Właściwości chrzanu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Właściwości chrzanu

16 lutego 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Poznaj właściwości chrzanu i stosuj to warzywo w kuchni przez cały rok. Wciąż nie doceniamy działania chrzanu jako naturalnego środka leczniczego, większe zaufanie mamy raczej do czosnku. Jednak chrzan powinien być równie mocno ceniony w kuchni, zarówno jako aromatyczny dodatek do potraw jak i produkt leczniczy.

100 g chrzanu to jedynie 74 kcal i kwintesencja witaminy C! Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Pod względem ich zawartości chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą! Dlatego …. chrzan leczy.

Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną.

Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów.

Inne przydatne właściwości chrzanu:

Chrzan jest dość często spotykaną na łąkach rośliną, dlatego warto się zainteresować zawczasu do czego może  nam się przydać np. na wakacjach pod namiotem.

Sok z korzenia dodany do mleka zapobiega kwaśnieniu.

Owinięte w liście chrzanu masło dłużej utrzymuje świeżość.

Obłożone liśćmi lub przesypane drobno startym korzeni chrzanu świeże ryby, mięso i wędliny dłużej zachowują świeżość.

Ułożenie chrzanowych liści w namiocie pod materacem ułatwia zasypianie.

PRZEPIS NA MASŁO CHRZANOWE

125 g masła, 2 łyżki tartego chrzanu, łyżeczka soli, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru.

Wymieszać chrzan z sokiem z cytryny. Masło dokładnie utrzeć z solą i stopniowo dodawać chrzan. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Cudowne właściwości żurawiny
  2. Koktajle owocowe dużo przepisów
  3. Dlaczego warto wprowadzić kwas foliowy do diety?
  4. Zadaj pytanie dietetykowi



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Właściwości chrzanu

  1. avatar Anonim pisze:

    Witam!
    Czy i jak można przechować na dłuższy okres czasu chrzan ( obrany,w laskach)
    Pozdrawiam

  2. avatar wildclouds pisze:

    Ostatnio zjadłam trochę za dużo chrzanu i bolał mnie żołądek . ;(

  3. avatar malgosia74 pisze:

    Można zrobić syrop z chrzanu :)
    3 kopiaste łyżki utartego świeżego chrzanu wymieszać z pół szklanki letniej wody, zostawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzic przez gazę dodać 2 łyżki miodu. Na przeziębienie jak znalzł :) 3 razy dziennie po łyżce:)
    Na bóle reumatyczne też pomaga – utarty świeży chrzan przykładć na chore miejsca owijając folią i tzrymać aż poczujemy silne pieczenie. Potem wytrzeć do sucha, i natłuścić wazeliną.
    Do nacierania dobra jest też nalewka 3 łyżki świeżo utartego chrzanu zalać szklanką wódki i odstawić na tydzień. Odcedzić i wycisnąć przez gazę i nacierać nalewką obolałe miejsca. U mnie na działce rosną tego cudeńka leczniczego całe połacie, do kiszenia i konserwowania ogórków jest jak znalazł :))

Dodaj komentarz do malgosia74


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...