Witamina C – najlepszy antyoksydant i wzmocnienie odporności! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Witamina C – najlepszy antyoksydant i wzmocnienie odporności!

22 listopada 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Witamina C jest niezbędnym egzogennym składnikiem pokarmowym u ludzi, jednocześnie jest najbardziej znaną i popularną witaminą. Jej wielokierunkowe działanie powoduje też, że jest jednym z najbardziej popularnych i szeroko stosowanych suplementów diety.

Witamina C jest antyoksydantem, występującym w owocach i warzywach. Zawartość witaminy C w naturalnych produktach jest jednak zmienna, zależy od gatunku, odmiany, pory roku, warunków agrometeorologicznych, sposobu przechowywania i przygotowania potraw. Procesy technologiczne z zastosowaniem wysokiej temperatury, np. suszenie konwekcyjne, odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. Witamina C jest zatem produktem nietrwałym, a jej straty w procesie gotowania sięgają 50-70%. Również długie przechowywanie warzyw i owoców oraz przetworów, zwłaszcza w nieodpowiednich warunkach, prowadzi do szybkiej utraty tej witaminy. Dlatego jest ona zalecana jako ważny suplement diety, który może zapobiegać powstawaniu stresu oksydacyjnego, manifestującego się takimi przewlekłymi stanami chorobowymi, jak nowotwory, choroba sercowo-naczyniowa, nadciśnienie, udar oraz choroby neurodegeneracyjne. Stres oksydacyjny jest również odpowiedzialny za komplikacje w przebiegu cukrzycy. Witamina C jako antyoksydant odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu, wywołanym przez wolne rodniki. Witamina C jest również konieczna do prawidłowego przebiegu wielu procesów biologicznych, jest bowiem kofaktorem w procesie biosyntezy kolagenu, hormonów steroidowych, adrenaliny i wielu innych związków, ale także ma wpływ na wchłanianie w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia. Askorbinian stymuluje również syntezę kolagenu, ważnego białka z punktu widzenia kosmetologii i reumatologii.
Witamina C ma korzystny wpływ na leczenie nowotworów, powoduje w organizmie redukcję procesów peroksydacyjnych, hamuje rozwój miażdżycy, a także zmniejsza nasilenie występowania choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Witamina C hamuje podwyższone markery peroksydacji lipidów wywołane paleniem tytoniu u osób palących, jest również ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, gdyż uczestniczy w procesach immunomodulacyjnych oraz stymuluje syntezę interferonu, a ponadto zwiększa odporność poprzez aktywność limfocytów B i T, które zwalczają patogeny. Witamina C bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran, pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł, obniża stężenie glukozy we krwi w stanach hiperglikemii oraz obniża poziomu cukru we krwi na czczo u chorych na cukrzycę. Najnowsze badania wskazują na możliwość wykorzystania witaminy C w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, w tym w chorobie Alzheimera. Suplementacja witaminy C jest korzystna terapeutycznie ze względu na aktywność antyoksydacyjną askorbinianu także w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Witamina C nie jest wytwarzana w organizmie człowieka, więc konieczna jest jej podaż i suplementacja. Zapasy witaminy C w organizmie są niewielkie, przeciętnie wynoszą ok. 20 mg/kg masy ciała. Dzienne minimalne zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. Wynosi ono u dorosłego człowieka 1 mg/kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących (1,5 mg/kg masy ciała) oraz w różnych stanach chorobowych, u ludzi z nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, diabetyków, a także u ludzi będących pod wpływem stresu. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje także przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń czynności jelit. Do grupy narażonej na niedobory witaminy C należą także osoby starsze, w podeszłym wieku oraz zażywający niektóre leki (np. aspirynę, sulfonamidy, barbiturany). Kwas askorbinowy oraz jego sole i estry dodane do żywności są substancjami prozdrowotnymi, ponieważ ich działanie na organizm jest identyczne jak naturalnej witaminy C. I chociaż dostarczanie witaminy C z pożywieniem jest dla naszego organizmu najkorzystniejsze, czasami, gdy zapotrzebowanie na witaminę C rośnie, konieczne staje się uzupełnienie niedoborów za pomocą dostępnych na rynku farmaceutycznym preparatów witaminowych. Suplementacja witaminy C jest porównywalnie biodostępna jak spożywanie jej z pokarmem.

Vita C Uzupełnia niedobór wit. C

Witamina C niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Organizm człowieka nie potrafi jej samodzielnie syntetyzować, dlatego niezbędna jest jej codzienna suplementacja. Poza dawką istotne jest również stopień wchłanialności witaminy C. Witamina C jest pierwszą witaminą w kapsułce dojelitowej. Dociera w formie nienaruszonej do pasażu jelitowego gdzie jest uwalniana i wchłaniana jako aktywny biologicznie kwas askorbinowy o wysokiej przyswajalności. Długotrwałe uwalnianie witaminy C w jelicie grubym gwarantuje że nie zostanie ona szybko wydalona z organizmu.

Właściwości: wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wspiera syntezę kolagenu, przez co wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, zębów, skóry, jest odpowiedzialna za prawidłową przemianę kwasów tłuszczowych, wspomaga wchłanianie żelaza, jest silnym przeciwutleniaczem co wpływa na eliminację wolnych rodników, działa neutralizująco na nitrozoaminy które wykazują działanie kancerogenne. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania chrząstki, kości i naczyń krwionośnych, chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wspomaga prawidłową przemianę kwasów tłuszczowych.

Długotrwałe uwalnianie witaminy gwarantuje, że nie zostanie szybko wydalona z organizmu. Nie zawiera  glutenu, laktozy, pszenicy, kazeiny, drożdży, nie zawiera: soli, słodzików, barwników. Jest dedykowana dzieciom i osobom dorosłym.
Składniki:  Witamina C (kwas L-askorbinowy), Ekstrakt 15:1 ze skórki gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium L.) standaryzowany na 40% witaminy C, Ekstrakt 10:1 z owoców aceroli (Malpighia glabra L.) standaryzowany na 60% witaminy C,  Ekstrakt 15:1 z nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) standaryzowany na 40% witaminy C, substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych)
Cena: 139 zł/Dawkowanie: 1x dziennie

Więcej: www.dietering.com

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...