Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie

10 maja 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

 

 

 

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

zzzz

Najdrobniejsze odchylenia w pH krwi mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby. W większości przypadków ludzie w Polsce są zakwaszeni, dlatego jest potrzeba informacji i profilaktyki o metodach odkwaszania organizmu.

Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie rozpuszczone są składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów. W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy. Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Gdy zakwaszenie organizmu rośnie (pH maleje), to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie wapnia z kości i zębów przyczyniając się do złego funkcjonowania. Przy coraz większym zakwaszeniu nie jest w stanie samoczynnie doprowadzić do równowagi. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. To doprowadza do chorób z bardzo poważnymi, nowotworowymi włącznie.

TOP 10 zasadowych produktów:

top10

Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu to: przewlekłe zmęczenie, brak energii, słaba zdolność koncentracji, lęk, niepokój, ciągłe poddenerwowanie, złe sypianie, obniżenie popędu płciowego i szybkie męczenie się. Inne symptomy to: grzybice, problemy ze skórą, objawy „skórki pomarańczowej”, zaburzenia krążenia, zimne ręce i stopy, bóle głowy, migreny, objawy przeciążenia stawów i mięśni, nadkwasota i zgaga, dolegliwości jelitowe (problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego), ciągłe powracające przeziębienia oraz wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra. Kolejne objawy są już zmianami chorobowymi. Pojawia się reumatyzm, dna moczanowa, przewlekłe bóle i dolegliwości ze strony kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych. Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.

f1

Przyczyną zakwaszenia organizmu może być bardzo wiele czynników. Najczęściej są to: złe  odżywianie, przeładowanie  posiłków substancjami zakwaszającymi, mało aktywny tryb życia, stres, nieodreagowane emocje, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, a nawet nieprzestrzeganie zegara biologicznego czyli późne kładzenie się spać itp. W większości artykułów spożywczych, które spożywamy przeważają produkty kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa i jego przetworów, ryb, jaj (zwłaszcza żółtko), cukru i słodkich deserów, kawy oraz czarnej herbaty, a w nieco mniejszym stopniu produktów zbożowych, mleka i jego przetworów.  Przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej jest jednym z pierwszych warunków przywrócenia zdrowia.

To nas zakwasza:

zakwaszają

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Źródłem pierwiastków zasadotwórczychświeże warzywa i owoce oraz soki (z wyjątkiem np. grochu, soi). W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają produktom smak kwaśny, jednak z soli kwasów łatwoutleniających takich jak kwas jabłkowy (jabłka, pomidory, śliwki) czy cytrynowy (ananasy, cytryny, pomidory), po utlenieniu pozostają kationy działajace alkalizująco. Produkty w których występują kwasy winowy (winogrona) i szczawiowy (rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe) też nie powodują zakwaszenia organizmu. Natomiast produkty w których występuje kwas benzoesowy (borówki, żurawina) działają zakwaszajaco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz sprzęgany z glicyną w wątrobie, a następnie z moczem wydalany w postaci kwasu hipurowego.  Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkaliczną, ale o wiele mniejszą niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Należy jednak pamiętać, że substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje, więc kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, warzywa strączkowe, soja, orzechy także powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych. W kuracji odkwaszającej dobrze jest pić soki z owoców i warzyw, zwłaszcza z buraków, bowiem to warzywo ma wyjątkowe właściwości alkalizujące i bardzo wspomaga eliminowanie nagromadzonych złogów. Znakomite są też soki owocowe świeżo wyciskane. Najlepiej po prostu miksować świeże owoce, chodzi bowiem o to, by zjadać także miąższ. Bardzo ważne jest też picie, ok. 2-2,5 litra wody dziennie, zdarza się bowiem, że zakwaszenie wynika tylko z powodu niedostatecznego „płukania” organizmu.

f2

Dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej proponuje przestrzegać następujących zasad: jadać z umiarem, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną, nie najadać się do syta i spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym. Poddając się terapii odkwaszającej powinno się przestrzegać jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00. Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy.

