Witamina C na odporność w sezonie zimowym – niezwykła moc i skuteczność! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Witamina C na odporność w sezonie zimowym – niezwykła moc i skuteczność!

13 grudnia 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Wszyscy dbający o zdrowie, odporność i wygląd  skóry powinni dostarczać do organizmu witaminę C w zrównoważonej diecie lub ją suplementować, bowiem nasz organizm nie jest w stanie jej sam wyprodukować. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym niezmiernie ważna jest profilaktyczna suplementacja witaminą C, by wesprzeć organizm w walce z otaczającymi nas patogenami. 

 

Witamina C jest niezbędnym egzogennym składnikiem pokarmowym u ludzi, jednocześnie jest najbardziej znaną i popularną witaminą. Jej wielokierunkowe działanie powoduje, że jest jednym z najbardziej popularnych i szeroko stosowanych suplementów diety. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Ze względu na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi pobierać ją wraz z pożywieniem i/ lub suplementować. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, gdyż uczestniczy w procesach immunomodulacyjnych oraz stymuluje syntezę interferonu. Ponadto zwiększa aktywność limfocytów B i T, które m.in. zwalczają patogeny w naszym organizmie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni komórki układu odpornościowego (m.in. komórki neutrofili, limfocytów, makrofagów) przed stresem oksydacyjnym, znacznie zwiększonym podczas infekcji na skutek produkcji endogennych rodników, wspomagając tym samym odporność organizmu. Wykazuje działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza też nasilenie i czas trwania objawów przeziębienia. Witamina C to zatem ważny element każdej domowej apteczki najczęściej stosowany przy wystąpieniu pierwszych objawów grypy i przeziębienia.

 

Witamina C jest zalecana jako ważny suplement diety, który może zapobiegać powstawaniu stresu oksydacyjnego, manifestującego się takimi przewlekłymi stanami chorobowymi, jak nowotwory, choroba sercowo-naczyniowa, nadciśnienie, udar oraz choroby neurodegeneracyjne. Stres oksydacyjny jest również odpowiedzialny za komplikacje w przebiegu cukrzycy. Witamina C jako antyoksydant odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu, wywołanym przez wolne rodniki. Witamina C jest również konieczna do prawidłowego przebiegu wielu procesów biologicznych, jest bowiem kofaktorem w procesie biosyntezy kolagenu, hormonów steroidowych, adrenaliny i wielu innych związków, ale także ma wpływ na wchłanianie w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia.

Witamina C ma korzystny wpływ na leczenie nowotworów, powoduje w organizmie redukcję procesów peroksydacyjnych, hamuje rozwój miażdżycy, a także zmniejsza nasilenie występowania choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Witamina C hamuje podwyższone markery peroksydacji lipidów wywołane paleniem tytoniu u osób palących. Witamina C bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran, pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł, obniża stężenie glukozy we krwi w stanach hiperglikemii oraz obniża poziomu cukru we krwi na czczo u chorych na cukrzycę. Najnowsze badania wskazują na możliwość wykorzystania witaminy C w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, w tym w chorobie Alzheimera. Suplementacja witaminy C jest korzystna terapeutycznie ze względu na aktywność antyoksydacyjną askorbinianu także w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Dzięki suplementacji witaminą C możemy też wspomagać  procesy produkcji kolagenu w celu zapewniania prawidłowego stanu skóry oraz regulować prawidłowe procesy fizjologiczne. Wszystko to pomaga utrzymać naszą skórę w dobrej kondycji. Zatem warto rozważyć suplementację witaminą C u osób powyżej 26 roku życia, u których fizjologiczny spadek produkcji kolagenu może objawia się stopniową utratą gęstości i elastyczności skóry, u kobiet w okresie okołomenopauzalnym, gdy naturalny spadek poziomu estrogenów może być jednym z czynników wpływających na zaburzenia syntezy kolagenu oraz zmianę jego właściwości, wiosną i latem, w okresie nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne – jako możliwą pomoc w ochronie skóry przed stresem oksydacyjnym oraz przed fotostarzeniem, a także po zabiegach anti-aging takich, jak: fotoregeneracja IPL, radiofrekwencja RF, dermapen, mezoterapia bezigłowa i igłowa.

 

Witamina C jest antyoksydantem, występującym w owocach i warzywach. Zawartość witaminy C w naturalnych produktach jest jednak zmienna, zależy od gatunku, odmiany, pory roku, warunków agrometeorologicznych, sposobu przechowywania i przygotowania potraw. Procesy technologiczne z zastosowaniem wysokiej temperatury, np. suszenie konwekcyjne, odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. Witamina C jest zatem produktem nietrwałym, a jej straty w procesie gotowania sięgają 50-70%. Również długie przechowywanie warzyw i owoców oraz przetworów, zwłaszcza w nieodpowiednich warunkach, prowadzi do szybkiej utraty tej witaminy. Niedobór witaminy C może doprowadzić do szkorbutu, uszkodzenia naczyń krwionośnych (krwawienia), spowolnionego procesu gojenia się ran, zapalenia dziąseł, zaburzeń neurologicznych, stanów bólowych mięśni i stawów, zmniejszonej odporności oraz braku apetytu i apatii. Dlatego jest ona zalecana jako ważny suplement diety. Suplementacja witaminy C jest porównywalnie biodostępna jak spożywanie jej z pokarmem. Kwas l-askorbinowy wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajany przez organizm i wykorzystywany przez skórę.

 

Dzienne minimalne zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. Wynosi ono u dorosłego człowieka około 1 mg/kg masy ciała, u niemowląt i dzieci około 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących (około 1,5 mg/kg masy ciała) oraz w różnych stanach chorobowych (nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, u osób hemodializowanych), u osób palących papierosy, a także u ludzi będących pod wpływem stresu. Wzrasta również przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń czynności jelit. Do grupy narażonej na niedobory witaminy C należą także osoby starsze, w podeszłym wieku oraz zażywający niektóre leki (np. aspirynę, sulfonamidy, barbiturany). Niewykorzystana przez organizm witamina C jest wydalana z organizmu dlatego ważne jest, aby spożywać witaminę C regularnie w celu utrzymania odpowiedniego jej poziomu. Nadmiar witaminy C nie jest toksyczny dla organizmu.

 

Więcej: www.izdrowiej.pl

 

Kod  rabatowy w wysokości 5% na pierwsze zakupy w sklepie iZdrowiej ważnym do 12.01.2020r.. Kod to: urodaizdrowie

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Witamina C na odporność w sezonie zimowym – niezwykła moc i skuteczność!

  1. avatar Diana91 pisze:

    Witamina C rzeczywiście pomaga na odporność. Ale czasami i tak dopadnie nas przeziębienie. Dlatego dobrze jest mieć w domowej apteczce lek na pierwsze objawy przeziębienia. Skutecznie hamuje on dalszy rozwój przeziębienia.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...