Witamina B4 – w jakich produktach jej szukać i dlaczego warto dbać o jej prawidłowy poziom w czasie ciąży?
Kwas foliowy, witamina D3, DHA – zapewne dbasz o to, by w okresie ciąży dostarczać je swojemu organizmowi. Do listy powinnaś dołączyć także witaminę B4, czyli cholinę, która pełni niezwykle ważną rolę w diecie przyszłej mamy. Sprawdź dlaczego i poznaj produkty spożywcze, które pozwolą pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Cholina ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje przede wszystkim w fosfolipidach, np. lecytynie odpowiadającej za właściwie działanie błon komórkowych (w tym komórek nerwowych). Szczególnie istotną rolę cholina odgrywa w ciąży, dlatego w tym wyjątkowym czasie należy dbać o utrzymanie jej prawidłowego poziomu.
Znaczenie choliny w okresie ciąży
Nawet 90% ciężarnych nie przyjmuje zalecanej dawki choliny, która w trakcie ciąży znacząco wpływa zarówno na zdrowie kobiety, jak i na prawidłowy rozwój płodu. W jaki sposób?
Zmniejsza ryzyko wady cewy nerwowej
Wiele mówi się na temat znaczenia kwasu foliowego w profilaktyce wady cewy nerwowej (WCN). Jednak badania naukowe potwierdzają również znaczącą rolę choliny w redukowaniu prawdopodobieństwa wystąpienia tej wady. U ciężarnych, które przyjmują zalecaną dzienną dawkę witaminy B4, zaobserwowano aż 4-krotne zmniejszenie ryzyka WCN w porównaniu z kobietami zażywającymi jej niewielką ilość.
Zmniejsza ryzyko uszkodzeń DNA
Witamina B4, jako główny składnik błon białkowo-lipidowych, zmniejsza ryzyko uszkodzeń DNA płodu. Niedobory mogą prowadzić nie tylko do niekorzystnych zmian w budowie błony komórkowej, ale i utrudniać efektywną naprawę uszkodzeń wywołanych obecnością wolnych rodników.
Wspiera rozwój układu nerwowego dziecka
Cholina wraz z kwasem foliowym odgrywają ważną rolę w okresie kształtowania się mózgu płodu. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy B4 w trakcie ciąży działa korzystnie na struktury mózgu rozwijającego się dziecka: usprawnia pamięć i orientację przestrzenną. Dodatkowe dawki choliny wpływają pozytywnie na rozwój umysłowy.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego
Witamina B4 przyczynia się do poprawy ukrwienia łożyska, co zapewnia odpowiedni przepływ krwi – dzięki temu cholina zapobiega powstawaniu stanu przedrzucawkowego.
Źródła choliny
Cholina występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sporych jej ilości dostarczają pokarmy takie jak:
- jajka (głównie żółtko),
- wątróbka,
- wołowina,
- kurczak,
- ryby,
- zielone warzywa liściaste,
- warzywa strączkowe,
- orzechy.
Zapotrzebowanie na witaminę B4 jest w ciąży bardzo wysokie: zgodnie z rekomendacjami amerykańskiego Institute of Medicine dzienna dawka dla ciężarnych kobiet wynosi aż 450 mg. Trudno jest uzyskać ją wyłącznie z pożywienia: należałoby zjeść np. aż 3-4 jajek kurzych. Dlatego znaczenie ma suplementacja – przyjmowanie preparatów witaminowych zawierających cholinę. Przykładowo Prenatal Uno dostarcza aż 125 mg, dzięki czemu pomaga zapobiegać niedoborom tego cennego składnika wpływającego korzystnie na prawidłowy rozwój płodu.