doboru.

Aby odpowiednio dopasować dietę do naszych potrzeb, nie wystarczy ją po prostu wybrać z czasopism, które często lansują cudowne diety, pozwalające na chudnięcie w tempie np. 5 kg tygodniowo. Modne diety to diety niedoborowe, a więc niezbilansowane, mogące przynieść wiele niekorzystnych zmian w organizmie, w tym poważnych zdrowotnych. Obliczono, że już w 2003 roku na świecie znanych było około 30.000 diet. Nie łudźmy się, że nowa dieta lub/i suplementy diety pozwolą na zdrowe i trwałe, choć czasami przyjemnie schudnięcie. Gdyby tak było, nie przybywałoby co trzy lata 100 mln osób otyłych.

Żadna cudowna dieta nie pomoże, jeżeli  w sposób mądry, a więc zachowując wzorzec diety tradycyjnej, nie ograniczymy jedzenia i nie przeprosimy się z aktywnością fizyczną. Wymaga to trochę większej cierpliwości, ale efekty są trwałe i nie narażamy naszego zdrowia na uszczerbek.

Prawidłowa dieta, jeżeli ma być zdrowa i skuteczna, musi być „szyta na miarę”.

Warto więc wybrać się do specjalisty, który zbierze informacje potrzebne do opracowania takiej diety lub skorzystać z dietetyka on-line na stronie www.lightbox.pl, który obliczy indywidualne  zapotrzebowanie energetyczne, co pozwoli na dobranie odpowiedniego zestawu gotowych posiłków,  zapewniających bezpieczne odchudzanie i/lub utrzymanie wagi ciała na właściwym poziomie, a przede wszystkim zdrowie i dobrą kondycję umysłową i fizyczną. Jednocześnie istnieje możliwość regularnego monitoringu zmian wagi ciała pod okiem dietetyka firmy, z którym łatwiej będzie osiągnąć wyznaczony cel.

Dla portalu www.urodaizdrowie.pl materiał przygotował www.lightbox.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Soki warzywne
najlepiej pic sok z buraka albo sok pomidorowy z "Polskich Pomidorów" https://polskiepomidory.com.pl tłoczone na zimno...
Cera naczynkowa - jak zadbać?
Ja mam cerę naczynkową, która najbardziej polubiła:nawilżającą emulsję do mycia z Vianka, woda...
Znamiona melanocytowe - warto usuwa…
tak, jestem już po zabiegu i tak jak pisałaś laser nie boli. dobrze,...
Jak uwieść faceta, który unika kobi…
Ja nie upierałabym się przy kimś tak dziwnym... Po 30-tce i nie miał dziewczyny?...