W ramach odkwaszanie przeprowadza się także łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę. Masaż odkwaszający uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Programy oczyszczania i odkwaszania prowadzą niektóre sanatoria, SPA i ośrodki odnowy biologicznej. Niezwykle ważne są również ćwiczenia gimnastyczne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Także aktywny styl życia, ruch, regularne ćwiczenia i głębokie oddychanie zwiększając dostawę tlenu – alkalizują organizm.

f4


Przeczytaj również:

 

  1. Sałatki z buraków dużo przepisów

  2. Zdrowy sok z buraków

  3. Podgrzewanie pokarmów – niezdrowy akrylamid

  4. Ty też możesz nie mieć raka!

  5. Oczyszczanie organizmu – dyskusja

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

17 komentarzy do Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie

  1. avatar Jagoda pisze:

    Ja od kilku miesięcy sie odkwaszam, najpierw piłam ten ocet jabłkowy jak ktoś tu napisał ale efekty były niewielkie, chociaz były zauważalne. Od 2 miesięcy za to piję wodę alkaliczną,i to bardzo dobrze na mnie działa i na odkwaszenie bardzo polecam

  2. avatar sonia pisze:

    Ale możemy jednak wpłynąć na to, co jemy, możemy także co jakiś czas zadbać o oczyszczenie organizmu z toksyn. Z początkiem wiosny wymyśliłam, że chcę o siebie zadbać w tym roku bardziej niż zwykle i dlatego jem więcej owoców i warzyw (ale nie nowalijek) i do tego piję dwa razy dziennie zieloną herbatę z algami, aby wspomóc oczyszczenie organizmu.

    • avatar Miś pisze:

      Ja całkowicie porzuciłem czarna herbatę na rzecz zielonej. Zwykłej liściastej bez dodatków.

  3. avatar Justyna pisze:

    Ja ostatnio kupiłam sobie taki proszek, nazywa się chyba PH balans.. Używam już miesiąc i naprawdę super się czuję. Poprawił mi się wygląd włosów, lepiej śpię i mam więcej energii. Oby tak dalej :):):)

    • avatar Maria pisze:

      Wystarczy nie jeść mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Wegetarianie nie mają problemu z zakwaszeniem organizmu.

  4. avatar kanduktor345 pisze:

    Maria pisze:
    21 grudnia 2011 o 10:54:12

    Wystarczy nie jeść mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Wegetarianie nie mają problemu z zakwaszeniem organizmu.

    ja nie jem i mam zakwaszony organizm

  5. avatar PaniKa pisze:

    Rady typu „nie stresuj się” zawsze mnie rozwalają. Ja kw dzisiejszym świecie można się nie stresować? W dodatku ja np. jestem osobą łatwo poddającą się stresowi, taka już jestem, częściowo po mamie i jest to silniejsze ode mnie, nic na to nie poradzę. Więc takie rady można o du.ę roztrzaskać :]

    • avatar Crochu pisze:

      To, że Ty nie wiesz w jaki sposób skutecznie neutralizować stres, nie oznacza, iż jest to niemożliwe ;) Gadasz, że nic na to nie poradzisz. Kiedykolwiek próbowałaś? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco to to oznacza, że się poddałaś. Wiesz natomiast kto jest zwycięzcą? Ten kto wstaje po porażkach. Ale lepiej usiąść na kanapie i płakać nad swoim losem.

  6. avatar madzia pisze:

    Bardzo niezdrowe jedzenie, choć większość ludzi tak się odżywia

  7. avatar Margaretkaw pisze:

    Świetny artykuł. Muszę o tym pomyśleć zanim będzie za późno…

  8. avatar Kizia Mizia pisze:

    Skaza moczanowa – strasznie dołująca choroba, nie można jeść wielu rzeczy, pić alkoholu itp, a to wszystko przez niewłaściwą dietę!

  9. avatar Maria pisze:

    Ja odkwaszam organizm octem jabłkowym własnej produkcji ,najwyżej kupionym w sklepie z ekologiczną żywnoscia.
    Na czczo łyzeczka octu na szklankę wody .

  10. avatar Janina pisze:

    Ja ostatnio kupiłam książkę o zdrowotnych właściwościach wody zjonizowanej alkalicznej, która idealnie odkwasza organizm. Teraz czekam na jonizator wody, który zamówiłam w internecie. Dla mnie to najważniejsze odkrycie ostatnich lat. Nie wiedziałam, że tyle chorób z zakwaszenia się bierze !

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...