Witamina D jest jedyną witaminą, którą organizm człowieka może wytwarzać samodzielnie. Tak naprawdę jest to związek steroidowy produkowany z cholesterolu (czasami nazywany prohormonem). Warunkiem jest jednak obecność promieni słonecznych UVB. W naszej strefie klimatycznej dni słonecznych jest jednak stosunkowo niewiele, a dodatkowo gorące lato zmusza nas do stosowania filtrów ochronnych, które blokują dostęp promieni UVB, a tym samym hamują wytwarzanie witaminy D (nawet do 90%). Jesienią i zimą małe natężenie promieniowania słonecznego, powoduje spadek zdolności skórnej autosyntezy witaminy D, nawet u osób długo przebywających na zewnątrz. Można zatem uznać, że niedobór witaminy D to problem większości Polaków. Witamina D3 jest jedną z form witaminy D.
Alternatywnym źródłem pozyskania witaminy D jest odpowiednia dieta oraz suplementacja, bowiem nawet najlepiej skomponowane posiłki nie są w stanie zapewnić wystarczającej ilości witaminy D dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Spośród pokarmów najbardziej bogate w witaminę D są ryby morskie i tran, żółtko jaj oraz mleko i jego przetwory (witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Witamina D3 wstępuje w tłuszczach zwierzęcych, a witamina D2 znajduje się w drożdżach i organizmach roślinnych. Witamina D ma jeszcze inne formy, jednak są one mniej ważne dla organizmu. Suplementacja witaminą D zalecana jest szczególnie w okresie od września do kwietnia, a nawet przez cały rok, jeżeli nie mamy zapewnionej wystarczającej ilości słońca.
Dawkowanie witaminy D jest określone przez zalecenia Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. Z licznych badań medycznych wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma korzystny wpływ na ludzkie zdrowie w każdym wieku. Niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie witaminy D podczas ciąży, bowiem jej niedobór może prowadzić do obniżenia masy kostnej noworodka, zaburzeń rozwoju zawiązków zębowych, hipokalcemii noworodkowej lub zaburzeń rozwoju mózgu dziecka zwiększając ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.
Witamina D i D3 jest niezbędna w pierwszych latach życia dziecka, bowiem warunkuje prawidłową budowę kości oraz wchłanialność jelitową wapnia i fosforu, dzięki czemu wpływa korzystnie na rozwój układu kostnego (mineralizacja) i zębów oraz przeciwdziała krzywicy. Łagodzi stany zapalne skóry, a także korzystnie oddziałuje na rozwój układu nerwowego oraz mięśniowego, gdyż odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi niezbędnego w procesie przewodzenia impulsu nerwowego czy skurczu mięśni.
Liczne badania wskazują, że witamina D i D3 pozytywnie oddziałuje na sprawność układu immunologicznego odpowiadając za zwalczanie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, redukując ryzyko chorób grypowych i grypopochodnych (działanie przeciwzapalne), gdyż jako regulator odpowiedzi immunologicznej sprzyja stymulacji komórek układu immunologicznego do obrony przeciwbakteryjnej. Wykazuje także działanie przeciwalergiczne, jest zatem niezbędna w przeciwdziałaniu i łagodzeniu objawów chorób oddechowych w tym chorób na tle alergicznym (np. katar sienny, astma oskrzelowa, POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc).
Niedostateczna synteza oraz niska podaż witaminy D i D3 koreluje z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niedobór witamin z grupy D zwiększa ryzyko kardio-diabetologiczne, wpływa na rozwój otyłości, przyśpiesza proces starzenia oraz potęguje rozwój wielu chorób zapalnych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Może również powodować stany depresyjne, uczucie nadmiernego zmęczenia czy przygnębienie często pojawiające się w okresie jesienno-zimowym.
Optymalne stężenie witamin z grupy D we krwi jest wskazane dla osób odchudzających się, bowiem pozwalają na szybsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, a tym samym podnoszenie skuteczności odchudzania w postaci spadku masy ciała. Ponadto witaminy z grupy D wpływają na wydzielanie leptyny (hormon stymulujący ośrodek głodu w mózgu), która „informuje”, że jest się najedzonym i obniża apetyt.
Witamina D i D3 jest również odpowiedzialna za utrzymywanie prawidłowego poziomu białka, które wchodzi w skład „dobrego” cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorobom serca (np. choroba wieńcowa, zawały serca czy udary). Witaminy z grupy D są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania trzustki, działa stymulująco na wydzielanie insuliny (reguluje autokrynną sekrecję insuliny), zatem utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Witamina D i D3 ma także duże znaczenie dla dobrego samopoczucia, chroniąc przed stanami depresyjnymi, otępieniem, zaburzeniami kognitywnymi oraz chorobą Alzeimera, bowiem wraz z wapniem skutecznie zmniejsza produkcję hormonu stresu (kortyzolu). Witaminy z grupy D znacznie zmniejszają też ryzyko występowania chorób układu krążenia (głównie nadciśnienia tętniczego) oraz chorób nowotworowych (pochodne witaminy D już dzisiaj znajdują duże zastosowanie w terapii nowotworów).
Z badań wynika, że optymalny poziom witamin z grupy D obniża ryzyko osteoporozy, osteomalacji, zaburzeń chrząstki oraz przyspieszonej utraty tkanki kostnej i destrukcji stawów (zapobiega i zmniejsza uszkodzenia stawowe), a także złamań u ludzi starszych. Witamina D i D3 działa również niezwykle korzystnie w łagodnych zaburzeniach demencji starczej (MCI), dlatego też stanowi element leczenia pomocniczego chorób neurodegeneracyjnych. Trwają także badania nad skutecznością witaminy D w prewencji innych chorób oraz redukcji śmiertelności.
Współczesna medycyna zdecydowanie podkreśla właściwości witamin z grupy D ukazując jej działanie prewencyjne oraz możliwość zastosowania w terapii wspomagającej wielu chorób.
Więcej: www.dietering.com
Suplement diety
VITA D3 5000 i.u.
Składniki:
Olej z krokosza barwierskiego, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), witamina D3 (cholekalcyferol z lanoliny).
Naturalna witamina D3 5000 IU – 120 kapsułek to suplement diety zawierający wysoką porcję witaminy D3 w naturalnej formie cholekacyferolu.
Naturalna witamina D3 5000 IU to produkt dostarczający aż 100 mcg witaminy D (5000 IU) w formie naturalnie występującego cholekalcyferolu pozyskanego z lanoliny.Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie, najlepiej podczas posiłku.
Działanie poszczególnych składników:
● olej z krokosza barwierskiego
Funkcje:
– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych : kwas linolowy (70%), kwas linolenowy (10%), kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas arachinowy, kwas stearynowy;
– doskonały nośnik witaminy D;
– wpływa na tkankę tłuszczową oraz jej redukcję;
– wpływa na gospodarkę lipidową regulując stężenie cholesterolu we krwi;
– korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
● witamina D3 (cholekalcyferol z lanoliny)
Funkcje:
– pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu,
– pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
– pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
– pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
– bierze udział w procesie podziału komórek,
– witaminie D3 przypisuje się działanie antynowotworowe.
OSTRZEŻENIA I PRZECHOWYWANIE:
Suplement diety jest przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu doby. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości znajduje się z boku opakowania. Nie stosować preparatu w przypadku uczulenia na którykolwiek z jego składników. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia.