URODA I ZDROWIE

Witamina D – dlaczego taka ważna?

19 marca 2019, dodał: pinkmause

Witamina D jest jedyną witaminą, którą organizm człowieka może wytwarzać samodzielnie. Tak naprawdę jest to związek steroidowy produkowany z cholesterolu (czasami nazywany prohormonem). Warunkiem jest jednak obecność promieni słonecznych UVB. W naszej strefie klimatycznej dni słonecznych jest jednak stosunkowo niewiele, a dodatkowo gorące lato zmusza nas do stosowania filtrów ochronnych, które blokują dostęp promieni UVB, a tym samym hamują wytwarzanie witaminy D (nawet do 90%). Jesienią i zimą małe natężenie promieniowania słonecznego, powoduje spadek zdolności skórnej autosyntezy witaminy D, nawet u osób długo przebywających na zewnątrz. Można zatem uznać, że niedobór witaminy D to problem większości Polaków. Witamina D3 jest jedną z form witaminy D.

 

Alternatywnym źródłem pozyskania witaminy D jest odpowiednia dieta oraz suplementacja, bowiem nawet najlepiej skomponowane posiłki nie są w stanie zapewnić wystarczającej ilości witaminy D dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Spośród pokarmów najbardziej bogate w witaminę D są ryby morskie i tran, żółtko jaj oraz mleko i jego przetwory (witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Witamina D3 wstępuje w tłuszczach zwierzęcych, a witamina D2 znajduje się w drożdżach i organizmach roślinnych. Witamina D ma jeszcze inne formy, jednak są one mniej ważne dla organizmu. Suplementacja witaminą D zalecana jest szczególnie w okresie od września do kwietnia, a nawet przez cały rok, jeżeli nie mamy zapewnionej wystarczającej ilości słońca.

Dawkowanie witaminy D jest określone przez zalecenia Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. Z licznych badań medycznych wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma korzystny wpływ na ludzkie zdrowie w każdym wieku. Niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie witaminy D podczas ciąży, bowiem jej niedobór może prowadzić do obniżenia masy kostnej noworodka, zaburzeń rozwoju zawiązków zębowych, hipokalcemii noworodkowej lub zaburzeń rozwoju mózgu dziecka zwiększając ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.

Witamina D i D3 jest niezbędna w pierwszych latach życia dziecka, bowiem warunkuje  prawidłową budowę kości oraz wchłanialność jelitową wapnia i fosforu, dzięki czemu wpływa korzystnie na rozwój układu kostnego (mineralizacja) i zębów oraz przeciwdziała krzywicy. Łagodzi stany zapalne skóry, a także korzystnie oddziałuje na rozwój układu nerwowego oraz mięśniowego, gdyż odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi niezbędnego w procesie przewodzenia impulsu nerwowego czy skurczu mięśni.

Liczne badania wskazują, że witamina D i D3 pozytywnie oddziałuje na sprawność układu immunologicznego odpowiadając za zwalczanie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, redukując ryzyko chorób grypowych i grypopochodnych (działanie przeciwzapalne), gdyż jako regulator odpowiedzi immunologicznej sprzyja stymulacji komórek układu immunologicznego do obrony przeciwbakteryjnej. Wykazuje także działanie przeciwalergiczne, jest zatem niezbędna w przeciwdziałaniu i łagodzeniu objawów chorób oddechowych w tym chorób na tle alergicznym (np. katar sienny, astma oskrzelowa, POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc).

Niedostateczna synteza oraz niska podaż witaminy D i D3 koreluje z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niedobór witamin z grupy D zwiększa ryzyko kardio-diabetologiczne, wpływa na rozwój otyłości, przyśpiesza proces starzenia oraz potęguje rozwój wielu chorób zapalnych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Może również powodować  stany depresyjne, uczucie nadmiernego zmęczenia czy przygnębienie często pojawiające się w okresie jesienno-zimowym.

Optymalne stężenie witamin z grupy D we krwi jest wskazane dla osób odchudzających się, bowiem pozwalają na szybsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, a tym samym podnoszenie skuteczności odchudzania w postaci spadku masy ciała. Ponadto witaminy z grupy D wpływają na wydzielanie leptyny (hormon stymulujący ośrodek głodu w mózgu), która „informuje”, że jest się najedzonym i obniża apetyt.

Witamina D i D3 jest również odpowiedzialna za utrzymywanie prawidłowego poziomu białka, które wchodzi w skład „dobrego” cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorobom serca (np. choroba wieńcowa, zawały serca czy udary). Witaminy z grupy D są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania trzustki, działa stymulująco na wydzielanie insuliny (reguluje autokrynną sekrecję insuliny), zatem utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Witamina D i D3 ma także duże znaczenie dla dobrego samopoczucia, chroniąc przed stanami depresyjnymi, otępieniem, zaburzeniami kognitywnymi oraz chorobą Alzeimera, bowiem wraz z wapniem skutecznie zmniejsza produkcję hormonu stresu (kortyzolu). Witaminy z grupy D znacznie zmniejszają też ryzyko występowania chorób układu krążenia (głównie nadciśnienia tętniczego) oraz chorób nowotworowych (pochodne witaminy D już dzisiaj znajdują duże zastosowanie w terapii nowotworów).

Z badań wynika, że optymalny poziom witamin z grupy D obniża ryzyko osteoporozy, osteomalacji, zaburzeń chrząstki oraz przyspieszonej utraty tkanki kostnej i destrukcji stawów (zapobiega i zmniejsza uszkodzenia stawowe), a także złamań u ludzi starszych. Witamina D i D3 działa również niezwykle korzystnie w łagodnych zaburzeniach demencji starczej (MCI), dlatego też stanowi element leczenia pomocniczego chorób neurodegeneracyjnych. Trwają także badania nad skutecznością witaminy D w prewencji innych chorób oraz redukcji śmiertelności.

Współczesna medycyna zdecydowanie podkreśla właściwości witamin z grupy D ukazując jej działanie prewencyjne oraz możliwość zastosowania w terapii wspomagającej wielu chorób.

 

Vita D3 Składniki: olej z krokosza barwierskiego, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), witamina D3 (cholekalcyferol z lanoliny)

Wskazania:

– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni;
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
– przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów;
– wpływa na prawidłowe wchłanianie /wykorzystywanie wapnia i fosforu;
– utrzymuje odpowiedni poziom wapnia we krwi.

Więcej: www.dietering.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wypadające włosy
Trzeba działać. Na pewno nie będzie tak, że włosy z niczego zaczną wyglądać normalnie. Tutaj...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Uważam, że musisz wyeliminować węglowodany z diety i codziennie odwiedzać siłownię. Możesz także spróbować...
ogrodzenie
Ja mam ogrodzenie betonowe i bardzo ładnie wygląda. My mamy dom w kształcie kostki...
Medycyna estetyczna Wrocław
Ja bym sobie chciała zrobić usta, ale mąż pilnuje :D Grozi rozwodem...