Wybitny smak Cisowianki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wybitny smak Cisowianki

21 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Cisowianka Perlage po raz kolejny została doceniona przez znawców. Tym razem polską wodę smakowało aż 120 uznanych szefów kuchni i sommelierów zrzeszonych w najsłynniejszych europejskich stowarzyszeniach kulinarnych. W wyniku przeprowadzonych testów przyznano Cisowiance Perlage prestiżową nagrodę Superior Taste.

Nagroda Najlepszego Smaku przyznawana jest przez Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości (iTQi). W tegorocznej edycji konkursu ocenie poddano kilka tysięcy produktów pochodzących z ponad 60 krajów. Tytuł przyznano tylko tym produktom, które dobrze wypadły w ślepych testach. Jury nie znając marki, ani kraju pochodzenia oceniało smak, zapach, a także „pierwsze wrażenie” jedzenia i napojów. Cisowiankę Perlage znawcy określili, jako produkt o wybitnym smaku. Sommelierzy polubili „równowagę pomiędzy mineralizacją a musowaniem”, a także „powolne i delikatne uwalnianie się bąbelków”. Cisowianka Perlage to ich zdaniem „znakomita, przejrzysta woda o odpowiednim poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla”.

Nie dalej jak miesiąc temu Cisowianka otrzymała tytuł „Wizytówka Polski 2010”. Superior Taste Award potwierdza, że „wizytówka” ma swoje uzasadnienie i została przyznana przez Polaków nie bez przyczyny. Cisowianka to w pełni polski produkt z którego możemy być dumni i którym możemy chwalić się nawet w najbardziej wymagającym gronie. – mówi Leszek Rodak, Dyrektor Generalny „Polskie Zdroje”

Cisowiankę Perlage dostrzeżono zagranicą nie po raz pierwszy. Za wodę najwyższej klasy uznał Cisowiankę Perlage portal zajmujący się oceną wód z całego świata – FineWaters.com. Polska woda znalazła się wśród tak znakomitych wód, jak duńska Iskilde, fińska Venn, czy włoska Etrusca. Słynny sommelier wody – Michael Mascha nie tylko uznał Cisowiankę Perlage za wodę najwyższej klasy, ale także polecił ją jako świetne uzupełnienie posiłków, w szczególności białego mięsa i drobiu. To świetna woda do obiadu, czy kolacji. Małe bąbelki nadają wodzie „szampańskiego” smaku i delikatności, jednocześnie nie dominując nad smakiem potrawy. Cisowianka Perlage to woda o średniej mineralizacji, neutralnym ph i odpowiednim poziomie wodorowęglanów wspomagających trawienie. Ponadto, należy ona do wąskiej grupy wód premium, które serwowane są na stołach smakoszy. – mówi Michael Mascha.

Cisowianka Perlage swoją wyjątkowość zawdzięcza specjalnej metodzie nasycania naturalnym dwutlenkiem węgla. W połączeniu z unikalnym składem mineralnym smak nowej Cisowianki jest niezwykle delikatny i subtelny. Metoda „perlage” sprawia, że bąbelki są znacznie mniejsze i uwalniają się wolniej, dzięki czemu woda dłużej zachowuje swoje właściwości. Powstające musowanie przypomina to w wysokiej klasy winach musujących i szampanach.

Cisowianka Perlage dostępna jest w butelce o pojemności 0,7 wykonanej z najwyższej jakości materiału łączącego w sobie lekkość plastiku i estetykę szkła. Głębokie, butelkowe kolory, a także tradycyjny kształt butelki i papierowa etykieta sprawiają, że Cisowianka Perlage jest prawdziwą ozdobą stołu, co stanowi jej dodatkowy atut.

Christian de Bauw, Prezes International Quality and Taste Institute o procesie testowania wód butelkowanych:

Osoby nieznające tematu mogą być zaskoczone słysząc niektóre określenia, które padają podczas sesji degustacji wód: „jedwabista”, „gładka”, „kamienista”, a nawet bardziej rozbudowane, takie jak „zaskakująco wybuchowa”. Woda, dla uważnych obserwatorów to produkt bardzo złożony, a jej smak znacząco wpływa na preferencje konsumentów. Jak można rozróżnić właściwości poszczególnych wód? Pomóc może w tym określenie najważniejszych kryteriów oceny, takich jak:
wielkość i ilość bąbelków
to, czy woda ma słodki, czy raczej cierpki posmak
poziom mineralizacji
Te trzy czynniki przenikają się wzajemnie i wpływają na finalną ocenę wody. Potwierdzają to wieloletnie obserwacje sesji testowania wód podczas iTQi. Przykładowo, Profesor William Bruvold z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, potwierdza, że doznania smakowe są bezpośrednio związane ze składem mineralnym wody. Degustację wody bardzo często porównuje się do degustacji wód. Jednak w tym przypadku proces oceny jest nawet bardziej skomplikowany i wyrafinowany. Dlatego do degustacji licznych wód zgłaszanych do konkursu Instytut wybiera tylko najlepszych ekspertów i sommelierów. Wieloletnie doświadczenie w degustacji napojów daje pewność, że potrafią oni odróżnić cechy charakterystyczne danej wody i wzajemny wpływ czynników, takich jak mineralizacja, czy wielkość bąbelków, na jej smak. Prawdopodobnie największą zaletą ekspertów iTQi jest to, że potrafią oni odłożyć na bok swoje osobiste preferencje i przedstawić neutralną i wiarygodną ocenę testowanych produktów, której nie byłoby w stanie dostarczyć żadne specjalistyczne laboratorium.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wybitny smak Cisowianki

  1. avatar Photopolis pisze:

    Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Powinienem wyrazić uznanie za Twój trud. Niewątpliwie będę rekomendował to miejsce i często odwiedzał by poczytać nowe artykuły.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...