Witamina D – dlaczego taka ważna? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Witamina D – dlaczego taka ważna?

27 września 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Witamina D jest jedyną witaminą, którą organizm człowieka może wytwarzać samodzielnie. Tak naprawdę jest to związek steroidowy produkowany z cholesterolu (czasami nazywany prohormonem). Warunkiem jest jednak obecność promieni słonecznych UVB. W naszej strefie klimatycznej dni słonecznych jest jednak stosunkowo niewiele, a dodatkowo gorące lato zmusza nas do stosowania filtrów ochronnych, które blokują dostęp promieni UVB, a tym samym hamują wytwarzanie witaminy D (nawet do 90%). Jesienią i zimą małe natężenie promieniowania słonecznego, powoduje spadek zdolności skórnej autosyntezy witaminy D, nawet u osób długo przebywających na zewnątrz. Można zatem uznać, że niedobór witaminy D to problem większości Polaków. Witamina D3 jest jedną z form witaminy D.

 

Alternatywnym źródłem pozyskania witaminy D jest odpowiednia dieta oraz suplementacja, bowiem nawet najlepiej skomponowane posiłki nie są w stanie zapewnić wystarczającej ilości witaminy D dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Spośród pokarmów najbardziej bogate w witaminę D są ryby morskie i tran, żółtko jaj oraz mleko i jego przetwory (witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Witamina D3 wstępuje w tłuszczach zwierzęcych, a witamina D2 znajduje się w drożdżach i organizmach roślinnych. Witamina D ma jeszcze inne formy, jednak są one mniej ważne dla organizmu. Suplementacja witaminą D zalecana jest szczególnie w okresie od września do kwietnia, a nawet przez cały rok, jeżeli nie mamy zapewnionej wystarczającej ilości słońca.

Dawkowanie witaminy D jest określone przez zalecenia Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. Z licznych badań medycznych wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma korzystny wpływ na ludzkie zdrowie w każdym wieku. Niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie witaminy D podczas ciąży, bowiem jej niedobór może prowadzić do obniżenia masy kostnej noworodka, zaburzeń rozwoju zawiązków zębowych, hipokalcemii noworodkowej lub zaburzeń rozwoju mózgu dziecka zwiększając ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.

Witamina D i D3 jest niezbędna w pierwszych latach życia dziecka, bowiem warunkuje  prawidłową budowę kości oraz wchłanialność jelitową wapnia i fosforu, dzięki czemu wpływa korzystnie na rozwój układu kostnego (mineralizacja) i zębów oraz przeciwdziała krzywicy. Łagodzi stany zapalne skóry, a także korzystnie oddziałuje na rozwój układu nerwowego oraz mięśniowego, gdyż odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi niezbędnego w procesie przewodzenia impulsu nerwowego czy skurczu mięśni.

Liczne badania wskazują, że witamina D i D3 pozytywnie oddziałuje na sprawność układu immunologicznego odpowiadając za zwalczanie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, redukując ryzyko chorób grypowych i grypopochodnych (działanie przeciwzapalne), gdyż jako regulator odpowiedzi immunologicznej sprzyja stymulacji komórek układu immunologicznego do obrony przeciwbakteryjnej. Wykazuje także działanie przeciwalergiczne, jest zatem niezbędna w przeciwdziałaniu i łagodzeniu objawów chorób oddechowych w tym chorób na tle alergicznym (np. katar sienny, astma oskrzelowa, POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc).

Niedostateczna synteza oraz niska podaż witaminy D i D3 koreluje z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niedobór witamin z grupy D zwiększa ryzyko kardio-diabetologiczne, wpływa na rozwój otyłości, przyśpiesza proces starzenia oraz potęguje rozwój wielu chorób zapalnych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Może również powodować  stany depresyjne, uczucie nadmiernego zmęczenia czy przygnębienie często pojawiające się w okresie jesienno-zimowym.

Optymalne stężenie witamin z grupy D we krwi jest wskazane dla osób odchudzających się, bowiem pozwalają na szybsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, a tym samym podnoszenie skuteczności odchudzania w postaci spadku masy ciała. Ponadto witaminy z grupy D wpływają na wydzielanie leptyny (hormon stymulujący ośrodek głodu w mózgu), która „informuje”, że jest się najedzonym i obniża apetyt.

Witamina D i D3 jest również odpowiedzialna za utrzymywanie prawidłowego poziomu białka, które wchodzi w skład „dobrego” cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorobom serca (np. choroba wieńcowa, zawały serca czy udary). Witaminy z grupy D są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania trzustki, działa stymulująco na wydzielanie insuliny (reguluje autokrynną sekrecję insuliny), zatem utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Witamina D i D3 ma także duże znaczenie dla dobrego samopoczucia, chroniąc przed stanami depresyjnymi, otępieniem, zaburzeniami kognitywnymi oraz chorobą Alzeimera, bowiem wraz z wapniem skutecznie zmniejsza produkcję hormonu stresu (kortyzolu). Witaminy z grupy D znacznie zmniejszają też ryzyko występowania chorób układu krążenia (głównie nadciśnienia tętniczego) oraz chorób nowotworowych (pochodne witaminy D już dzisiaj znajdują duże zastosowanie w terapii nowotworów).

Z badań wynika, że optymalny poziom witamin z grupy D obniża ryzyko osteoporozy, osteomalacji, zaburzeń chrząstki oraz przyspieszonej utraty tkanki kostnej i destrukcji stawów (zapobiega i zmniejsza uszkodzenia stawowe), a także złamań u ludzi starszych. Witamina D i D3 działa również niezwykle korzystnie w łagodnych zaburzeniach demencji starczej (MCI), dlatego też stanowi element leczenia pomocniczego chorób neurodegeneracyjnych. Trwają także badania nad skutecznością witaminy D w prewencji innych chorób oraz redukcji śmiertelności.

Współczesna medycyna zdecydowanie podkreśla właściwości witamin z grupy D ukazując jej działanie prewencyjne oraz możliwość zastosowania w terapii wspomagającej wielu chorób.

 

 

Więcej: www.dietering.com

Suplement diety

VITA D3 5000 i.u.

Składniki:

Olej z krokosza barwierskiego, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), witamina D3 (cholekalcyferol z lanoliny).

Naturalna witamina D3 5000 IU – 120 kapsułek to suplement diety zawierający wysoką porcję witaminy D3 w naturalnej formie cholekacyferolu.

Naturalna witamina D3 5000 IU to produkt dostarczający aż 100 mcg witaminy D (5000 IU) w formie naturalnie występującego cholekalcyferolu pozyskanego z lanoliny.Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Sposób użycia:

1 kapsułka dziennie, najlepiej podczas posiłku.

Działanie poszczególnych składników:

olej z krokosza barwierskiego

Funkcje:

– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych : kwas linolowy (70%), kwas linolenowy (10%), kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas arachinowy, kwas stearynowy;

– doskonały nośnik witaminy D;

– wpływa na tkankę tłuszczową oraz jej redukcję;

– wpływa na gospodarkę lipidową regulując stężenie cholesterolu we krwi;

– korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;

witamina D3 (cholekalcyferol z lanoliny)

Funkcje:

– pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu,


– pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,


– pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,


– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,


– pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,


– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,

– bierze udział w procesie podziału komórek,

– witaminie D3 przypisuje się działanie antynowotworowe.

 

OSTRZEŻENIA I PRZECHOWYWANIE:

Suplement diety jest przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu doby. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości znajduje się z boku opakowania. Nie stosować preparatu w przypadku uczulenia na którykolwiek z jego składników. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz