Wyrzuć z diety biały cukier – nie tylko zęby będą Ci wdzięczne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wyrzuć z diety biały cukier – nie tylko zęby będą Ci wdzięczne

8 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie będzie to nic odkrywczego, gdy napiszemy, że spożywanie cukru w nadmiernych ilościach szkodzi. Biały cukier, będący jedynie pustymi kaloriami bez substancji odżywczych, źle wpływa nie tylko na sylwetkę, ale i na cały organizm. Zaburza on proces trawienia, podrażnia żołądek i jelita. Mocno zakwasza organizm i uzależnia. Negatywnie wpływa na koncentrację i nastrój. A także nierozerwalnie wiąże się z próchnicą zębów, nie tylko u dzieci.

sugar-cube-1325425

„Zdrowie zębów zależy od czasu, w jakim cukier ma kontakt z zębami. Dlatego tak ważne jest ich oczyszczanie po zjedzeniu słodkości” – podkreśla  lek. stom. Ewa Łuczyńska – Czekaj  z Centrum Stomatologii Rodzinnej AMIDENT w Krakowie.

Nie wyobrażasz sobie porannej kawy czy herbaty bez cukru? Rozumiemy.   Ale skoro biały cukier nie niesie ze sobą żadnych wartości odżywczych dla organizmu, i ma przy tym bardzo wysoki indeks glikemiczny, to warto go zamienić. Prawda?

Czym można go zastąpić? Możliwości jest wiele:

Miód – choć ma więcej kalorii niż biały cukier, bo jest wysokoprzetworzony przez pszczoły, zawiera minerały, witaminy z grupy B i składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas). A herbata z miodem podczas przeziębienia jest prawdziwym ukojeniem. Należy pamiętać, żeby nie dodawać miodu do wrzących płynów, gdyż traci on wówczas wartości odżywcze.

Syrop klonowy – ten pobierany z pnia klonu, a następnie odparowywany z nadmiaru wody, syrop o gęstej konsystencji i niepowtarzalnym smaku zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, kwas foliowy, niacynę i witaminy z grupy B. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Świetnie komponuje się z naleśnikami czy goframi.

Syrop z agawy – pozyskuje się go głownie z kaktusów. Zawiera inulinę, czyli naturalny probiotyk zwiększający korzystną florę przewodu pokarmowego i obniżający poziom cholesterolu. Jest też źródłem błonnika, przyspieszającego proces przemiany materii. Ma niski indeks glikemiczny i piękny kolor.

Syrop daktylowy – posiada wszystkie wartości odżywcze pochodzące z daktyli. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, fosfor, białka, tłuszcze, karoteny. Taki syrop w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przygotować  w domu. Doskonałym środkiem dosładzającym koktajle, ciasta czy desery są też daktyle w swej naturalnej postaci. Można użyć ich w wersji suszonej lub świeżej.

Melasa trzcinowa, buraczana – to produkty uboczne produkcji cukru. Melasa ma postać gęstego, ciemnobrązowego syropu. Kolorowi zawdzięcza swoją nazwę – „czarne złoto”. Jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, czyli tego trudniej wchłanianego przez organizm. Ma też w swoim składzie m.in. magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i kwas foliowy. Można smarować nią chleb, jest świetna w deserach albo marynatach.

Nierafinowany cukier – to cukier, którego produkcję zakończono przed rozpoczęciem rafinacji (oczyszczania). Ma on brązową barwę i karmelowy smak. Zawiera składniki odżywcze, choć w niewielkich ilościach: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez. Przy zakupie należy być świadomym i czujnym, by nie włożyć do koszyka „cukru brązowego”, który jest zwykłym białym cukrem zabarwionym melasą lub karmelem.

Stewia – niepozorna roślina o zielonych liściach, które mają w sobie substancje kilkaset razy słodsze niż biały cukier. A ma przy tym zero kalorii! Używa się jej pod postacią świeżych, suszonych lub sproszkowanych liści. I to właśnie taka jest w pełni naturalnym słodzikiem, w przeciwieństwie do tabletek ze stewią, do których dodawane są substancje chemiczne. Stewia zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, a także wiele minerałów. Nadaje się do wypieków, słodzenia herbat, kaw czy koktajli.

Ksylitol – to inaczej cukier brzozowy, pozyskiwany najczęściej z brzozy fińskiej. Jest porównywalnie słodki jak cukier, ale ma od niego o 40% kalorii mniej! Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i przywraca właściwe pH śliny po posiłkach. Warto więc po posiłku żuć gumę słodzoną nie cukrem, a ksylitolem. Charakteryzuje go odczyn zasadowy, w związku z czym stabilizuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Ma działanie bakteriobójcze.

Pamiętaj, że jesteś tym, co jesz. Jeśli można zdrowiej osłodzić swoje życie – warto to zrobić.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Wyrzuć z diety biały cukier – nie tylko zęby będą Ci wdzięczne

  1. avatar Centrum Stomatologii Rodzinnej Amident pisze:

    Stewia – dobry wybór! Szczególnie dla osób dbających o sylwetkę. I tak, jest zdrowsza od białego cukru. Jak wszystkie opisane przez nas zamienniki:) Warto je sprawdzić, żeby móc wybrać najlepsze dla siebie. Na zdrowie;)

  2. avatar poplatana pisze:

    Sporo jest tych zamienników. Warto je wypróbować, słyszałam, że niektóre smakują lepiej niż cukier biały.

  3. avatar nanala pisze:

    Wiedziałam, że biały cukier jest szkodliwy , ale nie miałam pojęcia że az tak! Przechodzę na stewię, podobno jest dużo zdrowsza :))

Dodaj komentarz do nanala


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...